BAC 2023. Absolvenții de liceu susțin luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat: Limba și literatura română

0

BAC 2023. Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, 26 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru redactarea lucrării, candidații vor avea la dispoziție trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Examenul va începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Examenul de Bacalaureat 2023 va continua marți, 27 iunie, cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), urmată miercuri, 28 iunie, de proba la alegere a profilului și specializării și joi, 29 iunie, de proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Reguli de desfășurare a probelor scrise:

  • Probele încep la ora 9:00; accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
  • Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
  • Candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
  • Conform ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat 2023, se interzice candidaților să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
  • De asemenea, se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări (manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați), telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/ asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice totodată candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Candidații care încalcă regulile menționate mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
  • Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, primele rezultate obținute de candidați la examenul de Bacalaureat 2023 vor fi publicate pe 3 iulie, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 7 iulie.

  • Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
  • Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării
    contestației poate modifca nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.

Reamintim că probele de evaluare a competenţelor lingvistice și digitale la BAC 2023 au fost echivalate, decizia fiind luată în contextul grevei generale din învățământ. De asemenea, anul acesta, lucrările scrise la examenul de Bacalaureat vor fi corectate digital în județul Călărași, în cadrul proiectului de pilotare a evaluării digitalizate la examenele naționale.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023

  • vineri, 16 iunie 2023: termen-limită pentru încheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a și înscrierea candidaților
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)
  • 4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Modele de subiecte, subiecte și bareme – examenul de Bacalaureat:

Subiecte și bareme BAC 2023, sesiunea specială

Subiecte și bareme Simulare BAC 2023 

Subiecte și bareme BAC 2023 – simulări județene

Simulare județeană BAC 2023 – Giurgiu (februarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Dâmbovița (ianuarie-februarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Galați (februarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Bacău (februarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Vrancea (februarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Ilfov (ianuarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Brăila (ianuarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Botoșani (ianuarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Hunedoara (ianuarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Iași (ianuarie 2023)

Simulare județeană BAC 2023 – Maramureș (decembrie 2022)

Modele de subiecte BAC 2023

Subiecte și bareme Simulare BAC 2022

Subiecte și bareme BAC 2022

Teste de antrenament BAC 2021

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.