Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, au fost publicate. Rata de promovare, înainte de contestații: 29,8%

0

BAC 2023, a doua sesiune. Rezultatele obținute de candidați la probele scrise din a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 au fost publicate. În această sesiune, lucrările au fost evaluate digitalizat în toată țara. Contestațiile pot fi depuse astăzi, între orele 12.00 și 18.00. Conform Ministerului Educației, rata de promovare, înainte de contestații, este de 29,8%. 

Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, au fost publicate, la ora 10.00, pe bacalaureat.edu.ro. Notele obținute de candidați – aici.

Potrivit Ministerului Educației, rata cumulată de promovare (rezultate inițiale – toate promoțiile) este 29,8%. 

  • Rata de promovare pentru promoția anului curent este 31,2%, respectiv 26,8% pentru promoțiile anterioare. Astfel, din totalul candidaților promovați (8.504), 6.108 candidaţi aparțin promoţiei 2023, iar 2.396 de candidaţi fac parte din promoţiile anterioare.

La probele scrise au fost prezenți 28.558 de candidaţi din totalul celor 33.974 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 67 de candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).


Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele din a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023, înainte de contestații, vor fi afișate vineri, 25 august, până la ora 12:00, pe site-ul bacalaureat.edu.ro şi în centrele de examen.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Potrivit Ministerului Educației, peste 33.900 de candidaţi s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat 2023 în a doua sesiune. Din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoţiile anterioare. Numărul candidaților a fost diferit la fiecare probă, astfel că cei peste 33.900 de candidați înscriși au susținut examenul integral sau parțial.

Ministerul Educației a anunțat că, începând cu această sesiune a examenului național de Bacalaureat, a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților, ”proces care nu a implicat schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise”.

Conform ministerului, evaluarea digitalizată ”oferă o serie de avantaje importante:

  • eliminarea costurilor aferente transportului lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit a birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
  • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
  • scăderea riscului erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor;
  • posibilitatea realizării unor analize complexe pe baza rezultatelor înregistrate la examenele naționale, pe itemi, categorii de elevi sau școli pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.”

”Pentru evaluarea digitalizată se utilizează scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, a mai transmis Ministerul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.