La Valea Lupului, județul Iași, s-a dat startul unui nou proiect după ce, în urmă cu un an, aici era pornită ”Toată școala citește”. De săptămâna aceasta, elevii merg la cursuri de înot. Inspirați de ceea ce au văzut într-o școală din Finlanda în urmă cu mai mulți ani, profesorii și-au propus să implementeze și în școala din comuna ieșeană un program în care copiii să meargă la bazin. Ideea a prins rădăcini, s-au găsit soluții, iar copiii participă de acum la ”Toată școala învață să înoate”.
Proiectul ”Toată școala învață să înoate” de la Școala Gimnazială “Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului a fost demarat joi, când primii elevi ai școlii au mers la cursurile de înot.
”Programul a debutat cu o clasă a III-a, luni va începe și o clasă I. Fiecare clasă participantă la proiect va merge o dată pe săptămână la bazin, pentru o ședință de două ore. Transportul se face cu microbuzul școlar, bazinul aflându-se destul de aproape de școală, la un hotel-restaurant care are și piscină interioară, dată în folosință în toamna anului 2019. Proprietarii piscinei au fost deschiși propunerii noastre de colaborare și au oferit câteva intervale orare, când piscina nu avea clienți, la un preț simbolic, care să le acopere costurile de întreținere. Copiii merg la finalul zilei, însoțiți de instructorul de înot și de învățătorul de la clasă”, explică Petronela Petrea, directorul școlii, modul cum se desfășoară proiectul.
Programul va fi implementat treptat la nivelul întregii școli, astfel încât toate clasele să meargă la cursurile de înot.
”Funcționarea programului, cu mai multe clase, necesită reorganizarea programului zilnic și colaborarea între cadrele didactice, conștientizarea părinților asupra beneficiilor înotului, de aceea îl vom implementa în etape. Acum sunt două clase, probabil că săptămâna viitoare vor mai începe două clase de la gimnaziu. În timp, toți copiii școlii vor învăța să înoate, dacă vom avea acordul părinților. Dar ecourile sunt mai mult decât pozitive după postarea de ieri, părinți de la mai multe clase exprimându-si dorința să înceapă și copiii lor”, declară Petronela Petrea.
Directorul școlii ne povestește și care a fost reacția copiilor după primul curs de înot: ”Trăirile lor, după prima ședință, sunt de încântare. Unii dintre ei știau să înoate, dar pentru alții a fost prima dată și și-au depășit frica de apă, iar încrederea în forțele proprii a sporit. Beneficiile înotului asupra corpului și minții sunt cunoscute, dar acum avem ocazia să le vedem asupra elevilor noștri.”
Ideea profesorilor de la Valea Lupului de a derula un proiect în care elevii să meargă la înot este una mai veche, la care aceștia nu au renunțat și au căutat soluții pentru a o aplica.
”Dorința ca elevii noștri să facă cursuri de înot a apărut acum mai bine de 15 ani, când am vizitat o școală din Finlanda și am văzut copiii de acolo mergând la bazin, la înot. Școlile care nu aveau piscină mergeau la bazinul localității, în mod gratuit”, spune Petronela Petrea, directorul școlii.
Citește și:
- La școala din Valea Lupului, în fiecare zi, timp de 15 minute, toată lumea citește: elevi, profesori, femei de serviciu, vizitatori
- Mini-biblioteci pe străzile din sat: Locuitorii sunt încurajați să citească și să facă schimb de cărți
- Școala de la sat în care matematica se învață pe tabletă. Profesoara Ana Ungureanu: ”Copiilor le place. Progresul este evident”
- Într-o comună din Iași: Școala decorată cu obiecte pictate, unde copiii învață programare și fac teatru