Book Masters, un concurs de promovare a lecturii în care elevii de gimnaziu vor crea o reclamă pentru cartea citită

0
Sursa foto: facebook.com/ Şcoala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului, Iaşi

Elevii de gimnaziu și profesorii lor pot participa la Book Masters, un concurs național de promovare a lecturii, lansat de Școala Gimnazială “Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași. Elevii participanți la concurs vor avea de citit o carte din colecția Junior a editurii Polirom și ulterior de realizat o reclamă. Înscrierile se fac până la data de 14 iunie. 

Book Masters, ediția-pilot organizată de școala din Valea Lupului, se adresează elevilor de gimnaziu din școlile de stat sau private și se va desfășura în sistem online. Scopul concursului este de a stimula lectura, creativitatea şi de a dezvolta competențele digitale ale elevilor.

Potrivit unui comunicat de presă al școlii, la Book Masters se pot înscrie echipe formate din 3-6 elevi de gimnaziu, din România sau Republica Moldova, coordonate de un mentor. Aceștia vor concura la două categorii: clasele V-VI și clasele VII-VIII. Într-o echipă vor fi copii din aceeași categorie, iar o școală poate participa cu mai multe echipe, la ambele categorii.

Fișa de înscriere va fi transmisă prin intermediul unui cadru didactic îndrumător, până la data de 14 iunie 2021, înscrierile fiind deschise din 15 mai.

  • Regulamentul, fișa de înscriere și alte informații utile sunt disponibile pe pagina scoalavalealupului.ro

Echipele participante la concurs vor avea de creat o reclamă pentru una dintre cărțile propuse la fiecare categorie – un videoclip de 30-60 secunde, ce va fi trimis până la data de 30 septembrie 2021.

În demersul de promovare a lecturii, Școlii Gimnaziale “Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului i s-au alăturat Inspectoratul Școlar Județean Iași, Editura Polirom, Adservio, platforma educațională ASQ, September Media și SCC Services România, se mai arată în comunicat.

”Pe lângă diplome și premii constând în pachete de cărți, cursuri, obiecte personalizate Book Masters, elevii au ocazia să învețe despre promovare de la specialiști în domeniu. Astfel, ei își vor dezvolta creativitatea, competențele digitale, comunicarea și abilitățile de management de proiect.

Deși nu pot participa la concurs, elevii școlii organizatoare au un rol important: cel de elaborare a unor teste pentru platforma ASQ prin care se va verifica cunoașterea conținutului cărților citite”, precizează sursa citată.

Proiectul școlii, extins la nivel național

Ideea concursului a pornit de la un proiect pe care l-au avut de realizat elevii de gimnaziu ai școlii din Valea Lupului la opționalul de Teatru, susținut de profesoara Liliana Drăgan, povestește directorul școlii, Petronela Petrea.

”Din cauza pandemiei, nu am mai putut continua proiectul de lectură la școală și nici orele de Dezvoltare prin teatru nu au mai putut fi la fel, în sistem online. În semestrul I al acestui an școlar, elevii de gimnaziu au avut de făcut o reclamă la o carte și au realizat filmulețe foarte creative, cu umor, originale.

Văzându-le, Liliana a zis că ar fi frumos să provocăm și alți copii să facă același lucru. De aici a venit ideea concursului, care a adunat în jurul ei parteneri cu care mai lucrasem – editura Polirom, agenția de publicitate September Media, Adservio, platforma educațională ASQ, fondată de colega noastră, Ana Ungureanu, și soțul ei, și SCC Services. September Media s-a ocupat de găsirea numelui și a logo-ului. Au fost mai multe variante, iar elevii de gimnaziu au votat.

S-a format o echipă, din școală și din prieteni ai școlii, iar proiectul crește, având și sprijinul Inspectoratului Școlar Județean. Adservio este partener în promovare, știrea despre proiect fiind inclusă la Noutăți pe platformă”, spune Petronela Petrea.

Calendarul concursului Book Masters – ediția pilot 2021

  • Lansarea proiectului: 15 mai 2021;
  • Înscrierea echipelor participante: 15 mai- 14 iunie 2021;
  • Comunicarea listei cărților din colecția Polirom Junior care fac tema concursului: 15 mai 2021;
  • Ateliere cu invitați speciali: Iunie 2021 – Cum se face o reclamă; Iulie 2021- Cartea pentru copii; August 2021- Jocul actoricesc în reclame;
  • Verificarea lecturii cărților propuse în proiect prin intermediul unor chestionare pe platforma ASQ: 1-20 septembrie 2021- punctajul obținut de echipă la quiz are pondere de 30 % din punctajul final.
  • Realizarea reclamelor pentru o carte: septembrie 2021
  • Jurizarea reclamelor: 1-25 octombrie 2021;
  • Anunțarea rezultatelor: 26 octombrie 2021;
  • Trimiterea premiilor: noiembrie 2021;
  • Diseminarea rezultatelor proiectului: noiembrie-decembrie 2021.

Lista cărților din concursul BOOK MASTERS – ediția pilot 2021

Clasele V-VI

  • Harper Lee – Să ucizi o pasăre cântătoare (roman grafic)
  • George Orwell – Ferma animalelor (roman grafic)
  • Philip Reeve – Goblinii
  • Frances Hardinge – Umbrele de sub Piele
  • Sonia Fernandez – Vidal – Ușa cu trei încuietori

Clasele VII-VIII

  • Alex Wheatle – Liccle Bit, băiatul din Crongton
  • Jennifer Chambliss Bertman – Vânătorii de cărți
  • Jennifer Chambliss Bertman – Vânătorii de cărți. Codul perfect
  • Laura Gallego- Străjerii cetății: Bestiarul lui Axlin
  • Frances Hardinge – Copacul minciunilor

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.