Biblioteca pe roți din curtea școlii. O învățătoare vrea să amenajeze într-un autobuz vechi un spațiu de lectură colorat pentru copiii din sat

1
Cum ar putea arăta autobuzul în care învățătoarea Mona Vlai își dorește o bibliotecă și un spațiu de lectură pentru copiii din Fibiș

Mona Vlai, învățătoare la școala din Fibiș, județul Timiș, este în căutarea unui autobuz vechi, scos din uz, pe care vrea să îl transforme într-o bibliotecă și spațiu de lectură pentru copiii din sat. Învățătoarea și-a propus crearea unui spațiu colorat și atractiv, unde elevii, de la clasele primare până la gimnaziu, să vină să citească sau să împrumute o carte, ca la o bibliotecă adevărată. Deja are în minte cum va amenaja spațiul, are sprijinul colegilor și al conducerii, iar autobuzul va fi amplasat chiar în curtea școlii. Mona Vlai își dorește ca ambițiosul plan să devină realitate până în vară când va organiza școala de vară și toate activitățile vor putea fi organizate în ”biblioteca pe roți”. Pentru ca acest vis să se realizeze, învățătoarea trebuie să găsească autobuzul și să identifice resursele financiare pentru amenajare.

O misiune pe care învățătoarea Mona Vlai (foto) nu o consideră imposibilă. A lansat de câteva zile pe o rețea de socializare ideea bibliotecii din autobuz și deja cunoscuți, prieteni i-au vândut ponturi unde au văzut un autobuz vechi, lăsat în paragină.

În vacanța de primăvară, învățătoarea și-a propus să facă toate ”investigațiile” pentru a vedea cui aparțin și dacă poate fi vreunul achiziționat. În paralel, Mona Vlai se gândește să facă solicitări către societatea de transport județean sau din județele limitrofe cu privire la existența unor autobuze scoase din uz, inspirată de modul în care au procedat și au reușit să realizeze proiectul EduBuzz profesorii de la Augustin, Brașov.

Mona Vlai povestește că ideea unui autobuz-bibliotecă a pornit de la lipsa unui spațiu de lectură în interiorul școlii, biblioteca fiind un loc prea mic, unde copiii doar vin și împrumută cărți. Ceea ce își dorește învățătoarea este ca de acest spațiu de lectură să beneficieze orice copil dorește, nu numai elevii școlii.

”Autobuzul va răspunde unei nevoi identificate în comunitatea noastră și anume un spațiu de lectură creativ și colorat, care aduce cu sine ideea de nou, de atractiv. El va avea dublu rol: bibliotecă și spațiu de lectură. Copiii vor putea să citească volumele acolo sau acasă, respectând regulile ca la orice altă bibliotecă. Nu limităm accesul la lectură, orice copil va fi binevenit.

Lectura conștientă, spre deosebire de cea mecanică, reprezintă primul pas în lupta cu analfabetismul funcțional. Cititul presărat cu anumite tehnici, cum ar fi jocul de rol, repovestirea, descrierea personajelor, este un mijloc esențial de dezvoltare a vocabularului, a modalității de comunicare, a capacităților de analiza și sinteză”, spune Mona Vlai.

Învățătoarea a căutat imagini de afară pentru a ”creiona” spațiul din autobuz și deja vede cărțile cu coperți colorate în rafturi albe, care ies în evidență și îi atrag pe copii. Nu vrea ceva sofisticat, doar un spațiu atractiv în care elevii să vină cu plăcere.

O altă idee de amenajare a spațiului din autobuz

Pentru recrearea spațiului din interior, Mona Vlai va fi ajutată de colegii de catedră. Autobuzul va fi amplasat într-una dintre cele două curți ale școlii, conducerea susține ideea și, în plus, învățătoarea mizează pe sprijinul autorităților locale, dar și al prietenilor ori necunoscuților pentru a duce la îndeplinire proiectul pentru copiii din Fibiș.

Dacă demersul va reuși, iar speranțele învățătoarei sunt mari, Mona Vlai va organiza în autobuz școala de vară, un proiect derulat și în alți ani, în care pune foarte mult accent pe lectură.

Minibiblioteca din clasă și spațiu de învățare outdoor

De altfel, momentele de lectură s-au regăsit întotdeauna în orarul elevilor învățătoarei, iar acum, în sala de clasă unde învață copiii de la pregătitoare, Mona Vlai a amenajat un colț de lectură, alături de o mini-bibliotecă, realizată de tatăl său. În fiecare zi, învățătoarea le citește celor mici și îi provoacă și pe ei să răsfoiască acasă cărți colorate.

Adeptă a educației în natură, Mona Vlai a pornit și un proiect de amenajare a unui de spațiu de învățare în curtea școlii. Din paleții primiți în toamnă de la Asociația Life Education for All, va realiza un ”Trenuleț al cunoașterii” de care se vor bucura și elevii din celelalte clase. Deja s-a apucat de treabă, îl realizează chiar ea, având experiența din septembrie când a montat paleții și a construit un castel unde i-a întâmpinat, în prima zi de școală, pe copiii de la clasa pregătitoare.

Învățătoarea consideră că important este ca elevii să vină cu bucurie la școală, orele să nu fie pentru ei o povară, motiv pentru care îmbină învățarea cu distracția și încearcă să creeze starea de bine în clasă. Orice zi la școală începe cu momente de energizare și toate orele sunt transformate în povești și călătorii în care copiii află, experimentează, învață.

Dacă dimineața elevii mei spun <Abia aștept să văd ce mai facem azi!>, iar după ore povestesc părinților cu mult entuziasm ce au mai învățat nou, atunci știu că mi-am făcut bine treaba. Activitățile noastre sunt interconectate prin poveste, prin provocări, prin imprevizibil, prin noutate”, explică Mona Vlai.

Săptămâni tematice

Astfel, fiecare săptămână de școală are câte o temă pe care copiii o explorează la toate disciplinele. Învățătoarea a organizat Săptămâna animalelor sălbatice, Săptămâna Paleontologiei, Săptămâna Științei sau Săptămâna Spionilor și va continua să facă acest lucru până la sfârșitul anului școlar.

În Săptămâna Paleontologiei, de exemplu, copiii au fost arheologi și într-una dintre activități au săpat și au descoperit fosile în cutii cu grâu.

La Școala de spionaj, micii spioni-detectivi au luat amprente sau au aflat cine a furat literele. ”Folosindu-se de lupa magică, au primit fiecare câte un calcul al cărui rezultat corect a dezvăluit o literă pe panou. Iar textul final a dezvăluit hoțul”, povestește Mona Vlai pe pagina de Facebook ”Piticii Monei”.

În Săptămâna științei, copiii au făcut în fiecare zi câte un experiment:

  • Apa călătoare: ”Ne trebuie apă, colorant sau tempera, șase pahare, 6 bucăti de șervet de hârtie. Un pic de știință, un pic de magie și facem apa să treacă dintr-un pahar în altul și chiar să își schimbe culoarea”.
  • Furtuna din pahar: ”Ne trebuie apă, colorant alimentar sau tempera, mult ulei, un băț pentru amestecat și pastile efervescente. Și neaparat o vază sau un pahar în care să stârnim furtuna. Se pune apa în pahar, se toarnă culoare și se amestecă până se omogenizează. Peste apă turnăm un strat generos de ulei, cu cât e mai gros cu atât devine experimentul mai spectaculos. Apoi aruncăm o pastilă efervescentă și așteptam magia bulelor colorate.”)
  • Laptele curcubeu: ”Ne trebuie lapte gras, colorant alimentar, bețișoare de urechi și detergent de vase sau săpun lichid. Și niște boluri sau farfurioare în care să facem curcubee. Se pune laptele în bol, se picură câțiva stropi de colorant, se bagă bețișorul în detergent și apoi se scufundă în lapte. Culorile se vor juca în apă, efectul fiind creat de grăsimea din lapte + puterea detergentului.”)

O altă provocare lansată de învățătoare pentru micuți a fost construirea unui iglu din cartoane de ouă în cadrul săptămânii dedicate diferitelor civilizații, când copiii au călătorit la Polul Nord.

Alegeri la clasa pregătitoare

Organizarea de alegeri a fost de asemenea o experiență care i-a cucerit pe micuții de 6 ani. Se întâmpla după scrutinul localelor din octombrie anul trecut, când Mona Vlai a dorit ca elevii săi să vadă ce înseamnă votul și să conștientize, cât se poate la această vârstă, importanța acestuia.

Ca-n alegerile adevărate, copiii au făcut campanie, candidații la funcția de președinte al clasei pregătitoare au realizat afișe și au încercat să convingă alegătorii să îi voteze. Au avut cabină de vot, urnă pentru voturi, a existat comisie pentru numărarea voturilor și, la final, a fost desemnat un câștigător și ales un Consiliu al clasei.

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate la clasă de o învățătoare care face școala altfel și vrea și o bibliotecă altfel. Vom continua povestea în momentul în care învățătoarea Mona Vlai va identifica autobuzul dorit pentru copii și mai apoi va porni lucrările de reamenajare. Vă invităm, dacă doriți, să îi fiți alături!

Sursa foto: facebook.com/ Piticii Monei

Citește și: 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.