Biblioteca din curtea școlii. Ideea învățătoarei de a amenaja un spațiu de lectură într-un autobuz, la un pas de a deveni realitate

0
Sursa foto: timotion.ro

În urmă cu un an, învățătoarea Mona Vlai ne povestea despre ”biblioteca pe roți” din curtea școlii. Plănuia atunci achiziționarea unui autobuz vechi, scos din uz, și transformarea lui într-un spațiu educațional, unde copiii din Fibiș să citească și să participe la activități extrașcolare. Învățătoarea nu a renunțat la ”autobuzul cu cărți”, a pus proiectul pe hârtie și, sprijinită de un grup de profesori, membri ai comunității și părinți, l-a înscris anul acesta la Timotion, un eveniment sportiv de susținere a proiectelor din comunitate. 

”Bibliozaur – Dinozaurul cu cărți” urmează să fie inaugurat în luna septembrie. Va fi un spațiu educațional cu bibliotecă și ludotecă, unde copiii vor veni să citească, să împrumute cărți, să se joace sau să participe la diferite activități. Mona Vlai, coordonator al proiectului, spune că, chiar dacă nu se vor strânge toți banii necesari la Timotion, până în toamnă va fi achiziționat autobuzul din donațiile primite și vor fi realizate primele lucrări de amenajare, restul urmând să fie făcut pe parcurs.

Proiectul ”autobuzului cu cărți” de la Școala Gimnazială ”Nicolae Groza” din comuna Fibiș, județul Timiș, este unul dintre cele 15 acceptate la Timotion 2022. Evenimentul se va desfășura în perioada 28-29 mai și cei care participă la cursele de alergat sau pedalat vor dona taxa de participare pentru un proiect ales. De asemenea, se pot face donații (toate modalitățile de susținere a unui proiect le găsiți pe site-ul Timotion, dar și pe pagina de Facebook ”BiblioZaur-ul – Dinozaurul cu cărți” pentru proiectul din Fibiș), iar până acum ”biblioteca” a strâns în jur de 1.600 de lei, din cei 25.000 de lei propuși.

Ideea de a amenaja un astfel de spațiu – se arată în prezentarea proiectului – a pornit de la lipsa unui spațiu adecvat pentru bibliotecă și spațiu de lectură în cadrul școlii din Fibiș. ”La momentul actual, biblioteca școlii se află într-o încăpere foarte mică, fără ferestre și lumină naturală. Ne dorim ca elevii noștri să înțeleagă importanța lecturii în dezvoltarea lor cognitivă, însă nu e suficient să le explicăm acest lucru doar teoretic. Avem nevoie de un spațiu interesant, captivant, magic, în care ei să fie motivați să vină și să participe la activități. (…)

Dorim să achiziționăm un autobuz vechi și să-l recondiționăm, dându-i astfel o viață nouă și plină de însemnătate. Totodată ne propunem să amenajăm în curtea școlii, într-un spațiu oarecum separat, o zonă în care autobuzul să fie punctul central, iar în jurul său să așezăm mese, scaune, băncuțe, unde copiii să poată face diferite activități sau chiar ore în aer liber”, este descris proiectul pe Timotion, de către grupul de inițiativă:

”La începutul anului școlar 2021-2022, am obținut două rafturi mici pe care le-am așezat pe holul școlii împreună cu două băncuțe și le-am umplut cu puținele cărți mai noi pe care le avem. Rezultatele nu au întârziat să apară, elevii își petrec acolo pauzele, răsfoind sau luând gustarea înconjurați de cărți. Cu toate acestea, 2 rafturi mici nu sunt suficiente pentru cei 165 de elevi și preșcolari din Fibiș.

Întreaga echipă de dascăli a școlii Fibiș a fost de acord că e nevoie de o schimbare, prin urmare am început demersurile pentru obținerea unui autobuz care să devină spațiul nostru magic de lectură. Cu sprijinul Primăriei, vom putea amenaja terenul alocat autobuzului, cu ajutorul voluntarilor vom putea repara și realiza modificările necesare proiectului nostru.

De acest spațiu inovator nu vor beneficia doar elevii școlii noastre, ci și elevii școlilor din comunele vecine. Mai mult decât atât, vom pune spațiul la dispoziția oricărui dascăl care ne solicită acest lucru, vom putea organiza diferite evenimente culturale. Includem aici, cu mult entuziasm, ateliere de teatru, muzică, activități practice, școala de vară, și multe altele.”

Mona Vlai spune că profesori și oameni din alte comunități deja întreabă când vor avea loc activități și ateliere în noul spațiu educațional. ”Se știe despre proiectul nostru și lumea vrea să participe. Noi îi vom primi cu drag pe toți cei care vor să vină să folosească acest spațiu, de oriunde ar fi”, precizează învățătoarea.

Un scop al proiectului: diminuarea ratei de analfabetism funcțional și abandon școlar în rândul elevilor
Sursa foto: BiblioZaur-ul – Dinozaurul cu cărți

SparkNews.ro este partener media și sprijină crearea spațiului educațional din Fibiș. Vom reveni cu detalii despre proiect în luna mai. De asemenea, puteți citi informații suplimentare pe pagina de Facebook ”BiblioZaur-ul – Dinozaurul cu cărți”.

Citește și: Biblioteca pe roți din curtea școlii. O învățătoare vrea să amenajeze într-un autobuz vechi un spațiu de lectură colorat pentru copiii din sat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.