Minibiblioteci în școlile rurale. O campanie pentru copiii de la sat, în care a fost creat primul spațiu de lectură. Elevi din București au donat cărți

0

Minibiblioteca din sala în care învață elevii unei clase simultane de la școala din Comloșu Mic este prima dintre cele 15 pe care ”Colț de Banat”, organizația care derulează proiectul ”Hambarul cu Carte”, și-a propus să le amenajeze în acest an în școlile rurale din Timiș. Spațiul de lectură a fost creat cu ajutorul voluntarilor și din donații, iar printre cărțile de pe rafturi se numără și cele oferite de elevii Școlii Gimnaziale ”Tudor Arghezi” din București. Pentru a putea realiza toate cele 15 minibiblioteci, organizația și alte două asociații și-au unit ”visurile” într-un proiect înscris pentru strângere de fonduri la Timotion 2022.

”Literația susține educația” este proiectul susținut la Timotion de Asociația inEDU, ”Colț de Banat” și “Cufărul cu povești”, care va face posibilă dotarea celor 15 săli de clase primare din județul Timiș cu minibiblioteci. La Comloșu Mic, satul în care se află și Hambarul cu Carte, spațiul de lectură, cu pufuri colorate și rafturi pentru cărți, a fost creat din sponzorizări și donații.

Cei care se bucură de colțul de carte sunt elevii din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a IV-a, una dintre cele două grupe de învățământ primar care învață în sistem simultan la structura Școlii Gimnaziale Comloșu Mare.

”E vorba de copii care vin la activitățile din hambar, au fost la școala de vară de anul trecut, copii din sat în care insuflăm dragul de lectură. Ne-am dorit foarte mult să creăm un loc, să creăm atmosfera, să fie un cuib în care copilul să se simtă bine, în primul rând, să-și găsească starea necesară pentru a citi, liniștea, dar și curiozitatea. Am trimis sute de mailuri, scrisori, mesaje în care am spus toate acestea, fără să putem să arătăm cum ne închipuim acest loc, iar să punem o imagine de pe net nu era ok. Dar au fost oameni de bine care au visat împreună cu noi și ne-au sprijinit financiar, prin donații, sponsorizări”, povestește Ramona Jakoby, cofondator al organizației ”Colț de Banat” și gazdă a ”Hambarului cu Carte”.

Acum, adaugă Ramona Jakoby, ”ne-am unit visurile cu prietenii de la Asociația Inițiativă în Educație și facem împreună acest efort”: ”Și e mult mai bine. Și continuăm. Nu în fiecare clasă vom putea să amenajăm la fel, nu ne va permite spațiul, dar, colaborând cu dascălii, vom putea să creăm un loc de bine, un loc magic, unde poveștile vor fi spuse și primite de suflete și minți încăpătoare. Cu cine realizăm toate acestea? Cu oameni de bine ce-și pun voluntar timpul, resursele, zâmbetele, visurile în folosul comunității și al copiilor. Și le suntem tare recunoscători.”

În mica bibliotecă a copiilor din Comloșu Mic au ajuns cărți obținute din donații, dar și cărți oferite de elevii Școlii Gimnaziale ”Tudor Arghezi” din Capitală. Aceștia au strâns sute de exemplare într-un proiect coordonat de învățătoarea Georgeta Șerban, de la Clasa Micilor Campioni.

”Multe cărți au fost donate de elevii mei, însă au contribuit toți copiii din școală. Eu și clasa mea ne-am ocupat de proiect, începând de la promovare, până la împachetare și trimitere. A fost o muncă destul de serioasă, dar ne-a plăcut tare mult. Nu le-am numărat, dar sigur au fost peste 500 de exemplare”, spune învățătoarea.

Cărțile, cu mesaje scrise de copii, au mers către minibiblioteca de la Comloșu Mic, dar și către cele 12 clase primare din Comloșu Mare. ”Acțiunea copiilor de la Școala <Tudor Arghezi> din București și, îndeosebi a celor din Clasa Micilor Campioni, coordonați de doamna prof. Georgeta Șerban, a fost o surpriză atât de plăcută pentru campania noastră, astfel că au primit carte toate cele 12 clase de învățământ primar din Școala Gimnazială Comloșu Mare. Au fost sute de cărți aproape noi, donate de acești minunați copii, cărți ce au fost însoțite de mesaje pentru colegii lor din Comloșu Mare.

Legătura a fost creată în cadrul rețelei SuperTeach de neobosita Andrada Mazilu, coordonatoarea comunității timișene a acestui proiect, iar copiii de la <Tudor Arghezi> au fost absolut minunați. Noi, Hambarul cu Carte, am asigurat suportul de inventariere și transport către clasele primare din Comloșu Mare, lucrând câteva după-amieze cu dascăli și cu voluntari pentru a distribui cât mai bine și adecvat vârstei cărțile primite.

Pentru minibiblioteca de la Comloșu Mic, înainte de acțiunea celor din București, am primit oferta de sponsorizare a fondului de carte de la Asociația Rotaract Club Jimbolia, parteneri cu state vechi, gest care ne-a bucurat foarte mult. Astfel că aproape 40 de cărți noi pentru copii, atent alese, sunt pe rafturile acestei minibiblioteci și răsfoite/citite de micii școlari”, precizează Ramona Jakoby.

Printre școlile în care vor fi amenajate minibiblioteci se numără cele care au primit cărți din donații, dar nu au spațiile adecvate pentru desfășurarea activităților de lectură. La Comloșu Mare, de exemplu – spune Ramona Jakoby – cărțile există deja în clasele primare, urmând să fie realizate și amenajările necesare.

”De asemenea, partenerii noștri de la InEDU au dus, la rândul lor, carte către alte școli. Săptămâna aceasta am reușit să intermediem o donație consistentă de carte nouă de la Editura Arthur către Școala Gimnazială Teremia Mare. E important să fie cărți la dispoziția copiilor, iar dacă reușim și amenajarea unui loc de lectură în clasă, cu atât mai bine. E important că suntem o echipă de voluntari și că lucrăm împreună.

Pentru că ați întrebat în ce alte școli vom amenaja, noi vom căuta să ne întâlnim cu dorința dascălilor de a desfășura activități de literație la clasă, de a încuraja cititul de plăcere, de a forma obiceiuri de lectură. Acolo vom colabora și ne vom implica pentru a asigura resursele necesare. Și vom merge cu mare plăcere să ne întâlnim cu copiii, să le citim, să descoperim împreună magia lecturii”, declară Ramona Jacoby.

”Hambarul cu Carte” este un proiect demarat în urmă cu 8 ani, care și-a propus să cultive plăcerea de a citi în rândul copiilor de la sat. Campania de amenajare a minibibliotecilor este o continuare a acestui obiectiv, o extindere către școlile în care nu există biblioteci și nici copiii nu au acasă cărți pentru a citi.

”Ultimii ani au arătat ce prăpastie este între mediul urban și cel rural din punct de vedere al resurselor din educație. În condițiile în care competențele de literație sunt esențiale pentru dezvoltarea individuală, sunt competențe cheie, am căutat să ne implicăm în asigurarea de resurse pentru mediul educațional din zona rurală. Am văzut cu ochii noștri care e realitatea de la sat, chiar din satul nostru. Și credem cu tărie că, dacă cei mici sunt înconjurați de cărți, dacă găsesc plăcere în a răsfoi, a citi o carte, o poveste sau în a se uita într-un atlas și a găsi informații interesante, în a discuta ș.a.m.d., șansa ca ei să progreseze școlar și social este mult mai mare.

Sunt prea mulți copii care nu au acasă nici măcar o carte, care nu au pe lângă ei un adult care să le citească sau care să valorizeze cartea, în general. Și-atunci, căutăm să asigurăm acest mediu, cu resurse educaționale, acolo unde ei își petrec mai mult timp, respectiv la școală. Desigur, putem vorbi despre necesitatea bibliotecilor sau a centrelor comunitare unde copiii, tinerii, comunitatea în general să aibă acces la învățare (în toate formele ei), însă acestea rămân un vis pentru mediul rural. Dar visele se și împlinesc…”, explică Ramona Jakoby.

Sursa foto: Facebook Hambarul cu carte/Colț de Banat/Clasa Micilor Campioni

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.