EduBuzz a parcat la Augustin. Cum a fost transformat un autobuz vechi, ruginit într-un spațiu educațional modern și plin de culoare FOTO

0
Autobuzul copiilor din Augustin: EduBuzz. Sursa foto: Asociația Zi de Bine

În mai puțin de două luni, visul unei profesoare și al unui fost învățător de a crea un spațiu altfel de învățare pentru copiii din satul Augustin, Brașov, a devenit realitate. Natalia Ginghină și Adrian Secal au reușit, cu ajutorul voluntarilor și al oamenilor care au donat, să pună în practică o idee ce părea la început destul de greu de realizat și nu într-un timp atât de scurt. Autobuzul vechi și ruginit, cumpărat de Natalia și Adrian, a fost transformat într-un loc modern și plin de culoare. EduBuzz a ajuns la Augustin și copiii din sat au putut vedea ceea ce auziseră că este autobuzul lor.

Povestea EduBuzz a început undeva la începutul lunii septembrie, când Natalia Ginghină, fostă învățătoare, acum profesoară, și Adrian Secal, fost învățător la școala din Augustin, și-au propus să cumpere un autobuz, scos la licitație, pentru a-l transforma într-un spațiu educațional. Un fel de after-school pentru elevii din sat, dar și ”un autobuz-școală” pentru copiii care nu au fost niciodată într-o sală de clasă sau care au abandonat.

”Vrem să îi ajutăm pe copii să viseze puțin mai mult decât visează”, ne povestea în septembrie Adrian. Proiectul lor a prins aripi și mulți oameni li s-au alăturat. Au donat, au rostogolit povestea și zile de naștere au ajuns, prin intermediul Asociației Zi de Bine, în ”pușculița” autobuzului pentru copiii din Augustin. Nu puțini au fost cei care s-au oferit voluntari și au dat viață unui autobuz scos din uz. ”S-a coagulat lumea în jurul nostru într-un mod extrem de frumos”, mărturisea acum o lună Natalia.

După aproape două luni de reparații, vopsit, amenajat, rezultatul este impresionant: un spațiu educațional atractiv, amenajat cu bun gust, cu zonă de învățare, de lectură, de relaxare și una de bucătărie.

Natalia a ținut foarte mult să creeze zona de bucătărie și explică și de ce: ”M-a dărâmat când m-a întrebat un copil de 12 ani, într-o mică excursie în afara satului, dacă obiectul de lângă mine este un aragaz. Majoritatea gătesc la sobă pe lemne, pe plită. În plus, am observat că le place să gătească, și fetelor și băieților. E ceva cunoscut pentru ei și de acolo se pot face multe activități de învățare. Mai este apoi statistica referitoare la sănătatea și speranța de viață în mediile vulnerabile. Multe probleme pleacă de la mâncare. Mi-ar plăcea foarte mult ca ei să devină pasionați și experți în ce este bun și ce nu pentru corpurile în care vor trăi toată viața.”

Odată finalizată etapa amenajării, Natalia și Adrian vor trece la următorul pas. ”Acum urmează personalizarea și livrarea conținutului educațional, accesul unui număr cât mai generos de copii… Sunt multe provocări, mai ales în perioada aceasta cu restricții. Apoi avem și costurile de funcționare. Suntem încă în focuri. Ne-am bucurat de reușita transformării, dar suntem din nou pe baricade”, spune Natalia.

EduBuzz. Transformarea unui autobuz

Iată în imagini cum un autobuz vechi a devenit un spațiu de învățare, cald și primitor, pentru copiii din Augustin:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.