Șezătoare literară cu părinți și bunici, organizată de învățătoarea Daniela Stana într-o ceainărie din Pitești

0
Foto: facebook.com/ Daniela Stana

Daniela Stana, învățătoare la Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești, a inaugurat în acest weekend, într-o ceainărie din oraș, Șezătoarea literară. Un club de lectură unde părinții sunt invitați să participe și să dezbată idei pe marginea unor cărți, totul într-o atmosferă relaxată. Prima întâlnire a avut loc duminică, iar următoarea va fi organizată în luna martie. De ce o șezătoare literară? ”Îmi doresc un parteneriat real cu părinții și am simțit că lectura ne poate facilita acest parteneriat”, explică învățătoarea.

După clubul de lectură din clasă, Daniela Stana a extins proiectul în afara școlii, provocându-i de această dată pe părinți la lectură. Timp de trei ore, mame ale elevilor din actuala generație, dar și din generația trecută, cărora li s-a alăturat o bunică, au petrecut în compania cărților într-o ceainărie din Pitești.

Ideea învățătoarei a pornit de la dorința de a consolida relația profesor-părinte. ”Îmi doresc un parteneriat real cu părinții și am simțit că lectura ne poate facilita acest parteneriat. A fost o surpriză și o bucurie atât prezența bunicii, cât și a mămicilor din fosta generație. A fost un schimb de experiență, venit atât din partea mamei care acum își crește nepoții, dar și a mamelor de adolescenți. Faptul că ne-am întâlnit într-o ceainărie a creat o atmosferă prietenoasă, relaxantă, în care ideile au venit de la sine”, spune Daniela Stana.

Bunica venită la șezătoare, a relatat învățătoarea pe Facebook, a povestit despre întâlnirile pe care mama sa, tot învățătoare, le organiza pentru ”a împărtăși idei, rețete, modele pentru croșetat… Erau cercuri de prietenie, în care se făcea transferul de idei între generații.”

În aceeași postare, Daniela Stana subliniază importanța relației părinte-profesor: Cât de mult avem nevoie să ne întâlnim și să comunicăm, mai ales părinte-profesor, în efortul nostru comun de a educa! Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii. Și copiii noștri, care aparent comunică, spre disperarea noastră, pe… grupuri, au nevoie de comunicarea umană, față în față, ochi în ochi, suflet la suflet! Au nevoie să îi vedem, să îi validăm, să îi iubim… Să nu îi criticăm! Să sădim în sufletul lor binele, să le fim modele, să le oferim rădăcini, pentru ca… greșelile pe care, inevitabil, le vor face să nu aibă consecințe grave.

Prima Șezătoare literară, completează învățătoarea, a fost ”o infuzie de idei și de ceaiuri de relaxare” în jurul cărții ”Dincolo de pedepse și răsfăț”, de Shefali Tsabary.

”<Dincolo de pedepse și răsfăț> este o carte pe care am simțit că este bine să o citim cu toții, părinți și profesori. Este cartea lunii ianuarie în Clubul <Mie îmi pasă>, un club de carte al profesorilor, organizat împreună cu prof. Mona Șerban și Marioara Frangulea. Cristina Ștefan, autoarea ghidului transformațional <Timpul pentru un nou început”, ne-a oferit cartea lunii martie, o carte care invită la introspecție și împăcare cu sine”, precizează Daniela Stana.

De altfel, tema următoarei întâlniri care va avea loc în luna martie, a scris învățătoarea, va fi legată de ”nevoia mamei de a se descoperi pe sine, de a se vindeca de propriile frici pentru a fi cea mai bună varianta a sa”.

Învățătoarea le-a povestit, astăzi, copiilor despre întâlnirea din clubul părinților, iar reacția lor a fost una de surprindere: ”Au fost uimiți să afle că adulții <învață> pentru a-i putea educa pe ei. I-am intrebat care cred ei că este calea pentru a-i educa: pedeapsa sau răsfățul? Răspunsul: <Nici, nici!> Nu degeaba se spune că ei vin cu lecțiile învățate deja.

Noi, adulții, suntem modelele lor. Am vrut să vadă că și noi citim. Degeaba îi înconjurăm de cărți, dacă nu creștem dragostea pentru lectură.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.