Școala bucuriei, la Pitești. Profesorii, părinții și elevii au pictat, într-o zi, curtea școlii. Daniela Stana: ”Din dragoste pentru copii, da, se poate!” FOTO

1
Foto: facebook.com/ Daniela Stana

Într-o zi de sâmbătă, trei învățătoare și câțiva părinți și-au luat din timpul lor liber și au venit la școală. Nu pentru vreo ședință. Scopul a fost acela de a picta și transforma curtea școlii într-un spațiu colorat, iar ceea ce au realizat, ieri, aproape că nu are nevoie de cuvinte. Multe jocuri educaționale, viu colorate, de care se vor bucura elevii Școlii Gimnaziale ”Adrian Păunescu” din Pitești, începând de luni. ”Școala e bucurie”, scrie pe asfaltul din curtea școlii. Este una dintre ideile în care învățătoarele cred cu tărie. ”Încă o dovadă că, din dragoste pentru copiii noștri, se poate”, spune învățătoarea Daniela Stana. Prin acest proiect, Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” se alătură campaniei ”Școli prietenoase și creative”, inițiate de Anca Tîrcă, specialist în educație.

Trei învățătoare de la Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești, Daniela Stana, Laura Drăgan și Suzana Mădălina Șerban, și-au propus să le ofere copiilor o școală colorată și au inițiat în acest sens un proiect prin care au pictat curtea școlii.

”Încă de la sfârșitul anului școlar trecut, am discutat despre nevoia de a crea un spațiu prietenos în curtea generoasă a școlii. Obișnuim să ieșim cu elevii pentru orele de Muzică și mișcare, pentru orele de abilități practice, cu păturile, la picnic. De multe ori, desenam noi cu creta jocuri și se pierdea mult timp”, povestește Daniela Stana.

La început de nou an școlar, învățătoarele au pus în aplicare ideea de schimbare și, alături de părinți, bunici și câțiva copii, au reușit, într-o zi, să schimbe complet curtea școlii, împânzind-o cu multă culoare și jocuri educaționale.

”Ni s-au alăturat părinții, bunicii și chiar câțiva elevi. Energia a fost comună, fiecare a venit cu o idee și, la final, rezultatul ne-a uimit, pentru că a ieșit un proiect armonios, în care fiecare a pus puțin din sufletul său. Părinții ar fi vrut să încerce traseul… dar nu era totul foarte bine uscat, așa că am promis să ne întoarcem, într-o altă zi, la joacă! Ne dorim să continuăm proiectul, prin pictarea gardului gri de beton și chiar a pereților coridoarelor. Colegele educatoare au realizat încă de anul trecut niște săli de clasă prietenoase, profesorul de Educație Plastică a pictat cancelaria și holul de la intrarea în școală”, precizează învățătoarea Daniela Stana (foto).

”Putem și noi! De aceea, mereu spun: SE POATE!”

De ce o școală colorată? Daniela Stana spune că toți copiii iubesc culorile, jocurile și învață lucruri noi, cu ușurință, în joacă. ”Personal, îmi amintesc cu bucurie de pereții colorați ai grădiniței, de imaginile din povești care mi-au marcat copilăria. Vara aceasta, am ajuns la Intelect Parc, în Microrezervația de la Constanța, și băiețeii mei au fost așa încântați să descopere jocurile de pe asfalt. Tot la Constanța, am vizitat Plaja senzorială pentru copiii cu dizabilități. Reacția fiilor mei mi-a confirmat, dacă mai era nevoie, că toți copiii iubesc culorile, jocurile și învață lucruri noi, cu ușurință, în joacă. Oare nu acesta trebuie sa fie dezideratul școlii?

Tânjim după ceea ce vedem în fotografiile care prezintă școlile din țări precum Finlanda, Irlanda etc… Putem și noi! De aceea, mereu spun “SE POATE!” Avem nevoie doar de iubire pentru copii și pentru profesie și schimbăm școala românească! Nu-i nevoie de proiecte pe zeci de hârtii, ci doar de o mână de oameni care să-și dorească să creeze”, mărturisește Daniela Stana.

”Copilul învață când e vesel, când se joacă, când experimentează”

Laura Drăgan, învățătoare la clasa I (foto), spune, la rândul său, că proiectul derulat în curtea școlii s-a născut din dorința de a aduce bucurie:

”Când mă gândeam la bucuriile copilăriei, nu aveam în gând timpul petrecut la școală. Cred că ideea s-a născut din dorința de a aduce bucurie. Copilul învață când e vesel, când se joacă, când experimentează. În cele mai fericite amintiri pe care le am, copiii mei sunt fericiți. Când copilul e fericit, părintele funcționează la cote maxime. Fericirea e o stare contagioasă. Am realizat totodată puterea lui ÎMPREUNĂ. Dacă pentru unii e un cuvânt, pentru noi a devenit o stare. Copii, părinți, bunici s-au aliat ideii și au dat culoare muzicii, matematicii, explorării mediului. V. Alecsandri avea dreptate: „Hai să dăm mână cu mână”… s-avem o școală mai bună!

”Îmi sunt foarte dragi copiii și iubirea pentru ei îmi dă aripi”

Pentru Suzana Mădălina Șerban (foto), de asemenea învățătoare la clasa I, curtea școlii va reprezenta de acum spațiul potrivit în care copiii își vor consuma energia și vor învăța: ”Simt că, în sfârșit, mi-am găsit „locul”, la această școală, alături de două colege, cu care „vorbesc ” același limbaj, al iubirii față de copii, față de lumea fascinantă a poveștilor și a dansului pe note muzicale. Îmi sunt foarte dragi copiii și iubirea pentru ei îmi dă aripi. Anul acesta, elevii mei sunt în clasa I. Multe activități sunt foarte solicitante pentru ei și am avut în minte ideea de a le oferi, în pauze, spațiul necesar pentru a-și consuma energia și pentru a învăța, deopotrivă.”

De altfel, reacția unuia dintre elevi, după ce curtea a fost pictată, demonstrează cât de mult contează pentru copii un spațiu colorat și ce înseamnă pentru ei jocul și modul de a petrece altfel timpul în pauze și orele în aer liber: ”Cred că aici… n-o să mai auzim clopoțelul!”.

”<Școala e bucurie!> devine un slogan care molipsește”

Daniela Stana mai spune că, din această toamnă, școala va participa și la un proiect Erasmus care vizează îmbunătățirea comportamentelor sociale ale elevilor și crearea unui climat pozitiv: ”Împreună cu echipa de proiect, prof. Elena Gobej și Ramona Stoica, directoarele școlii, sperăm să instituim o cultură socială nediscriminatorie incluzivă și să promovăm sprijinul socio-emoțional și comportamental al elevilor școlii.

Este un proiect al schimbării pentru că se bazează pe o viziune comună a tuturor cadrelor didactice în gestionarea comportamentelor problematice și a climatului școlar. De fapt, întreaga societate românească are muuultă nevoie de Puterea lui împreună Cumva, <Școala e bucurie!> devine un slogan care… molipsește! Da, se poate și în România! Condiția principală este să nu începi cu <Dar… Dacă…>, ci cu <Hai! Împreună…!>

Cu acest proiect de colorare a spațiilor, școala din Pitești intră în comunitatea ”Școli prietenoase și creative”, creată de Anca Tîrcă.

Curtea școlii din Pitești, îmbrăcată în culoare:

Foto: facebook.com/ Daniela Stana

SparkNews.ro susține campania ”Școli prietenoase și creative”, inițiată de Anca Tîrcă. Dacă v-ați alăturat campaniei și ați schimbat spațiile din școală, așteptăm să ne dați de veste și vom scrie povestea. 

Citește și:

 

1 COMENTARIU

  1. […] ”Încă de la sfârșitul anului școlar trecut, am discutat despre nevoia de a crea un spațiu prietenos în curtea generoasă a școlii. Obișnuim să ieșim cu elevii pentru orele de Muzică și mișcare, pentru orele de abilități practice, cu păturile, la picnic. De multe ori, desenam noi cu creta jocuri și se pierdea mult timp”, a declarat Daniela Stana, pentru Sparknews.ro.   […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.