Joc și explorare, într-o zi de vacanță: ”Învățarea se produce și în afara școlii, dacă se face într-un context de rost și bucurie”

0
Foto: Daniela Stana

Elevii învățătoarei Daniela Stana au continuat experiența vieții la țară, petrecând o nouă zi în lumea de la sat. S-au jucat, au gătit, au descoperit și au citit, toate într-o altfel de ”școală” în care copiii au învățat lucruri noi. ”O zi de vacanță, în care am învățat prin joc și explorare, pe care copiii nu o vor uita, cu siguranță. Învățarea se produce și în afara școlii, dacă se face într-un context de rost și bucurie”, spune învățătoarea din Pitești. 

A doua zi din ”Vacanța de vară, în casa de la țară” i-a adus pe micuții din clasa învățătoarei Daniela Stana, de la Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești, în fața unor noi experiențe. După bucuria unei zile de neuitat în luna iunie, elevii s-au întors în satul Costești, unde au aflat alte povești.

Învățătoarea relatează pe Facebook cum a decurs a doua zi de vacanță la țară, în satul Costești. În august, copiii vor reveni, vor petrece timpul în grădină și vor face suc de roșii:

”O nouă aventură pentru Învingători, în vacanța de vară: explorăm câmpul și grădina, ghidați de cartea ”Călătorie printre ierburi și lumină”, de Iulia Iordan, apărută la Editura Cartea Copiilor.

Am poposit in mijlocul unui lan de grau, apoi am vizitat-o pe floarea-soarelui, pentru a cunoaste cu ce se ocupa un agricultor sau un taran, in aceasta perioada. Am adunat plante diverse, pentru ca ne-am oferit ragazul de a ne completa primul ierbar. Am aflat cum se inmultesc acele plante care nu sunt cultivate de om.

Luli ne-a invatat multe retete, pe care le putem prepara cu ajutorul plantelor: bautura energizanta din frunze de busuioc, sirop de tuse din trifoi rosu, cataplasma din patlagina, pulbere de cicoare, macerat din sanziene, pentru baita etc.

La siloz, am vazut treieratoarea, am urcat in camionul care transporta graul treierat si… ne-am jucat cu boabele de grau. Ce tobogan hazliu am inventat! La final, copiii aveau… buzunarele pline cu grau si… au gustat graul! “ Are gust de faina!” Am gasit o cioara moarta, apoi am citit despre potarnichea salvata de Luli si de Norocel, cu ajutorul unei frunze de patlagina. Noi nu am putut salva pasarea, dar am invatat ca natura trebuie respecta!

Am colindat… pana ni s-a facut foame! Dar pentru a ne prepara pranzul, gradina de legume ne-a invitat sa culegem rosii, castraveti, morcovi si cartofi! Desigur, ne-am rasfat su cu mure, zmeura si corcoduse! Nu am uitat sa hranim iepurasii de casa, cu resturile obtinute, dupa ce am preparat salata.

Intre timp, porumbul s-a fiert, pentru ca am avut grija sa aprindem un foc zdravan! De pe masa nu a lipsit painea, pentru ca am citit despre piramida alimentelor si despre importanta cerealelor in hrana oamenilor si animalelor. Vacuta Garoafa ne-a trimis laptic, preparat cu gris si cu “ toping” de dulceata de capsuni.

Am refacut drumul bobului de grau, de pe camp, pe masa noastra! O zi de vacanta, in care am invatat prin joc si explorare, pe care copiii nu o vor uita, cu siguranta! Ne-am facut planuri, pentru intalnirea din august!

Învățarea se produce și în afara școlii, dacă se face într-un context de ROST și BUCURIE! Ne-am despărțit cu îndemnul de a fi mereu CURIOȘI ȘI DORNICI DE A ÎNVĂȚA DE LA NATURĂ! Multumim, Mihaela Ghiold, pentru toate surprizele pregatite!!!”

Foto: Daniela Stana

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.