Ministrul Educației: Din toamna anului 2022, este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Cu siguranţă, vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susține în continuare propunerea ca, din toamna anului 2022, perioada de cursuri a anului şcolar să fie extinsă, explicând că acest lucru înseamnă implicit o scurtare a vacanței de vară. ”Cu siguranţă, vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă. Nu ai cum să ai o perioadă mai lungă de cursuri fără să scurtezi perioada de vacanță”, a spus ministrul.

”Structura pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe perioada crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele trebuie să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a declarat ministrul Educaţiei, duminică seară, la Digi 24.

Întrebat ce părere are despre propunerea fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care a spus că vacanţa de vară ar trebui redusă la o lună, Sorin Cîmpeanu a arătat:

”Vacanţă de vară mai scurtă înseamnă exact ceea ce am spus – perioadă de cursuri mai lungă. Este nevoie de acest lucru. Pentru asta este însă nevoie de accept.

În momentul în care am făcut propuneri pentru extinderea perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021-2022, acestea nu au fost acceptate. Am înțeles, este nevoie de predictibilitate, dar începând din toamna anului 2022, vom face tot posibilul, vom prezenta argumente în așa fel încât ele să fie acceptate de profesori, de părinți, de elevi, de decidenți, pentru că avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri, avem nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor. (…) Propunerea pe care am făcut-o și am motivat-o: da, din toamna anului 2022, un an școlar mai lung.

Ministrul a precizat că în prezent, în România, anul şcolar are 34 de săptămâni și a reluat comparația cu Germania, arătând că, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania stă cu doi ani şi jumătate mai mult în școală decât un elev din România.

Întrebat încă o dată dacă vacanța de vară de o lună este o variantă de lucru, ministrul a răspuns: ”Nu ştiu şi nici nu vreau să vă răspund acum. Poate fi. Nu mă antepronunţ, dar cu siguranţă vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă. Nu ai cum să ai o perioadă mai lungă de cursuri fără să scurtezi perioada de vacanță.”

Citește și: Cîmpeanu: Nu există consens pentru modificarea structurii anului școlar 2021-2022. Ministerul Educației va lansa consultări pentru 2022-2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.