Admiterea în colegii. O probă la chimie sau biologie la colegiile care vor să constituie clase de Științele Naturii, spune ministrul Educației

0

Examenul propriu de admitere la colegii, prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, va fi organizat după Evaluarea Națională, iar subiectele vor fi elaborate la nivel național, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, în emisiunea Tema zilei, de la TVR Info. Ministrul a precizat că probele examenului vor fi la limba și literatura română, matematică, plus o disciplină la alegerea colegiului. ”Pentru constituirea unor clase de Științele Naturii, spre exemplu, colegiul respectiv să aibă dreptul de a organiza o probă la chimie sau biologie”, a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modificările aduse proiectului de lege în privința examenului de admitere la colegii, spunând că din dezbaterea publică a reieșit că acest examen va fi organizat după Evaluarea Națională.

”A reieșit și nevoia, cel puțin pentru moment, ca subiectele să fie elaborate la nivel național, de către Centrul Național de Evaluare sau de către instituții ale Academiei Române, oricum de către instituții care sunt dincolo de orice îndoială. (…) Să se deruleze după examenul de Evaluare Națională, care să aibă același statut obligatoriu precum evaluările la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a. Să fie discipline, pe lângă disciplinele de limba română și matematică, pentru constituirea unor clase de Științele Naturii, spre exemplu, colegiul respectiv să aibă dreptul de a organiza o probă la chimie sau biologie. Dacă vor să aibă o clasă de Informatică, să poată organiza și o probă de informatică”, a declarat ministrul Educației.

Acesta a precizat că fiecare colegiu va decide dacă organizează sau nu acest examen propriu de admitere. ”Colegiile pot să nu apeleze deloc, pot să aibă o singură clasă din 10 care să facă obiectul acestui concurs propriu de admitere sau 2 clase sau 3 clase, deci este libertatea de alegere. (…) Cele mai multe dintre colegii merg pe ideea organizării unor clase cu o pondere de 10-20-30-40%, pe undeva pe acolo”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că proiectul legii învățământului preuniversitar prevede posibilitatea colegiilor de a organiza examen propriu de admitere în clasa a IX-a, începând cu 2024, pentru maximum 90% din numărul de locuri.

Ministrul Educației a mai spus, în aceeași emisiune, că noile legi ale Educației trebuie adoptate în Parlament și promulgate până la finalul acestui an.

”Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vă spun că nu se vor putea schimba nici planurile cadru, nici curriculumul, în așa fel încât să respecte prevederile legii: cel puțin 50% trunchi comun, 20% discipline de specialitate și până la 30% curriculum la decizia școlii. Și vom pierde încă un an. Vom pierde acea șansa de a începe în septembrie 2023 totul altfel în educație”, a precizat Cîmpeanu.

În ceea ce privește renunțarea la media de gimnaziu în calculul mediei de admitere la liceu care va intra în vigoare din acest an școlar, ministrul Educației a arătat că ”feedback-ul este foarte bun pe acest subiect”.

”Toată lumea știe și nimănui nu-i convine să intre în competiție elevi cu aceeași notă, în spatele notei stând competențe total diferite. Nota 10 într-un colegiu care dă olimpici nu are în spate același nivel de pregătire, aceleași competențe precum nota 10 dintr-o școală în care nimeni nu ia Evaluarea Națională sau Bacalaureatul. Sper că am înțeles acest lucru. Și atunci creează o competiție mai echitabilă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.