Elevii de la Școala Gimnazială 92 din Capitală au o bibliotecă așa cum poate mulți alți copii și-ar dori. Intri, îți iei o carte, te arunci într-un puf și citești la lumina abajurului. Poți să lucrezi la un proiect, să stai de vorbă sau să te relaxezi. Cei care au făcut posibilă atmosfera atât de prietenoasă din bibliotecă sunt chiar elevi ai școlii.
Povești din școală. Matei este acum elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 92 din București. Alături de mai mulți colegi, a participat, în anul școlar 2016-2017, la reamenajarea bibliotecii, în cadrul programului ”De-a arhitectura în școala mea”, ghidați de dorința de a avea un loc de socializare care lipsea, la acel moment, școlii.
Elevii din clasele a VI-a A și a VI-a C au ales biblioteca școlii pentru a crea acest spațiu și și-au intitulat proiectul ”Biblioteca: Drumul spre cunoaștere!”, un proiect prin care biblioteca avea să fie transformată dintr-o sală veche într-una veselă și mult mai organizată.
”Am ales să reamenajăm biblioteca școlii deoarece am vrut să facem un spațiu în care elevii să poată învăța, să își facă proiectele și temele, să citească mai mult și chiar să se relaxeze”, ne povestește Matei.
După ce au pus totul pe hârtie și au făcut macheta bibliotecii, elevii și-au promovat proiectul printr-un concert cu muzică în pauza mare. Practic, reamenajarea bibliotecii a început la finalul anului școlar astfel încât copiii s-au mobilizat pe timpul vacanței de vară pentru a finaliza spațiul până în septembrie.
Îndrumați de profesori și arhitecți, elevii au modificat structura veche a rafturilor de cărți, au conceput una nouă și au vopsit rafturile, au confecționat abajururi, au vopsit un perete cu vopsea specială pentru cretă și au amenajat spațiul de socializare cu fotolii-puf și cutii din lemn.
”Noi am reconstruit rafturile bibliotecii și le-am reașezat în forma unui cub, ca să fie mai mult spațiu pentru elevi. Am făcut niște rafturi mici pentru cărți pe care le putem folosi și ca scaune și ca măsuțe și a trebuit să facem o selecție a cărților. Cele vechi și uzate care nu mai puteau fi folosite au fost duse la reciclat.
Pentru noi nu a fost greu, pentru că noi ne-am dorit cu adevărat acest spațiu, mai ales că am fost îndrumați de cei doi arhitecți, Ioana Rizea și Cătălin Șandru”, își amintește Matei.
Violeta Hera, directorul școlii, spune că reamenajarea bibliotecii a fost totuși un proiect dificil din mai multe puncte de vedere: ”În primul rând, fiindcă ne doream o reconfigurare a spațiului, astfel încât să avem, pe lângă rafturile cu mii de volume, și un spațiu pentru lectură – luminos, aerisit, relaxant. Apoi, fiindcă trebuie respectate o mulțime de reguli privind sănătatea și securitatea utilizatorilor.
În faza de început am avut ceva emoții, dar temerile s-au evaporat repede, văzând cât de motivați și de entuziasmați erau copiii. S-au implicat cu tot sufletul în acest proiect, au primit sprijinul necesar din partea voluntarilor și a sponsorului și au reușit. Au creat un spațiu al lor, care îi reprezintă, și sunt foarte mândri de reușita lor.”
De atunci, biblioteca a devenit un loc des vizitat de copiii din școală. ”Vin mai mulți elevi ca să împrumute cărți, dar și ca să citească, să lucreze împreună la proiecte, să se relaxeze”, mărturisește Violeta Hera.
Matei spune că și elevilor mai mici le place să vină în noua bibliotecă pentru că este amenajată și pentru ei: ”Au un perete pe care pot scrie cu creta. Elevii din clasele mai mari, V-VIII, fac proiecte și țin prezentări în această bibliotecă. Chiar ultimul proiect a fost cu ocazia Centenarului Marii Uniri”.
Violeta Hera, director al școlii și profesor de istorie, este cea care le-a propus elevilor din clasa a VIII-a A ca proiectul referitor la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri să aibă loc în bibliotecă, ”știind cât de mult își doresc ca acest spațiu să fie pus în valoare”.
”Au acceptat cu bucurie. Am organizat o expoziție de carte și presă scrisă din perioada Războiului de Reîntregire și a Unirii din 1918, am rememorat etapele Marii Uniri și personalitățile marcante ale acelor vremuri, iar Matei ne-a asigurat suportul muzical. Alte activități? Lectură, repetiții pentru diverse activități cultural-artistice, pregătirea proiectelor, relaxare și socializare ori de câte ori au și avem puțin timp liber”, ne-a declarat Violeta Hera.
La mai bine de un an de la realizarea proiectului, Matei a rămas la fel de entuziasmat, pentru că el și colegii lui au făcut ceva ce va rămâne în istoria școlii. ”Biblioteca este cu adevărat cea mai frumoasă sală din școală!”, spune Matei, cel care nu ratează ocaziile de a-și încânta colegii cu cobza sa și care își dorește, pe viitor, să urmeze Mate-info la Liceul ”Alexandru Ioan Cuza”.
Directorul școlii este de acord cu Matei în această privință: ”Da, este veselă, deosebită și este cea mai frumoasă deoarece reflectă dorințele, implicarea, efortul și bucuria copiilor.”
Inaugurarea noii biblioteci a avut loc în octombrie 2017. Copiii au tăiat panglica și s-au arătat încrezători că, prin proiectul lor, vor reuși să-și încurajeze colegii să vină mult mai des la bibliotecă.
Arhitectul Ioana Rizea spunea atunci că a fost ”un proiect greu pentru că nu s-a desfășurat doar între cei patru pereți ai clasei unde ne întâlneam săptămânal”:
”Etapele de execuție ale proiectului nostru au început la final de an școlar și s-au desfășurat pe durata întregii vacanțe de vară. Am lucrat, cum se spune, cot la cot cu elevii: am vopsit împreună, am fost cu toții la cumpărături de mai multe ori (să luăm vopsea, cabluri, becuri, șuruburi, pensule, mănuși, măști de protecție), am montat cutii, am șters praful, am spălat, am măturat. Am jucat și MACAO în pauzele de vopsit.
Mi-a plăcut cel mai tare dorința elevilor de a se implica în proiectul pe care l-au creat împreună: de la afișe și machete, la discuții despre idei, liste materiale, bugete și, partea cea mai lungă și mai atractivă, execuția. Cum ne-au spus și ei, am legat prietenii.” (sursa: www.de-a-arhitectura.ro)
”Îmi doresc ca fiecare elev din școala noastră să vină la biblioteca școlii, să citească o carte. Cine știe, poate vreodată altă serie de elevi vor îmbunătăți altceva la școala noastră și locul lor va fi aici, la bibliotecă”, spunea și Alexandra, elevă implicată în realizarea proiectului de reamenajare.
În Școala Gimnazială 92, au fost realizate în ultimii ani mai multe proiecte importante și, precizează Violeta Hera, este greu de stabilit o ierarhie: ”Între cele mai recente cu impact deosebit asupra elevilor și asupra școlii în ansamblu pot enumera cele două proiecte Erasmus+, apoi „De-a arhitectura în Școala 92”, „Școala mea în viitor!” și multe, multe altele.”
”Cu siguranță proiectele îi determină să vină cu plăcere la școală. Prin proiecte elevii se pot exprima liber, își valorifică imaginația și creativitatea, învață împreună și au satisfacția reușitei”, conchide directorul școlii, Violeta Hera.
Foto: de-a-arhitectura.ro și facebook.com/scoala92
”Biblioteca: Drumul spre cunoaștere!” este un proiect desfășurat în cadrul programului educațional De-a arhitectura în școala mea. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundației Comunitare Bucureşti prin programul Mobilizăm Excelenţa al Porsche România, sub coordonarea profesorilor Petra Ivan şi Alexandra Ghiță şi sub îndrumarea arhitecţilor Ioana Rizea şi Cătălin Șandru.
Dacă știți Povești din școală – proiecte derulate de copii și de profesorii lor sau povestea unor copii/profesori care v-au impresionat – vă așteptăm să ne scrieți pe stiri@sparknews.ro sau în secțiunea ”Știrea ta!”
Citește și alte Povești din școală:
- Colegiul ”Spiru Haret”. Clasa în care orele se țin altfel: ”Elevii sunt mai relaxați, discuțiile mai naturale”
- Anticafeneaua din școală. Un loc fain unde elevii și profesorii se întâlnesc la un ceai și dezbat idei
- Happy Bathrooms, proiectul ambițios al unor elevi din București. Cum au schimbat copiii spațiile din școală
Biblioteca are nevoie sa i se acorde atentia cuvenita.Rolul ei adevarat este foarte important.
In biblioteca este lectura.
In biblioteca trebuie sa se gaseasca cartile dorite.
Se pot face multe pentru schimbarea atitudinii elevilor fata de biblioteca, fata de lectura, fata de carte.
Spatiul, atmosfera, relatiile, sustinerea si altele in aceasta lista, luate in seama, pot schimba si provoca minuni.
[…] http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-la-scoala-gimnaziala-nr-92/ https://www.facebook.com/scoala92/ https://www.youtube.com/watch?v=f6n4qc4CaXk http://www.documentaria.ro/content/archives/45083 https://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-aplicatii-pilot-in-acest-an-scolar/ https://www.de-a-arhitectura.ro/lectie-1-fundraising-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2016-2017/ http://sparknews.ro/2018/12/21/biblioteca-scolii-reamenajata-de-elevi-este-cu-adevarat-cea-mai-frumo… […]