Anticafeneaua din școală. Un loc fain unde elevii și profesorii se întâlnesc la un ceai și dezbat idei

1
Foto: facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino -Sinaia

O anticafenea într-un liceu poate părea straniu la prima vedere. Surprinși la început de o astfel de idee, cei care îi calcă pragul spun că locul este atât de cald încât uiți că ești într-o școală.

POVEȘTI DIN ȘCOALĂ. Prima anticafenea înființată într-o școală există la Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia. Un spațiu nefolosit de la etajul doi al clădirii a fost transformat într-o încăpere cochetă, unde elevii și profesorii se întâlnesc pentru diferite dezbateri sau, pur și simplu, pentru a sta de vorbă ori a vedea un film.

Cu obiecte vechi găsite în podul școlii, Genoveva Cerchez, profesor de limba română, meșterii școlii și elevii au dat viață unui loc pe care l-au numit ”Arte, dezbateri şi dichis”.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

”Ideea de a avea un spațiu neconvențional într-o școală cred că e un vis pentru orice profesor care își iubește profesia și elevii. Orice astfel de profesor ar putea – cred –  să descrie în detaliu cum ar trebui să arate sala în care ar vrea să-și desfășoare activitatea. Ca orice profesor de română care iubește literatura și meandrele comunicării, am această idee – că rolul meu nu se limitează la a-i pregăti pe elevi pentru examenele naționale.

Și că nu se poate „preda” literatura, care este o artă, înainte de a fi materie în programa școlară. Cred că prezența mea într-o școală se justifică prin măsura în care reușesc să îi fac pe elevi să îndrăgească literatura și cuvântul viu, cu miez și sens. De aceea, o cafenea. O anticafenea, mai exact, adică un spațiu prietenos în care se desfășoară activități așa, mai … culturale”, mărturisește Genoveva Cerchez.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

Un loc de bucurie și de drag de carte, de muzică, de film…

Vestea că vor avea un asemenea spațiu în liceul lor i-a încântat pe elevi. Au venit cu idei și detalii care au contribuit la atmosfera prietenoasă din anticafenea, povestește profesorul de limba română.

”Dar o contribuție importantă au avut-o doamna director Aurora Arieșan, doamna Carmen Matei, administratora școlii, și oamenii școlii care, în general, nu se prea văd, și care au muncit cu dăruire și creativitate la punerea parchetului, la realizarea mobilierului și a decorațiunilor.

Au lucrat cu drag, de parcă lucrau pentru la ei acasă, și asta se vede imediat. Sper să devină un loc de bucurie și de drag de carte, de muzică, de film, de discuții care să adauge cât de puțin la ceea ce toți profesorii acestei școli încearcă să facă: să crească oameni întregi la suflet”, spune Genoveva Cerchez.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

Elevii mici, în grija celor mari

Anticafeneaua din Colegiul Mihail Cantacuzino a devenit astfel spațiul chic în care au loc discuții pe marginea unor cărți, dar și locul în care elevii mai mici învață de la colegii lor mai mari.

Este un proiect nou, prin care elevii de liceu îi iau în grijă pe micii cititori de la gimnaziu, le ghidează lecturile și îi impulsionează să citească. Întotdeauna îndemnul la lectură venit din partea unui coleg va conta mai mult decât îndemnul venit de la profesori”, explică profesorul de limba română.

Tot aici se desfășoară un club de dezbateri academice, dar și vizionări de documentare care aduc în discuție probleme sociale stringente, cum ar fi risipa de hrană. ”Suntem parteneri cu One World România”, adaugă Genoveva Cerchez. Și lucrurile merg mai departe pentru că în Anticafeneaua liceului vor fi aduse proiecte noi.

În principal un concurs de literatură universală. Ne mai dorim și niște evenimente, și avem în gând întâlniri cu scriitori, colaborarea cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” din Sinaia, poate evenimente în care să implicăm întreaga școală. Visăm un proiect de tipul „5 minute de lectură pe zi” și câte și mai câte. Cred că ar fi frumos să vorbim însă despre acestea când se vor fi realizat. Deocamdată multe sunt în fază de proiect. Suntem abia la început”, ne spune încrezătoare Genoveva Cerchez.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

La un ceai, într-un loc ”tare fain”

Și pentru că este o anticafenea, ideile se dezbat la un ceai. Fiecare aduce ce dorește de acasă: ceai, biscuiți sau ciocolată.

”Este un loc tare fain într-o școală. Am fost mândră că prima anticafenea dintr-o școală a fost la mine în liceu și poate fi un exemplu.

Cred că cel mai mult mi-a plăcut ideea că într-o școală poate exista un loc ca acesta. De multe ori când ieșeam din anticafenea și vedeam că, de fapt, sunt la liceu nu îmi venea să cred. Și locul în sine îmi plăcea, cum era amenajat pentru că asta contează foarte mult. Este foarte primitor”, spune Alexandra, care a terminat anul acesta colegiul din Sinaia.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

”Să facem școala un loc căutat și dorit”

Elevii și profesorii de la Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia și-ar dori ca și alte școli să le urmeze exemplul. ”Nu am auzit să se mai fi deschis o anticafenea într-o altă școală din România, dar aproape că pot garanta că în toată țara asta, profesorii visează să aibă spații neconvenționale, în care să facă lucruri minunate cu și pentru elevi, pentru că toți, cred, suntem puțin descumpăniți de lipsa de motivație a tinerilor.

Și toți am vrea să lucrăm cu copii motivați și dormici de a cunoaște și de a face. Cred că mesajul meu implicit e că, dacă punem la bătaie multă creativitate și dorință de a alunga monotonia, reușim să facem școala un loc căutat și dorit în mod autentic și asumat”, declară profesorul Genoveva Cerchez.

Și Alexandra crede că școala românească poate fi atrăgătoare și poate avea lucruri frumoase ”atunci când sunt oameni care fac lucruri frumoase”. ”Eu am speranța asta”, mărturisește Alexandra.

”Clubul de dezbateri, creat tot de doamna Cerchez, este un lucru care ar trebui să existe în fiecare școală pentru că este minunat. Important este să fie continuitate, lucrurile să meargă. Sunt destul de puțini elevi care sunt în club, probabil și pentru că asta presupune o dedicare și un „sacrificiu” legat de timp, dar acolo nu este doar vorbărie”, mai spune Alexandra.

Foto: Facebook.com/Colegiul Mihail Cantacuzino – Sinaia

Dacă știți Povești din școală – proiecte derulate de copii și de profesorii lor sau povestea unor copii/profesori care v-au impresionat – vă așteptăm să ne scrieți pe stiri@sparknews.ro sau în secțiunea ”Știrea ta!”

Citește și Happy Bathrooms, proiectul ambițios al unor elevi din București. Cum au schimbat copiii spațiile din școală

 

1 COMENTARIU

  1. Relatia dintre elevi, profesori si parinti este o cheie importanta pentru un invatamant care sa duca spre reusita. Spargerea zidului dintre ei, schimbul de priviri deschise spre intelegere, prietenie, sunt foarte importante. Prin aceasta se pot rezolva multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.