Trei eleve de liceu vor să atragă turiștii în Teleorman. O pădure declarată rezervație naturală, printre obiectivele unui tur ce va fi făcut cu căruța

1
Pădurea Troianul va deschide turul pe care Bianca, Cristina și Elena îl vor organiza în luna mai. Sursa foto: Bianca Ciupitu

Pădurea Troianul a fost declarată rezervație naturală în 2004. Aici crește bujorul românesc, o specie amenințată cu dispariția, care înflorește în luna mai. Atunci, Bianca, Cristina și Elena vor începe o serie de tururi turistice care vor include și pădurea de bujori, într-un proiect de promovare a zonei în care locuiesc, comuna Troianul, județul Teleorman. Cele trei eleve de liceu își doresc o schimbare în comunitate, locurile frumoase din satul lor să devină cunoscute și să atragă cât mai mulți turiști. Adolescentele, înscrise în programul #edulab adresat tinerilor din mediul rural, au pus deja proiectul pe hârtie, au stabilit obiectivele și vor fi călăuze turistice. Turul pe care îl propun va fi făcut cu căruța și se va termina cu un picnic.

Turul ce va fi organizat de cele trei eleve din Teleorman va cuprinde Pădurea Troianul, un câmp de lavandă, biserica din sat care ”are o poveste interesantă” și Balta Urluiu unde va fi făcut picnicul, povestește Bianca Ciupitu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria.

Inițial, Bianca (foto) și cele două prietene, Cristina și Elena, au vrut să promoveze pădurea, însă pe parcursul cursurilor urmate în programul #edulab al Fundației Noi Orizonturi – Călăuze turistice și Design Thinking – s-au gândit că pot face mai mult. Așa au ajuns să creeze un traseu, prin care vor să îi apropie pe turiști și de ceea ce înseamnă satul românesc.

”Vrem să îi ducem pe turiști între obiective cu un mijloc de transport rudimentar, cu căruța, pe care noi o vom vopsi. Ne dorim să îi ducem cumva cu gândurile la timpurile vechi. Tururile vor fi organizate de la 1 mai pentru că atunci vor începe să înflorească bujorii și până când se termină sezonul lavandei, sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie. Balta, unde vom organiza picnicul, are un peisaj foarte frumos și este un loc minunat pentru fotografii”, spune Bianca.

Balta Urluiu, unde va avea loc picnicul, punctul final al turului turistic

”Schimbarea începe cu tine”

Cea care a venit cu ideea înscrierii în proiect a fost Cristina Voican, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu” din Roșiorii de Vede, care mai participase la un alt program.

Acest proiect a pornit de la ideea de a mă dezvolta pe plan personal, dar și de a încerca să schimb ceva. Ce să schimb? Să schimb mentalitatea oamenilor cărora li se par atât de obișnuite lucrurile pe care le au încât nu sunt conștienți de valoarea lor. Îmi doresc să atrag atenția asupra faptului că noi, trei adolescente, am reușit să facem ceva și astfel să încurajăm cât mai mulți tineri să se implice, având în minte ideea că <schimbarea începe cu tine>”, mărturisește Cristina (foto).

Deși consideră că este destul de greu ținând cont de faptul că zona în care locuiesc nu este o zonă turistică, Cristina vrea ca, alături de Bianca și Elena, să aducă ”în lumină obiectivele aparent banale, dar cu o poveste frumoasă în spate”.

”Eu și Bianca facem parte dintr-un ansamblu de dansuri populare, “Bujorei de la Troianul” și putem spune că tradiția și promovarea acesteia își găsesc un loc in inimile noastre. Astfel, din dorința de a-i aduce pe turiști cât mai aproape de inima satului și de a-i transpune în vremea de odinioară, am ales să integrăm în turul nostru plimbarea cu căruța”, mai spune adolescenta.

Elena Dobrescu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Anastasescu” din Roșiorii de Vede și s-a înscris în proiectul de promovare a obiectivelor turistice din comuna Troianul pentru că își dorește o schimbare în comunitate.

Traseul propus de noi se află într-o zonă în care turismul nu reprezintă o preocupare majoră pentru locuitori, așa că am considerat oportună conceperea unui plan de promovare a locului. Prietena mea, Cristina, mi-a propus să mă înscriu alături de ea și Bianca în acest proiect cu speranța că vom reuși să realizăm acest plan. Pe lângă peisajele frumoase, cred că un aspect interesant al traseului este mijlocul de transport rudimentar care îi va transpune pe turiști în vremurile de demult, dar și un picnic inclus la finalul turului”, declară Elena (foto).

Cele trei fete din echipa ”B.E.C. – brightminds” au făcut deja un buget al proiectului și au discutat cu potențiali parteneri pentru a pune ideea în practică. Costurile nu sunt mari, explică Bianca, doar pentru promovarea turului (afișe, pliante) și pentru organizarea picnicului, când vor oferi și suvenire: ”Elena știe să croșeteze și poate să facă niște suvenire foarte frumoase, iar eu și Cristina ne gândim să facem săculeți cu lavandă.”

Câmpul de lavandă, inclus în tur

Primii ”turiști” și-au anunțat prezența. Colegi de liceu și prieteni din alte zone s-au arătat interesați de ideea fetelor și vor să participe la tururile turistice.

Au aflat despre inițiativa noastră și am primit feedback pozitiv din partea lor. Sperăm să convingem cât mai mulți oameni să vină să viziteze zona. Îmi pare rău că aici, în sat, avem pădurea, avem lavanda, avem toate lucrurile acestea frumoase și nu le apreciem cum ar trebui. Mă deranjează și mereu m-am gândit la acest lucru. Acum, pentru că a apărut această oportunitate și mi-a plăcut foarte mult ideea, am zis că dacă tot pot să fac ceva, de ce să nu fac?”, spune Bianca.

În luna mai, vom reveni cu imagini din pădurea bujorilor și din primul tur organizat de Bianca, Cristina și Elena. Vă ținem pumnii, fetelor!

Bujorul românesc
Balta Urluiu. Sursa foto: Bianca Ciupitu

Citește și: Pasiunea unui copil de 13 ani pentru tradiții și viața la țară. Rareș a creat acasă un mic muzeu și va organiza în vară o șezătoare FOTO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.