Invitația unei eleve de a descoperi frumusețile și istoria orașului în care trăiește. La 14 ani, Ana este ghid și a organizat primul tur FOTO

0
Analucia, Ana cum îi spun cunoscuții, alături de turiști în primul tur organizat de ea, vara trecută, în Baia Sprie, Maramureș

Analucia Brezoczki, elevă în clasa a VIII-a, a organizat în vară un tur ghidat în orașul în care locuiește. A înființat ”The Secret Society Of Baia Sprie” (un nume care ne duce cu gândul la conspirații, la lucruri ascunse, dar ne explică de ce l-a ales) din dorința de a le arăta oamenilor frumusețile locului, clădirile încărcate de istorie, tradițiile din zonă. Un proiect mare pentru un copil, despre care Ana vorbește cu pasiune și pe care vrea să îl dezvolte. Și-a propus, până în vara următoare, să învețe cum să promoveze proiectul pentru a ajunge la cât mai mulți oameni care să o urmeze în aventura descoperirii unui oraș.

”Eu sunt singurul ghid de turism de la noi din oraș”, ne spune Ana, cumva necăjită că, până la ea, nu prea s-a gândit nimeni să pună în valoare potențialul zonei și al orașului Baia Sprie. ”Avem multe clădiri frumoase – și cu ce istorie, atracții care merită puse pe harta turistică a României și făcute cunoscute. Am zis că dacă nimeni nu face asta și am eu o oportunitate, hai să fac eu, poate iese ceva”, povestește eleva în clasa a VIII-a, care s-a înscris anul trecut în proiectul Edulab, organizat de Fundația Noi Orizonturi.

La atelierele din proiect a învățat cum să creeze o poveste și un brand, cum să organizeze un traseu turistic și să devină un ghid bun. Numele ”The Secret Society Of Baia Sprie” l-a ales pentru că a vrut ceva ”special care să atragă oamenii”. ”M-am gândit că o <societate secretă> sună destul de interesant și așa o să îi atrag mai ușor spre mine. <The Secret Society Of Baia Sprie> este o societate ce promovează și păstrează tradițiile, istoria și arta. Prin acest concept, îmi doresc să ținem clădirile, poveștile, poeziile, arta și frumosul local în viață și să le dăm mai departe, ca istoria să nu fie uitată”, mărturisește Ana.

În vară a organizat primul ei tur ghidat. Timp de două ore, le-a oferit turiștilor un traseu ce a pornit de la Casa Olarului și a continuat cu clădiri cunoscute sau mai puțin cunoscute, dar toate cu valoare istorică.

”Am încercat să includ în traseu cât mai multe frumuseți. La Casa Olarului ne găzduiește domnul Daniel Leș – de acolo începe și turul – și ne povestește despre meseria de olărit. Apoi avem în tur clădiri mai puțin cunoscute, dar și obiective precum Biserica Romano-Catolică, o biserică veche de peste 150 de ani, cu o frumusețe aparte și o arhitectură foarte specială. Aici este expusă statuia Sfântului Ioan de Nepomuk, ocrotitorul minerilor, o statuie veche cam de 90-100 de ani pe care eu am restaurat-o cu banii primiți de la Fundația Noi Orizonturi. Această statuie este una dintre piesele de atracție ale turului. Cei care au venit alături de mine chiar au fost încântați de ceea ce au văzut. La sfârșitului turului, toată lumea primește o diplomă și un mic cadou de la noi”, povestește Ana.

Când spune ”noi”, Ana o include și pe mama ei, care a ajutat-o să ducă până la capăt proiectul. Îl începuse alături de colegi din Clubul Green Impact Baia Sprie, unde este voluntar, dar aceștia au renunțat. Ea a mers mai departe, susținută și de liderii clubului – Annamaria Hitter și Iolanda Sztrelenczuk, este mândră de ceea ce a reușit și vrea să continue: ”Încerc să găsesc niște cursuri unde să învăț cum să mă promovez mai mult și să ajung la un număr cât mai mare de persoane.”

Piesa de rezistență a zonei, mai spune Ana, este Lacul Albastru, la care a ajuns cu primul grup de turiști. ”Este un lac care își schimbă culoarea în funcție de anotimp, vreme, temperatură. Este unicat în România. Din păcate, nu îl voi putea include în tur pentru că se află undeva în pădure și, cum fac tururile singură, ar fi cam periculos să mă duc singură cu turiștii. Dar este un loc extraordinar”, povestește Ana.

Cărți și voluntariat

Analucia Brezoczki este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare. Anul acesta va susține Evaluarea Națională și își dorește să obțină un rezultat bun pentru a intra la ”cel mai bun liceu”.

”Am emoții. Mi-e teamă să nu uit ceva în timpul examenului din cauza stresului. Subiectele mi se par însă mai ușoare comparativ cu cele de acum doi ani, înainte să se schimbe. Eu mă descurc foarte bine pe partea de compuneri și pe partea de argumentare. Dacă nu ai chiar așa de multă imaginație și vocabular, subiectul s-ar putea să fie mai greu”, spune Ana.

Cum se ajunge la ”imaginație”? ”Citind cărți, dar cred că depinde foarte mult și de cum te dezvolți în exteriorul școlii, prin activitățile pe care le faci, de mediul în care trăiești. Eu citesc foarte mult – cartea mea preferată este <Inocenții> de Ioana Pârvulescu – și particip la multe activități extrașcolare. Am făcut 7 ani actorie și de 4 ani sunt voluntar în cadrul Clubului Green Impact Baia Sprie. În acest club, am reușit să văd cât de bine este să lucrezi în grup, cât de bine te poți înțelege cu unii oameni și se creează așa un grup drăguț… Activitățile de voluntariat și munca în echipă te ajută foarte mult să te descoperi pe tine.”

La școală, materiile preferate sunt Româna și Informatica. Îi apreciază enorm pe acei profesori deschiși, care predau într-un mod atractiv, dar care au dezvoltat și o relație de prietenie cu elevii și îi ajută să-și descopere pasiunile.

Ana a reușit să își descopere pasiunea pentru desen, dar drumul la care visează, cel puțin acum, este altul. ”După liceu, îmi doresc să studiez în străinătate, în Londra, dacă se poate. Mi-ar plăcea să studiez managementul, poate contabilitatea. Aș vrea să devin… o doamnă de afaceri”, mărturisește, zâmbind, Analucia. Succes, Ana, în tot ceea ce îți propui! Să atragi cât mai mulți turiști!

Sursa foto: Arhiva personală – Analucia Brezoczki

Mai multe despre proiectul Anei puteți citi pe pagina de Facebook The Secret Society Of Baia Sprie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.