Școala din Rași, renovată după 20 de ani în care a stat abandonată. Elevii unui liceu din București au donat pentru refacerea clădirii dărăpănate

0
Școala veche din Rași, Ialomița. În aceeași curte se află școala-container unde copiii invață de 20 de ani

În februarie, opt liceeni din București au mers, alături de profesori, în satul Rași, din Ialomița, pentru a-i cunoaște pe copiii care învață aici, dar și să vadă școala veche care avea să fie renovată. Clădirea zace nefolosită de 20 de ani și a ajuns într-o stare avansată de degradare, în timp ce copiii învață într-un container. ”M-a lovit realitatea peste față”, a spus unul dintre elevii bucureșteni atunci când a văzut școala dărăpănată, din care au mai rămas doar urmele a ceea ce fusese odată. De câteva zile însă, aici au început lucrările de consolidare și renovare. Asociația BookLand a decis să redea viață vechii școli, iar liceul bucureștean s-a implicat în proiect donând o parte din banii strânși într-o campanie umanitară, derulată anul trecut. Gestul i-a impresionat pe profesorii școlii ialomițene, în vreme ce elevii și profesorii de la oraș sunt hotărâți să rămână alături de copiii din sat și să îi ajute în continuare.

Liceul Teoretic „Școala Europeană București” organizează în fiecare an o campanie umanitară, în care banii strânși merg către diverse cauze sociale. Anul trecut, suma adunată la cele trei evenimente ale campaniei „Sunt Energie pentru Bine” – Carnavalul toamnei, Târgul de Crăciun (care include și o licitație de obiecte decorative) și Serata de Crăciun, a fost împărțită în patru. O parte din bani a fost donată celor cu care liceul bucureștean colaborează de mai mulți ani – Mănăstirea Mărcuș, unde măicuțele îngrijesc tinere de când erau mici, și Asociația Marinuș Gălbenuș, care asigură echipament medical la domiciliu pentru copiii grav bolnavi, o altă parte a fost direcționată pentru a ajuta un copil bolnav, iar ultima parte a fost destinată Școlii Primare din Rași, structură a Școlii Gimnaziale Sălcioara.

Liceul a ales astfel să se implice în acest an într-o cauză din zona educației și a decis să colaboreze cu BookLand, o asociație care renovează școli din mediul rural, având deja zeci de școli din țară modernizate și altele în lucru. ”Pentru noi este o premieră, dar cât de mult sens are, copiii din mediul urban dăruind pentru copiii din mediul rural”, apreciau reprezentanții asociației gestul elevilor bucureșteni de a contribui la renovarea școlii din satul ialomițean.

Vizita în sat

Decizia de a ajuta financiar o școală din mediul rural s-a transformat însă într-o idee de parteneriat, în care elevii să se cunoască, să lege prietenii, să desfășoare împreună activități și să facă schimb de experiențe. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în februarie, când elevii unei clase a XI-a au mers la Rași. Aici, au vizitat școala-container în care învață copiii, grădinița aflată la acel moment în curs de renovare, tot în proiectul BookLand și terminată între timp, și școala veche, cea pentru care a donat liceul din București.

”Știam că impactul va fi mare dacă ajungem acolo. Nu numai că am vizitat școala, impropriu spus școală, realmente este o clădire care stă să cadă, dar am văzut cum învață copiii de acolo și am aflat poveștile lor. Elevii noștri au fost impresionați. Copiii învață într-un container, este adevărat, foarte bine amenajat, care trebuia să fie o soluție pentru 2-3 ani, până când școala va fi renovată. Au trecut însă 20 de ani de când ei sunt în același container. Clădirea s-a degradat și mai tare în tot acest timp, dar și containerul care trebuia să fie o soluție temporară s-a deteriorat și el. Ne spunea doamna director că atunci când plouă, apa curge în sălile de clasă”, povestește Laura Andrieș, profesor și asistent relații publice al Școlii Europene București.

Școala abandonată

La școala și grădinița din Rași sunt aproape 90 de copii. În școala-container sunt amenajate patru săli de clasă, unde învață clasa pregătitoare, clasele I, a III-a și a IV-a. Nefiind spațiu suficient, copiii de clasa a II-a merg la Sălcioara, cu microbuzul, o realitate care iarăși i-a ”mișcat” pe elevii mai mari.

”În acea zi, elevii noștri au participat la un atelier de arte, alături de elevii de clasa a IV-a. Au lucrat împreună și au stat foarte mult de vorbă. Copilașii de acolo au fost surprinși când au văzut că elevii de la București sunt atât de mari, se așteptau să vină copii de vârsta lor. A fost o atmosferă relaxată, elevii noștri i-au antrenat în discuții foarte haioase, care au dus și la o înțelegere a problemelor cu care se confruntă locuitorii de acolo, nu doar copiii. La sfârșit, analizau: <Sunt copii buni, chiar merită>, iar unul dintre băieți a spus: <Am sentimentul că m-a lovit realitatea peste față>. Ei crescând aici, având posibilități, nu sunt foarte conștienți de ce se întâmplă în unele școli din mediul rural”, spune Laura Andrieș.

Liceenii recunosc că au fost șocați atunci când au văzut școala dărăpănată. ”Containerul nu arăta așa rău înăuntru, dar am aflat că atunci când plouă, intră apa în sălile de clasă. Școala veche a fost însă un șoc mare. Era o clădire dărâmată, în care nu se poate învăța. Am înțeles că acel container era pentru 2 ani și copiii au ajuns să învețe în el timp de 20 de ani”, povestesc elevii care fac parte dintr-o clasă ce va susține Bacalaureatul Internațional.

Impresionați de situația copiilor din Rași, liceenii și-au propus să îi susțină în continuare și vor să se implice în amenajarea spațiilor, poate a unei săli de clasă, oricum să dea o mână de ajutor.

”Faptul că am mers acolo a contat foarte mult, iar ei au decis ad-hoc că vor să mai facă ceva. Poate să se ocupe de o clasă. Au remarcat că una dintre sălile din container era diferită ca mobilier, ca amenajare (n.red. – este vorba de o sală de clasă amenajată în urmă cu mai mulți ani într-un proiect derulat de o companie, intitulat <O sală de clasă ca acasă>). Atunci, s-au întrebat dacă ar putea să facă și ei acest lucru. După ce vor fi făcute reparațiile capitale, noi să ne ocupăm în mod special de amenajarea unei săli. Au fost niște idei care au venit în momentul acela, vom vedea cum se concretizează. Important este să ajutăm și toată lumea din școala noastră a fost foarte încântată de faptul că ne-am implicat în acest proiect”, precizează profesoara Laura Andrieș.

Copiii din Rași

”Dar din dar se face rai” a fost comentariul făcut de directorul Școlii Gimnaziale Sălcioara, Nicoleta Dan, în ziua în care elevii bucureșteni au venit la Rași. Faptul că un liceu din Capitală a ales să sprijine școala și să vină în ajutorul copiilor a fost o surpriză la care nu se aștepta.

”Pentru noi este un privilegiu că Școala Europeană ne-a ales pe noi. Putea să aleagă orice altă școală din atâtea școli cu probleme, dar ne-a ales pe noi. Este un mare beneficiu, mai ales că vom avea acest parteneriat, în care vom putea colabora, iar copiii noștri vor putea să vadă și altceva, vor avea parte de niște experiențe pe care altfel nu ar fi avut cum să le aibă. Școala Europeană ne-a invitat să mergem în vizită la dânșii și este un lucru nemaipomenit. Să duci un copil din mediul rural, un copil care nu știe altceva decât școală, casă, într-o unitate de învățământ cum este Școala Europeană va fi wow pentru ei. Sunt convinsă de acest lucru. Îmi doresc foarte mult pentru copiii mei să vadă și altceva, să aibă și alte experiențe, să nu rămână blocați aici, la țară”, declară Nicoleta Dan.

Despre vizita liceenilor, directoarea spune că cei mici au fost foarte încântați și vorbește și ea despre ceea ce au simțit când au văzut școala veche: ”A fost o primă vizită, au venit mai mult să vadă școala și au fost într-adevăr șocați. Cuvintele acelui elev, <Simt că m-a lovit realitatea>, au spus totul. Am înțeles că vor să mai vină, noi îi așteptăm cu mare drag.”

Planuri pentru școala renovată

Lucrările la școala din Rași au început luni, 27 februarie, zi în care și copiii de grădiniță s-au mutat în clădirea renovată de BookLand. Directoarea povestește că, în perioada lucrărilor, micuții au învățat în container, alături de elevi, o clasă primară fiind mutată după-amiază, iar cancelaria transformată în sală de clasă. ”Așa ne-am descurcat până acum când cei mici au mers în grădinița renovată”, spune Nicoleta Dan, ”nu a fost ușor, dar a meritat”, iar imaginile demonstrează acest lucru.

În schimb, lucrările de renovare a școlii vechi ar urma să termine în iunie, aceasta fiind data estimată de cei de la BookLand. ”Acolo vor fi trei săli: un laborator IT, o sală de mese și o sală de sport, pe care o vom folosi și pentru serbări, conferințe. Vom utiliza în continuare containerul, urmează să îl renoveze și pe acesta BookLand. În școală nu sunt săli suficiente, astfel că elevii din cele patru clase primare vor învăța tot în școala-container care va fi renovată în totalitate. La prima vedere, acest container pare frumos, dar sunt probleme. De exemplu, apa de ploaie intră pe la ferestre și se scurge pe pereți și ajunge în sălile de clasă. Noi am avut grijă să fie întreținut, dar ce nu a ținut de noi nu am putut face”, explică Nicoleta Dan.

În căutare de proiecte

Director al Școlii Gimnaziale Sălcioara din 2021, Nicoleta Dan și-a dorit să îmbunătățească condițiile de învățare atât în școala gimnazială, cât și la școala structură din Rași și pentru acest lucru a trebuit să caute proiecte. ”Nimic nu pică din cer. Trebuie să te duci, să cauți, să lupți, să aplici, pentru că nimeni nu știe de tine, o școală undeva la țară. Așa am găsit BookLand, World Vision, Narada”, povestește Nicoleta Dan.

La Sălcioara, cu ajutorul World Vision, au fost mobilate săli de clase și creat un laborator, iar prin Narada, în urma înscrierii pe Harta Edu, dintr-o finanțare a unei multinaționale, în valoare de 12.000 de euro, au fost schimbate ferestrele, ușile, instalația electrică, pusă gresie nouă. ”Începea școala pe 5 septembrie, anul trecut, și eu îmi doream să avem lucrările terminate. M-am dus peste tot, am făcut rost de gresie, de parchet, mă cunoșteau toți… Am stresat și echipa de lucru pentru a termina în timp util, am avut și câteva colege care au venit din concediu, știindu-mă la școală, și am lucrat împreună. Gresia de pe glaful ferestrelor este pusă de noi, de cadrele didactice. Măsuram placa, mergeam la băieți să o taie, aveam găleata cu material, mistria și puneam gresia, cu boloboc, cu tot ce trebuie. Am dat cu glet, am muncit pe rupte”, relatează directoarea.

În ceea ce privește BookLand, grădinița din Rași a fost cea înscrisă inițial în proiect, însă asociația a decis ulterior să includă în proiectul de renovare și școala veche, și containerul. ”Așa s-a născut proiectul <Complexul școlar Rași>, cum îi spunem noi, cu cele trei clădiri. Într-un sat ca al nostru, nu sunt posibilități, că dacă ar fi fost, am fi făcut și noi multe aici, pe plan local. De aceea încerc să aduc tot felul de organizații, de fundații care să ne ajute, pentru că eu sunt conștientă că într-o comună de rangul III cum suntem noi, bugetul este mic și limitat. Dacă eu aș putea, aș transforma totul peste noapte, dar nu pot”, mai spune Nicoleta Dan.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Nicoleta Dan

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.