Un copil de 11 ani din Oradea a avut, în urmă cu doi ani, ideea de a strânge cărți pentru copiii din satul străbunicului. Era atunci în clasa a V-a și a pornit o campanie în care a reușit să adune, cu ajutorul colegilor din școală, al elevilor de la alte școli și al persoanelor care au dorit să dăruiască o carte, peste 1200 de titluri. Acestea au ajuns la copiii din două sate bihorene, iar anul acesta campania a continuat și alte peste 500 de cărți au mers către o școală rurală. Andrei Popovici este acum elev în clasa a VI-a și, după două ediții ale campaniei, spune că a fost impresionat de ”bunătatea” oamenilor și de numărul mare al celor care au răspuns provocării lui, ”Donează o carte!”. ”Trebuie să ne ajutăm unii pe alții, să fim buni unii cu alții, să fim uniți, să fim împreună”, este mesajul elevului din Oradea.
Andrei Popovici este elev la Școala Gimnazială ”Dacia” din Oradea și a demarat campania ”Provocarea lui Andrei – donează o carte!” în 2021, la începutul lunii decembrie. Pentru a-și pune în aplicare ideea, a fost susținut de părinți, pasionați și ei de lectură, așa cum este și Andrei, dar și de profesorii școlii. ”M-au susținut la fiecare pas, în special doamna dirigintă, Lavinia Rațiu”, mărturisește Andrei.
În cutia special creată pentru ”Provocarea lui Andrei”, amplasată în școală, au ajuns atunci multe cărți donate de colegi. Andrei a fost impresionat de numărul și de gestul lor. Apoi, provocarea a trecut granița școlii și a prins viață în alte unități de învățământ din oraș (Școala Gimnazială ”Octavian Goga”, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, Școala Gimnazială Nr. 16, Liceul de Arte Oradea) și s-au strâns și mai multe cărți. Nu în ultimul rând, oricine și-a dorit să ajute copiii de la sat a putut dona cărți la o papetărie din oraș.
În total, la prima ediție a campaniei, au fost strânse 1200 de cărți, care au ajuns la Sânlazăr și la Chiraleu. Anul acesta, campania a început pe 15 ianuarie și s-a încheiat pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, iar cele peste 500 de cărți strânse au fost donate școlii din Gepiu.
”Anul trecut, cărțile au mers în Sânlazăr la biblioteca înființată de părintele din sat, pentru că acolo nu mai există școală. Copiii ar fi trebuit să meargă zeci de kilometri până ajungeau la prima bibliotecă. La Chiraleu, cărțile au mers către biblioteca școlii, care practic atunci s-a înființat. Cărțile strânse în campanie au fost piatra de temelie, prima cărămidă a bibliotecii de acolo. La acțiunea din acest an, cărțile au fost donate bibliotecii școlii din Gepiu”, povestește Monica Popovici, mama lui Andrei, care îl ajută în organizarea campaniei.
Campania ”Provocarea lui Andrei – donează o carte!” a avut două ediții cu multe cărți donate, peste așteptări, declară elevul în clasa a VI-a, un motiv în plus pentru a continua acest proiect care vine din ”bucuria de a dărui” și din dorința de a-i ajuta pe cei care au nevoie.
SparkNews.ro: Cum ți-a venit ideea de a strânge cărți pentru copiii din mediul rural?
Andrei Popovici: Ideea a venit în urma unui eveniment foarte trist. Străbunicul meu, pe care îl iubeam foarte mult și era pasionat foarte mult de lectură, de cărți, a murit, a plecat dintre noi. Am aflat atunci că preotul din sat voia să facă o bibliotecă și m-am gândit să îl ajut, dar cu cărțile pe care le aveam nu puteam face mare lucru. Am apelat la colegi, la prieteni, la elevii din alte școli pentru a putea umple această bibliotecă de la Sânlazăr. S-au strâns mai multe cărți decât mă așteptam și am reușit să mai umplem încă o bibliotecă, în satul vecin, Chiraleu. Au fost donate 1200 de cărți și, după încheierea campaniei, au mai venit 200 de cărți. Anul acesta, am strâns peste 500.
Foarte multe cărți. Te așteptai la această reacție pozitivă din partea celor din jur? Un copil în clasa a V-a să pornească o astfel de campanie…
Nu mă așteptam. A fost surprinzător pentru mine. Au donat atât elevi din școala mea, cât și din alte școli, dar și oricine a dorit să facă acest lucru. Cărțile au putut fi donate la Papetăria Mona sau în școli, acolo era ”cutia lui Andrei”. Oamenii au aflat din presă de campanie, iar la școala mea, anul acesta, am mers din clasă în clasă să îmi prezint proiectul.
Și cum a fost experiența?
Interesantă. Mi-au plăcut reacțiile colegilor. Erau fericiți să doneze cu toții, în special cei mai mici. Ei au fost mai plini de entuziasm, dar au donat mulți elevi, din toate clasele. În clasa mea au donat chiar toți.
Ai fost să duci cărțile copiilor din cele trei sate?
Anul trecut, am fost la Sânlazăr și Chiraleu, dar anul acesta nu am putut merge la Gepiu, din cauza programului. Vreau să merg să mă întâlnesc cu copiii de acolo în ”Săptămâna Altfel” și să facem un Club de lectură.
Cum a fost anul trecut? Ce au spus copiii când au primit cărțile?
A fost totul plin de emoție și de bucurie. A fost minunat! Păstrez și acum legătura cu ei. Au citit cărțile și le-au plăcut foarte mult. Sunt încântați că au în sfârșit o bibliotecă aproape. Nu putem avea acces la toate cărțile din lume și aici intervin bibliotecile, pentru că într-o bibliotecă găsești o varietate imensă de cărți. De aceea, este importantă biblioteca și s-au bucurat foarte mult că au primit una.
De ce crezi că este importantă lectura pentru copii? Până la urmă, de aici și de la pasiunea ta pentru cărți a pornit campania.
Lectura este importantă pentru a avea acces la informații, la cunoaștere, pentru a ne devolta cât mai bine, mai eficient, pentru a fi în pas cu lumea.
Poți să ne spui ce te-a impresionat cel mai mult în cele două campanii?
Bunătatea oamenilor, faptul că au donat cărți. Asta m-a impresionat cel mai mult. Nu m-am așteptat că vor veni atât de mulți și că se vor strânge atâtea cărți.
Și satisfacția ta care este?
Bucuria de a dona, de a împărtăși cărțile cu alții, de a dărui. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții, să fim buni unii cu alții, să fim uniți, să fim împreună.
Vei continua campania și anul viitor, în clasa a VII-a?
Vom face și a treia ediție, normal. Și a patra, și tot așa… E puțin greu, însă dacă nu fac eu, cine ar face?!? Și îmi place foarte mult acest lucru. Mă bucură această campanie. Nu poți renunța la ceva care îți place. Vreau să continui cu această provocare.
Mama lui Andrei îi va fi alături în continuare în organizarea campaniei: ”Sunt foarte mândră de Andrei. Și eu, și tatăl lui suntem alături de el la fiecare pas. Îl sprijinim și ne bucurăm foarte mult că a avut această idee frumoasă și că este alături de semenii lui. Suntem foarte încântați. Lui Andrei, pe lângă faptul că îi place foarte mult să citească…”
”Îmi place foarte mult și să scriu”, intervine Andrei. ”Am scris de curând un roman polițist, cu personaje hazlii. Am trimis la edituri și chiar dacă am primit o recenzie pozitivă, editorii au spus că nu este contextul economic…”, povestește elevul în vârstă de 12 ani, fără a-și pierde speranța că în viitor, cândva, cărțile lui vor vedea lumina tiparului.
De altfel, optimismul și energia lui s-au făcut simțite pe tot parcursul discuției noastre. Chiar și atunci când ne-a vorbit despre școală. ”Îmi plac toate materiile, dar am o plăcere specială pentru istorie. Mă atrage materia în sine, pentru că istoria ne învață să nu repetăm greșelile făcute în trecut. Ne aduce aminte de trecutul nostru, de înaintașii noștri, vedem cum a fost viața în alte vremuri, ce au făcut ei bine și ce nu și un lucru foarte important pe care ni-l arată: ar trebui să fim uniți”, spune Andrei Popovici.
Sursa foto: Facebook/ Provocarea lui Andrei – Citește Plantează Donează
Citește și:
- Clasa „Creative” în care orele sunt altfel. Învățătoarea personalizează lecțiile, copiii au portofolii în loc de caiete și vin cu laptopul la școală
- La școala din Budila, copiii strâng puncte pentru a cumpăra de la „Magazinul clasei”. Scopul proiectului: reducerea absenteismului școlar
- Cărți pentru copiii din satele uitate. O fostă jurnalistă și zeci de voluntari duc în cătune „valiza cu povești” și construiesc „cărțindare” FOTO