Un proiect care ”transformă visul în realitate”: 23 de școli din mediul rural, renovate de un ONG cu ajutorul companiilor și al persoanelor fizice

0
Foto: Asociația BookLand

”Imaginați-vă o țară în care până și la sate găsești școli frumoase, curate și bine dotate”, spune Mihaela Petrovan, fondator al Asociației BookLand, organizație care derulează la nivel național un proiect de renovare și dotare a școlilor din mediul rural. Anul trecut, ONG-ul a ”schimbat” 14 școli de la sat, iar anul acesta a selectat pentru renovare încă 23, din care două sunt deja finalizate, șase urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, restul urmând să fie gata până în ianuarie anul viitor. Lucrările sunt realizate din donații făcute de oameni și din sponsorizări ale companiilor.

Asociația BookLand s-a apucat de renovat școli în mediul rural, considerând că procesul de educație ”trebuie desfășurat în condiții civilizate, nu în clădiri care stau să cadă peste elevi”. Anul trecut a bifat 14 instituții de învățământ, anul acesta vor fi 23. ”Cum? Fără granturi sau fonduri europene, pur și simplu coalizând companiile în jurul acestei inițiative și încurajând persoanele fizice să doneze prin sms”, se arată într-un comunicat al organizației.

“Imaginați-vă o țară în care până și la sate găsești școli frumoase, curate și bine dotate, cu elevi care învață bine și aspiră la studii superioare. O țară din care nu se mai pleacă la muncile de jos ale Europei. O țară în care părinții se întorc și au un trai decent alături de copiii pentru care ar face orice, numai să ducă o viață mai bună. O țară în care respectul față de tânăra generație este apoi ‚întors’ de aceasta la maturitate. Numiți-ne naivi, nu ne supărăm. Însă doar cu visuri îndrăznețe s-a schimbat lumea! Iar noi suntem dovada vie că se poate.

Chiar și fără bani mulți, doar câteva zeci de mii de euro per școală și multă stăruință. Cu ajutorul a peste 250 companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, BookLand va fi reușit să aducă schimbarea în încă 23 de școli până la final de an. 20 azi, 30 mâine, 40 poimâine – și în timp se vor face mii. Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că NU cred că vreți să vă imaginați o țară cu copii needucați…”, spune Mihaela Petrovan, fondator al Asociației BookLand.

Cele 23 de școli selectate în urma campaniei de calificare din iarna trecută se regăsesc în județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. 2 școli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în ianuarie 2022, inclusiv.

În județul Arad, localitatea Curtici, Școala Gimnazială nr.2 a beneficiat de investiții de 40.000 euro, reparându-se și zugrăvindu-se integral interiorul școlii, înlocuindu-se ușile, pardoselile și caloriferele, echipându-se toaletele (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), școala primind și mobilier, jaluzele și lămpi UV.

Oana Veresezan, directorul școlii: „În școala noastră învață elevi de etnie romă în proporție de 100%. Aceștia fac parte din categoria dezavantajată, fiind o comunitate săracă, cu părinți plecați în străinătate. Reggio Emilia a spus că <Spațiul în care copiii își desfășoară activitatea e al doilea învățător>. Noi credem mult în această idee (mediul ca profesor) și încercăm să o punem în aplicare cât de des putem. Important este să le facilităm un ”mediu multisenzorial”. Cum vedem noi școala? Un loc în care copiii să vină cu bucurie. În care fiecare zi să fie o descoperire. În care copiii să fie susținuți și ghidați de un învățător care vede tot ce e mai bun în ei. Un loc în care copiii să simtă că aparțin.”

În județul Hunedoara, comuna Rapoltu Mare, Școala Primară Bobâlna a primit o investiție de peste 30.000 de euro. S-a zugrăvit integral clădirea (interior-exterior), s-a dotat cu mobilier și loc de joacă grădinița, s-a montat parchet din lemn masiv, s-au igienizat și dotat corespunzător toaletele și s-au montat pavele în curte.

Gabriela Tellman, directorul școlii: „Într-un an atipic, cu provocări noi și nebănuite, în care investițiile în învățământ sunt mici, acest proiect a venit ca o gură de oxigen și a transformat visul nostru în realitate. A crede în educație este datoria noastră a adulților, fie ei părinți, profesori sau personal din administrație. Un popor educat are viitorul asigurat. Să construim oameni înseamnă să nu lăsăm pentru <altă dată, alt buget sau să facă alții>. Pereții unei școli, materialele didactice, băncile, curtea, grupurile sanitare – toate sunt pentru copiii noștri, oamenii MICI de azi, care vor deveni MARI și trebuie să se formeze într-un mediu adecvat. BookLand înseamnă dăruire. Rezultatele se văd pe chipurile senine ale copiilor, care în ultima perioadă a anului școlar au zâmbit și s-au bucurat cu tot sufletul pentru minunea dăruită.”

Echipa BookLand își propune în anii următori construcția în fiecare județ a ”unor școli etalon pentru sistemul de învățământ românesc”.

Dacă vrei să contribui și TU la normalitatea în educație pentru copiii din mediul rural, poți să redirecționezi 20% din impozitul pe profit/venit, să faci o donație sau să trimiți un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845, donând astfel 2 euro lunar pentru renovarea școlilor. ÎMPREUNĂ construim oameni!”, este apelul asociației.

BookLand a luat naștere acum peste 10 ani ca prim târg urban de carte la mall. S-a dezvoltat rapid într-o caravană națională activă timp de peste 600 zile care a vizitat anual peste 40 de orașe. Taberele Coolturale BookLand și Conferințele BookLand Evolution au devenit extensii naturale ale brandului cultural, platforma www.inPractica.ro completând abordarea socio-educațională asumată. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.