Book-trailerul „Fata cu palton albastru” le-a adus anul trecut elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara marele premiu al Festivalului Boovie. A fost prima lor participare la festival, după o provocare venită din partea profesoarei de română, Codruța Chercotă, care a însemnat o muncă de câteva luni de zile. Nu a fost ușor, spun liceenii, dar a fost o experiență extraordinară în care au dat viață unei cărți, au filmat, au fost actori, regizori, scenariști și au adunat, la final, cele mai bune scene într-un clip alb-negru, din care nu a lipsit paltonul albastru. Elevii de la Mate-info au reușit în filmul lor de 4 minute să surprindă o poveste de război, în care s-au gândit la fiecare detaliu, de la recuzită până la cele mai potrivite locuri care îl întorc pe spectator în timp, în anii ’40.
Echipa „Moisil TM” a câștigat anul trecut marele premiu al Festivalului de BookTrailere Boovie pentru „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse, dar și premiul pentru montaj și premiul I la categoria cărții alese.
În ziua în care s-au anunțat câștigătorii, membrii echipei timișorene au urmărit împreună festivitatea transmisă online, iar surpriza și bucuria au fost mari când și-au auzit numele la ”Marele Premiu Boovie”. Diana, Oana și Iulia ne povestesc despre acea zi, ce a însemnat pentru ele (eleve ale unui liceu de matematică-informatică, informatică intensiv) experiența unui festival de book-trailere, iar Codruța Chercotă, profesor coordonator, despre munca unor ”copii faini și creativi” care și-au descoperit o pasiune.
Diana Cheivan, acum elevă în clasa a XI-a, a fost actrița principală în ”Fata cu palton albastru”. A jucat rolul lui Hanneke, dar, ca lider al echipei, s-a implicat și în scrierea scenariului, în editarea filmului, în producție, regie. Profesoara Codruța Chercotă povestește că Diana a fost ”o revelație”, nu numai pentru ea, dar și pentru cei din juriu care au descoperit o actriță ”foarte talentată și foarte expresivă”.
Diana este pasionată de desen, animație și scrie scenarii de filme, lucru pe care l-a învățat singură. Momentul Boovie a venit pentru ea ca o confirmare a ceea ce și-a propus să facă în viață.
”Eu sunt mai mult pe partea artistică. Eu și pictez foarte mult, desenez și pe viitor aș vrea să merg pe grafică, animație sau design de personaje animate. Am ajuns la Mate-info pentru că, în gimnaziu, mă descurcam foarte bine la matematică. Cert este că mate-info mă ajută să îmi dezvolt gândirea logică. Pe scrierea de scenarii, am ceva experiență pentru că mi-am dorit foarte mult să scriu scenarii de film și, de câțiva ani, învăț acest lucru și mă documentez foarte mult”, mărturisește Diana.
Despre realizarea trailerului, eleva de clasa a XI-a spune că nu a fost ușor pentru că era ceva nou pentru membrii echipei, iar ei au gândit totul, de la casting până la montaj: ”Nu am mai făcut niciunul dintre noi așa ceva, mai ales că noi suntem la liceu de Mate-info intensiv și avem rareori posibilitatea de a participa la astfel de proiecte. Filmările au fost destul de greu de realizat, trebuia să ne organizăm cât mai bine din punct de vedere al locațiilor, al vremii… Dar, în principiu, eu zic că ne-am descurcat destul de bine.”
Ceea ce a învățat despre scrierea scenariilor a aplicat în realizarea filmulețului și este încântată că a ieșit ”un scenariu bun”. Pentru un trailer, explică Diana, ”contează toate bucățelele puse împreună”, iar ideea paltonului albastru pe imaginile alb-negru – o idee sugerată de tatăl său – a fost una de impact și ”foarte ingenioasă”.
După terminarea liceului, Diana intenționează să își continue studiile în străinătate pe desen și animație, dar premiul Boovie a ajutat-o să își dea seama că și actoria, scenaristica sau regia ar fi variante de carieră.
”Nu sunt încă sigură. Plănuiesc în viitor să dau probe la castinguri pentru niște filme, dar, în primul rând, să termin liceul… În <Fata cu palton albastru>, eu nu numai că am fost actriță, dar am și editat trailerul împreună cu Iulia Lung (Iulia a fost regizor), am ajutat destul de mult cu producția. Fiind lider, a trebuit să mă implic foarte mult. Mi-am dat seama că regizor, scenarist, actor ar fi o carieră foarte bună pentru mine”, mai spune Diana.
Fata în palton albastru
Oana Milchi, elevă în clasa a XII-a, a fost Miriam în book-trailer, iar rolul fetei în palton albastru (aflăm că paltonul l-a împrumutat de la Iulia) a fost o provocare pentru ea. Oana își amintește de toată munca susținută, începută în luna ianuarie și terminată undeva în vară și de o perioadă dificilă, cea a carantinei, în care nu au putut să se întâlnească decât online.
”Să fiu actor mi s-a părut puțin greu pentru că nu sunt foarte obișnuită cu scena și cu ideea de a juca, mai ales în fața camerei, numai că mi s-a părut o experiență foarte distractivă. Ne-am distrat foarte tare la filmări. M-am bucurat că am putut să fac parte din echipă și că am lucrat împreună pentru un scop care ne interesa pe toți. Fiecare dintre noi a avut un anumit lucru de făcut și fiecare l-a făcut cum a putut mai bine”, punctează Oana.
Ziua în care au fost anunțați drept câștigători ai marelui premiu rămâne una dintre cele mai frumoase zile din viața ei: ”A fost o senzație extraordinară. Ne așteptam să primim un premiu, numai că am fost extrem de încântați să auzim că îl primim pe cel mare, împreună cu premiul de montaj și premiul I pe carte.”
Oana povestește că în echipă au fost opt elevi din două clase de a X-a și a XI-a și toți au apărut în filmare, chiar dacă aveau un alt rol în echipă. Pentru ea, experiența Boovie rămâne o amintire frumoasă și un proiect din care a învățat multe lucruri, chiar dacă după terminarea liceului este decisă să continue studiile, afară, în domeniul informaticii.
- Echipa „Moisil TM” care a câștigat anul trecut marele premiu al Festivalului Boovie: Diana Cheivan, Iulia Lung, Ersilia Ripan, Alexia Bogdan, Oana Milchi, Alexandra Raț, Eduard Cora, Stoian Patrik.
Povestea regizorului
În schimb, Iulia Lung, regizorul trailerului, este tentată, ca și Diana, să studieze animație la facultate. ”Ce vreau să fac după liceu… grea întrebare. Aș putea să zic că sunt perfect hotărâtă și că știu exact ce vreau să fac mai departe, dar cred că doar puțini elevi pot spune asta. O idee ar fi să plec în străinătate, probabil în Danemarca, să studiez genetica, dar în același timp mă atrage foarte mult și animația. La cum mă cunosc, probabil nici până în toamnă nu o să mă decid, ceea ce face pregătirea pentru facultate extrem de distractivă”, declară Iulia, acum elevă în clasa a XI-a.
Așa cum mărturisesc și colegele ei, Iulia consideră că Boovie a fost ”ceva cu totul și cu totul diferit” față de ceea ce mai făcuse până atunci, un proiect ce și-a lăsat cel mai mult amprenta dintre toate concursurile și proiectele în care a fost implicată:
”Nu pot să vorbesc de filmări care au durat aproximativ două luni, fără să vorbesc de restul de patru în care am planificat. Ore în șir de scris și rescris scenariul, verificări să fie totul ca în carte, căutat recuzita și costume, organizat când, unde și în ce ordine filmăm scenele, să nu mai zic de editarea videoclip-ului. Sinceră să fiu, nu am mai lucrat până acum atât de mult la un proiect. Fără să îmi dau seama, Boovie a ajuns să facă parte din viața mea în mod constant de când m-am înscris. Mai ales în interminabilele zile de carantină, o mică parte din fiecare zi era dedicată într-un fel sau altul pregătirii pentru filmări și mai apoi, pe timpul verii, am filmat în aproape fiecare săptămână cel puțin două-trei zile.”
Iulia spune că, după ce s-a terminat concursul, deja se gândea la ce vor face anul acesta și ce ar putea face mai bine față de anul trecut, iar rolul de regizor nu l-ar schimba pe nimic. ”Chiar dacă trebuia să fiu tot timpul acolo împreună cu Patrik, care a filmat, și cu actorii principali, m-am bucurat de fiecare clipă. Nu aș fi reușit fără echipă, bineînțeles, și le sunt datoare cu o tonă de mulțumiri că m-au suportat de fiecare dată când le-am zis că trebuie refilmată una dintre cele mai lungi scene ale trailerului”, povestește Iulia din experiența Boovie.
Emoțiile în ziua premierii au fost extrem de mari, dezvăluie Iulia, și nu îi venea să creadă că, după atâta muncă (6 luni pentru 4 minute și jumătate), s-a terminat: ”Am așteptat toți cu sufletul la gură momentul când au fost anunțați câștigătorii. Am avut dubii că o să câștigăm deoarece au fost foarte multe trailere bune și momentul când numele echipei a fost spus a fost mai mult decât minunat.”
Creativitatea elevilor de la Mate-info
Codruța Chercotă, profesor de română și coordonator al proiectului, își amintește, la rândul său, de bucuria echipei de anul trecut. Era în primul său an la Liceul ”Grigore Moisil” (înainte predase la o școală gimnazială) și primul lucru când a venit a fost să le propună liceenilor să participe la Festivalul Boovie.
La o reuniune SuperTeach, profesoara Carmen Ion îi povestise despre festival, și-a dorit foarte mult să participe și, în momentul în care le-a spus elevilor ce ”lucruri faine” vor face acolo, liceeni din clasele a X-a și a XI-a i s-au alăturat și au format echipa „Moisil TM”.
”Ce-mi place foarte mult este că sunt compatibili între ei, sunt pe aceeași lungime de undă și chiar m-am gândit cât contează să colaborezi în echipă și să împărtășești aceleași gânduri, aceleași țeluri. Era o premieră și pentru mine, și pentru ei, iar la început, ca orice dascăl, coordonator, simțeam nevoia să le mai dau un sfat și tot timpul îmi aduceam aminte că în regulament scrie clar că trebuie să îi lași pe ei să facă toată treaba. Recunosc că mi-a fost dificil la început, m-am abținut și, până la urmă, din discuțiile cu ei, mi-am dat seama că trebuie să am încredere în ei. Copiii au nevoie doar de șansa să se implice în proiecte frumoase și sunt extraordinari, plini de creativitate”, spune profesoara.
Singurele momente în care profesoara s-a implicat în povestea trailerului au fost alegerea cărții și, la final, când și-a spus părerea despre scenele incluse în clip:
”A fost singurul lucru asupra căruia m-am pronunțat. Le-am spus că e OK, ce au ales e foarte bine. În rest, ei s-au ocupat de tot. Eu pot să spun cu mâna pe suflet că este munca exclusiv a lor. Am avut șansa să găsesc niște copii care și-au dorit să se implice și care și-au descoperit, de fapt, o pasiune. Eu nu am făcut decât să le ofer ocazia de a participa. A însemnat foarte mult să se descopere, să lucreze în echipă și au avut libertatea să facă ei tot, de la A la Z. Au fost foarte apreciați de juriu pentru atenția acordată detaliului, m-au impresionat și pe mine când mi-au trimis trailerul. Nu mi-a venit să cred când am văzut, de la spațiile în care au filmat… Toate detaliile au contat.”
Profesoara de română mărturisește că un alt moment care a impresionat-o la elevii săi a fost acela în care, după ce au câștigat marele premiu, au renunțat să participe la concursul pentru popularitate, spunând că ”ar fi frumos să câștige și alții”: ”I-am apreciat foarte mult. Le-am spus că sunt niște copii faini, dacă se gândesc și la ceilalți, să fie o șansă și pentru ei.”
Echipa de la Moisil, cu o componență ușor schimbată după ce fetele de clasa a XII-a, inclusiv Oana, s-au retras, va participa și în acest an la festival. Liceenii deja citesc cartea aleasă, Diana rămâne liderul echipei, iar Iulia va semna în continuare regia.
Patrik Stoian (foto), cel care a filmat scenele pentru ”Fata cu palton albastru”, va realiza materialele video și pentru noul trailer. El spune că experiența Boovie de anul trecut a fost una ”obositoare”, dar ar repeta-o oricând. ”O și repet anul acesta, când voi filma din nou, cu aparatura mea, și voi veni cu idei, așa cum s-a întâmplat și anul trecut”, declară elevul în clasa a XI-a.
”Sunt copii faini și am încredere în ei, nu au cum să nu facă un lucru de calitate. Sunt prea dedicați și prea creativi”, completează profesoara de română, Codruța Chercotă. Diana promite de altfel o surpriză și pentru ediția din acest an: ”Vom încerca să avem un trailer bun și ne vom strădui și mai mult anul acesta. Acum citim cartea, notăm scenele importante și alte detalii din carte, iar pe 5 aprilie, începem să facem scenariul propriu-zis și să alegem muzica.”
Le dorim mult succes elevilor din Timișoara și tuturor celor care s-au înscris în concurs!
Boovie este un concurs de book-trailere, iniţiat de Carmen Ion, profesoară de limba română la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret” din Focşani, în care elevii de gimnaziu și liceu, organizați în echipe, citesc o carte și creează un trailer de 4 min. Festivalul se va afla anul acesta la a VI-a ediție. Detalii pe pagina de Facebook a festivalului și pe boovie.ro.
Citește și:
- Boovie Festival 2020. Marele premiu al concursului, câştigat anul acesta de echipa Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara VIDEO
- Carmen Ion, inițiatoarea proiectului Boovie: Rolul școlii nu este să facă oameni îndopați cu tot felul de cunoștințe, ci oameni care să aibă un echilibru cultural, moral și estetic