Pact pentru lectură, lansat de Asociaţia Editorilor din România. Printre măsurile cerute: o campanie națională de promovare a cititului

0
Foto: pixabay.com

Asociaţia Editorilor din România (AER) lansează, miercuri, de Ziua Națională a Lecturii, „Pactul pentru Lectură”, prin care solicită președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și clasei politice implementarea la nivel național a unui set de măsuri de promovare a lecturii. Una dintre măsurile cerute este derularea unei campanii naționale de promovare a cititului, susținute de stat. Pactul face obiectul unei petiții ce poate fi semnată până la data de 15 martie.

”România a coborât, în 2023, la un nivel al analfabetismului funcțional alarmant. Conform ultimelor trei evaluări PISA, peste 40% dintre adolescenții de 15 ani nu au capacitatea să înțeleagă ce citesc. Altfel spus, după aproape zece ani petrecuți în sistemul de educație din România, un procent copleșitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce privește pregătirea lor. Acest tablou devine cu atât mai sumbru cu cât trebuie să adăugăm o altă statistică: fiecare al șaptelea elev abandonează școala înainte de a termina gimnaziul”, se arată în petiția ”Pactul pentru lectură”, inițiată de Asociaţia Editorilor din România, care poate fi găsită aici.

În plus, inițiatorii susțin că România are cea mai mică piață de carte din toată Uniunea Europeană, cu doar 5 euro – 25 de lei – de persoană cheltuiți anual pentru cărți. ”Consecințele sunt extrem de grave pentru piața muncii și pentru relațiile sociale. În vreme ce piețele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schița minimă a unei strategii naționale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor”, se precizează în document.

În aceste condiții, inițiatorii cer factorilor de decizie implementarea unui set de măsuri pentru relansarea culturii scrise. ”Copleșiți de gravitatea fără precedent a cifrelor, conștienți totodată că dincolo de cifre sunt destine individuale, dar și destinul țării, lansăm acest Pact pentru lectură și sperăm că, adunându-ne cât mai mulți sub semnul lui, vom readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea.

Ne adresăm așadar domnului Președinte Klaus Iohannis, Guvernului României, clasei politice, factorilor de decizie de care depinde direct implementarea la nivel național a setului de măsuri propuse de-a lungul timpului de către AER, să asume în acest al doisprezecelea ceas punerea lor în faptă, astfel încât odată cu intrarea în anul electoral 2024 să poată fi văzute primele rezultate, iar nu doar auzite vechile promisiuni neonorate de atâta timp”, se arată în petiție.

Măsurile propuse de AER:

  • o campanie națională de promovare a cititului, susținută de stat;
  • respectarea legii bibliotecilor și înnoirea anuală a stocului de carte, conform legii;
  • reluarea programului de 100 de euro acordați anual profesorilor pentru achiziționarea de cărți și extinderea acestui program și la alte categorii sociale: elevi, studenți, medici etc.;
  • susținerea livrărilor de carte prin poștă/curier prin compensarea cu 50% a costurilor, conform legii culturii scrise.

”Pactul pentru lectură” va fi prezentat, miercuri, 15 februarie, de la ora 17.00, în cadrul unei conferințe de presă, în care va fi transmis și mesajul președintei Maia Sandu, care promovează o mișcare similară în Republica Moldova.

Documentul va fi depus la Administraţia Prezidenţială şi la Guvern, alături de toate semnăturile. Petiția poate fi semnată până pe 15 martie 2023.

”Vom monitoriza reacția factorilor de decizie actuali și o vom face cunoscută publicului larg.  Vom sistematiza și prezenta publicului larg punctele ce țin de lectură, de educație, din programele politice pregătite de partide și candidați pentru anul electoral 2024”, mai spun inițiatorii pactului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.