Calendarul simulărilor naționale, publicat în Monitorul Oficial. Lista conținuturilor pentru simularea Evaluării Naționale și BAC 2024

0

SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ ȘI BAC 2024. Calendarul simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și al simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial. Ordinul prin care este aprobat calendarul cuprinde și listele conținuturilor pentru cele două simulări. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că lucrările tuturor elevilor care vor participa la simulări vor fi evaluate digitalizat.

Conform calendarului simulării Evaluării Naționale 2024, elevii claselor a VIII-a vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe 5 februarie, la Matematică pe 6 februarie, iar pe 7 februarie la Limba și literatura maternă. Pe 23 februarie vor fi comunicate rezultatele obținute de elevi.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat este programată în luna martie. Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor avea proba la Limba și literatura română pe 4 martie, proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) pe 5 martie, proba la alegere a profilului și specializării pe 6 martie, iar pe 7 martie se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 15 martie.

Conform ordinului de ministru, ”activitățile din cadrul simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate”.

”Desfășurarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, se realizează în baza unei proceduri, care va fi comunicată inspectoratelor școlare. Procedura privind organizarea și desfășurarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, cuprinde și prevederi privind desfășurarea evaluării digitalizate”, mai prevede ordinul.

  • Ministrul Educației, Ligia Deca, a scris, într-o postare pe Facebook, că evaluarea lucrărilor la simulări se va face digitalizat: ”Generalizăm evaluarea digitalizată, începând cu simulările examenelor naționale de anul acesta! (…) Așa cum anunțam înainte de sesiunea din august a examenului de bacalaureat, generalizăm evaluarea digitalizată. Prin urmare, lucrările tuturor elevilor care vor participa la simulări în acest an școlar vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. Câteva dintre beneficii: se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării și nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare. În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”

În document se mai arată că rezultatele obținute de elevi la simulări se comunică anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care le-au fost distribuite, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog”, se mai precizează în ordinul de ministru.

Listele cuprinzând conținuturile pentru simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a și pe cele pentru simularea examenului de Bacalaureat (conținuturile exceptate de la simulări) sunt cuprinse în ordin.

Ordinul privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024:

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie. Pe 25 iunie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 27 iunie proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale (înainte de contestaţii) este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie vor fi publicate rezultatele finale.

Examenul de Bacalaureat 2024 va începe pe 17 iunie cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Proba scrisă la Limba și literatura română va avea loc pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Ultima probă scrisă este programată pe 5 iulie, la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.

Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, a publicat pe 1 noiembrie modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională 2024 – clasa a VIII-a și pentru BAC 2024.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.