Cazul Șincai. Andronescu invită din nou la ”dialog”: Nu cred că vreunul dintre ei trebuie să se considere stăpânul școlii

0
Foto: observator.tv

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, anunță că, în această săptămână, va merge la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, pentru a discuta cu profesorii despre situația creată în urma refuzului directorului liceului de a semna contractul administrativ-financiar cu primăria sectorului 4, stabilit prin ordin al Ministerului Educației, dar modificat de primărie. Între timp, Colegiul a fost notificat încă o dată că are obligația de a semna contractul în forma stabilită de primărie. 

”Legat de cazul de la Liceul Șincai, săptămâna aceasta o să merg alături de secretarul de stat acolo, să vorbim cu toți profesorii și să îi aducem la masă alături de reprezentanţii primăriei. Școala trebuie să funcționeze, iar aceea nu este orice școală. Vreau să încerc să ameliorăm relația”, a spus ministrul Educației, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

”Finanțarea de bază vine de la Ministerul Educației, iar cea complementară, legată de starea școlii, vine de la autoritățile locale. Ca acele resurse să ajungă la școală, iar aceasta să fie potrivită procesului de învățământ, trebuie să existe dialog între director și autoritatea locală. Nu cred că vreunul dintre ei trebuie să se considere stăpânul școlii.

În acest moment suntem în vacanță. Ne-am confruntat cu această stare gripală. Mi-aș dori ca toți directorii să se ducă la primari și să le ceară resursele necesare și să facă în școală o dezinfecție. Este absolut necesar să am certitudinea că în școli, după o săptămână de vacanță, nu o luăm de la capăt cu starea gripală. Nu poți să faci lucrul acesta cu pumnul în masă. Dialogul este calea”, a adăugat Andronescu.

Primăria sectorului 4: Semnați contractul așa cum este prevăzut în hotărârea Consiliului Local!

În timp ce ministrul invită la dialog, conducerea Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” a primit un nou document, de această dată de la Primăria sectorului 4, prin care este avertizată că are obligația de a semna contractul în forma decisă prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 305/05.12.2018.

Reamintim că Silvia Mușătoiu a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria, din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”. Colegiul a primit notificări din partea Inspectoratului Școlar prin care a fost avertizat că riscă să nu mai primească finanțarea dacă nu semnează contractul.

În aceste condiții, Colegiul a transmis către Primărie și Inspectoratul Școlar că va semna contractul de management administrativ – financiar în forma stabilită de MEN prin Ordinul de Ministru nr. 5080/2016. Ce a răspuns primăria:

”Forma Contractului administrativ – financiar incheiat intre directorii unitatilor de invatamant si Primarul Sectorului 4 a Municipiului Bucuresti a fost aprobata prin intermediul Hotararii Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 305/05.12.2018.

In aceeasi ordine de idei, potrivit art. 49 din Legea nr. 215/2001, hotărârile consiliului local cu caracter normativ devin obligatorii și produc efecte de la data aducerii lor la cunoștință publică, iar controlul legalitatii unui act normativ nu poate fi efectuat decat in fata instantelor judecatoresti in conformitata cu dispozitiile Legii 554/2004 a contenciosului administrativ.

In consecinta, se va constata ca Hotararea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 305/05.12.2018, prin intermediul careia a fost aprobata forma contractului administrativ – financiar, este in vigoare, are putere normativa si se bucura de forta obligatorie.

In concluzie, in considerarea aspectelor invederate mai sus, va solicitam sa semnati contracul administrativ financiar, asa cum este prevazut in cadrul Anexei Hotararii Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 305/05.12.2018.”


În urma disputei create între Colegiul Gheorghe Șincai și primăria sectorului 4, mai mulți profesori din țară s-au solidarizat cu directorul liceului. Totodată, profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă în care au avertizat că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a discutat cu directorul Colegiului, însă Silvia Mușătoiu a declarat că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a dovedit că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.