Revolta de la Șincai. Silvia Mușătoiu: ”M-a contactat doamna ministru. A fost o discuție lungă și fără rezultat”

0
Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai. Foto: SparkNews.ro

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, intervine în disputa creată la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, unde profesorii și părinții s-au revoltat după ce conducerea liceului a fost amenințată că nu va mai primi finanțare de la Primăria sectorului 4. Ministrul a discutat cu Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului, însă situația nu și-a găsit încă o rezolvare. Silvia Mușătoiu spune că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a arătat că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”. Săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Ministerul Educației pentru a se încerca dezamorsarea situației.

”Da, m-a contactat telefonic doamna ministru Andronescu, aseară pe la orele 22:30. A fost o discuție lungă și fără rezultat. Concluziile pe care le-am tras din această discuție sunt următoarele: doamna ministru pierde din vedere esența acestei chestiuni, respectiv nerespectarea legii de către primarul sectorului 4. Pentru domnia sa este mai important că în cei doi ani anteriori școala a fost finanțată chiar dacă eu nu am semnat contractul modificat de primar și are promisiunile primarului că va fi la fel de aici înainte.

M-a întrebat care este diferența între cei doi ani anteriori și anul acesta. I-am răspuns că diferența o fac notificările primite de la ISMB, una semnată doar de Inspectorul Școlar General, alta semnată și de Inspectorul pentru management de la sectorul 4, prin care mi se pune în vedere semnarea ”de urgență” a respectivului contract, pentru că altfel Consiliul Local sector 4 nu va putea aloca ”finanțarea de bază și cea complementară”. Notificările ISMB au la bază adresele Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ din sectorul 4 din subordinea primarului sectorului 4. Nu cred că primarul nu cunoaște sau nu a aprobat aceste acțiuni ale directoarei DAUI S4”, spune Silvia Mușătoiu, într-o declarație pentru SparkNews.ro.

Directorul Colegiului Șincai relatează că Ecaterina Andronescu a invocat ”două posibilități” în contextul situației create: ”ori primarul își termină mandatul, fără ca eu să fi semnat contractul, ori primarul primește al doilea mandat, iar eu îmi termin mandatul fără a semna acest contract. Pe scurt, unul dintre noi va pleca din funcție. Constat că nu ia în calcul, niciun moment, semnarea de către primar a contractului aprobat prin ordinul de ministru.”

În plus, Silvia Mușătoiu precizează că ministrul Educației a acuzat-o că a pus sindicatele să facă grevă.

”M-a acuzat că aș fi ”pus sindicatele să facă grevă”, ceea ce dovedește faptul că doamna ministru, desconsiderându-i pe profesori, nu poate să conceapă că unii oameni gândesc și acționează în mod independent pentru apărarea unor principii. Nu, nu am cerut nimănui să facă ceva, nici sindicatelor, nici colegilor, nici părinților, nici Alianței Colegiilor Centenare și nici miilor de susținători din țară!”, declară directorul de la Șincai.

”Au fost niște secvențe din discuție în care am remarcat confuziile pe care decidenții noștri le fac între finanțarea de bază și cea complementară. În mare parte din discuție doamna ministru a fost supărată pe mine că o contrazic, domnia sa considerând că prin primării vin doar banii din finanțarea complementară, adică cei pe care primăriile ”pot” să-i aloce școlilor sau nu, nefiind obligate prin lege. Asta până când, doamna ministru a citit la telefon, din lege, tipurile de finanțare acordate școlilor și a ajuns la alineatul care spune că o parte din finanțarea de bază, pentru unele cheltuieli materiale, se alocă prin consiliile locale.

De aici, discursul s-a schimbat, cu accent pe dialogul pe care eu aș fi fost datoare să-l inițiez. A recunoscut că nu l-a întrebat și pe primar dacă este dispus la dialog. Dar documentele depuse de noi la minister dovedesc exact dorința noastră de dialog și de respectarea legii, doar că decidenții nu au timp sau disponibilitate să le citească. Iar pentru dialog este nevoie de doi…”, a adăugat directorul Colegiului.

Silvia Mușătoiu și primarul sectorul 4, Daniel Băluță, ar urma să fie invitați la discuții pentru rezolvarea situației. ”A rămas că ne va invita pe mine și pe primar la discuții pentru rezolvarea situației, dacă vreau să mă duc. Mă voi duce, desigur, dacă mă invită, n-am refuzat niciodată o invitație la dialog. Eu, nu…”, declară Silvia Mușătoiu.


”Ne simțim jigniți de faptul că ne considerați manipulați”

Profesorii de la Colegiul Șincai i-au adresat, joi, o invitație la dialog ministrului Educației, transmițându-i că se simt ”jigniți” de faptul că îi consideră ”manipulați”:

”DOAMNEI MINISTRU AL EDUCAȚIEI, ECATERINA ANDRONESCU

Noi, profesorii Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din București, vă invităm la dialog, pentru că ne dorim să înlăturăm suspiciunea legată de manipularea noastră în susținerea punctului de vedere al Doamnei Director Silvia Mușătoiu. Alegem calea unui dialog deschis pentru a vă putea argumenta poziția noastră în legătură cu semnarea contractului administrativ-financiar legal dintre directorul nostru și Primăria Sectorului 4. 

Vrem să vă asigurăm că suntem de partea dreptății și a legalității, motiv pentru care am decis să luăm atitudine. Ne simțim jigniți de faptul că ne considerați manipulați. Noi suntem profesori și este de datoria noastră să fim un exemplu de verticalitate.

Sperăm că veți răspunde invitației noastre, cu rugămintea de a ne anunța ziua și ora, luând în considerare că săptămâna care urmează este vacanța intersemestrială și unii colegi nu sunt în activitate, dar sunt foarte dornici să vă prezinte punctul lor de vedere.

Colectivul de profesori al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din București”


”Primarul m-a asigurat că nu există nicio problemă” 

UPDATE Ecaterina Andronescu a declarat, joi, pentru HotNews.ro„Am vorbit cu primarul care m-a asigurat că nu există nicio problemă de finanţare. După părerea mea cred că este o îngrijorare nejustificată a doamnei directoare. Dacă ordonatorul de credite vrea să facă achiziţiile la cele mai mici preţuri pentru toate şcolile atunci e treaba lui. Nu e vorba numai de o singură şcoală. Săptămâna viitoare voi încerca să-i aduc pe amândoi, şi pe directoare şi pe primar, la aceeaşi masă să discute. Eu cred că asta le lipseşte: dialogul”.

Într-o declarație pentru Digi 24, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spunea că a primit asigurări din partea edilului de la 4 că nu vor exista probleme în finanțarea Colegiului Național Gheorghe Șincai.

”Mă interesează ca un liceu de talia Colegiului „Gheorghe Şincai” să nu suporte consecinţe nefericie la capitolul finanţare. Primarul m-a asigurat că nu există niciun fel de probleme”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ce spune Daniel Băluță

În schimb, Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, vorbește despre ”normalitatea” de a avea ”un control”: ”Este un drept legitim, cel care finanţează, un drept de control pe care-l are asupra modului in care sunt cheltuiţi banii”. Într-o declarație pentru HotNews, primarul preciza: ”Pe 5 decembrie, Consiliul local a vrut să întărească și să vorbească despre oportunitatea pe care o are contractul de management, proiect votat în unanimitate. Toate grupurile politice au votat forma contractului de management. Ce scrie acolo? Scrie că achizițiile se fac cu acordul ordonatorului de credite. Noi dăm banii și este normal să avem un control asupra acestui lucru. Faptul că impunem anumite firme este o manipulare ordinară.”


Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

”Deși nu i-am implicat niciodată în această chestiune, care trenează de multă vreme, dovedesc acum că le pasă, că își prețuiesc școala și că promovează și luptă pentru valorile ei: cinste, onoare și performanță”, a comentat Silvia Mușătoiu demersul colegilor săi, într-o declarație pentru SparkNews.ro.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Silvia Mușătoiu este directoarea care acuza, în noiembrie 2018, incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”.

Într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva. Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar.  În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.