Reacția unui profesor în cazul Șincai: ”E poate una dintre cele mai preţioase lecţii pe care le putem preda elevilor noştri”

0
Foto: sectorul4live.ro

Doru Căstăian, profesor de socio-umane la Liceul de Arte „Dumitru Cuclin” Galați, a transmis un mesaj de susținere pentru profesorii de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală și și-a îndemnat toți colegii ”care admiră pe tăcute curajul profesorilor bucureşteni s-o facă public şi explicit”.

Profesorul din Galați a lansat un apel la solidaritate, spunând că ”e poate una dintre cele mai preţioase lecţii pe care le putem preda elevilor noştri”.

”Mai în glumă, mai în serios, am spus mereu că mi-e groază de ziua în care vreun inspector, vreun ministru sau vreun primar ar cere profesorilor să renunţe la câte un rinichi, pentru că probabil jumătate din dăscălime s-ar conforma”, a scris Doru Căstăian, într-o postare pe Facebook.

Profesorul a arătat că, în momentul în care vedem ”un gest de demnitate şi de curaj ca acela al profesorilor şi părinţilor de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, cred că e de datoria noastră să-l salutăm şi să-l susţinem”.

Mesajul integral al profesorului Doru Căstăian:

Mai în glumă, mai în serios, am spus mereu că mi-e groază de ziua în care vreun inspector, vreun ministru sau vreun primar ar cere profesorilor să renunţe la câte un rinichi, pentru că probabil jumătate din dăscălime s-ar conforma. Nu discut aici şi acum motivele pentru care există atâta teamă şi obedienţă (justificată sau nu, interesată sau nu) printre profesori, pentru că aceste cauze nu sunt nici simple, nici uşor de intuit.

Dar când vedem un gest de demnitate şi de curaj ca acela al profesorilor şi părinţilor de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, cred că e de datoria noastră să-l salutăm şi să-l susţinem. De aceea, îi îndemn pe toţi colegii (si nu doar pe ei) care admiră pe tăcute zilele acestea curajul profesorilor bucureşteni (şi ştiu că sunt destui) s-o facă public şi explicit. E poate una dintre cele mai preţioase lecţii pe care le putem preda elevilor noştri. Şi poate că ajutorul nostru, fie şi virtual, va conta pentru ca lucrurile sa se rezolve aşa cum e corect şi legal.”

Doru Căstăian este profesor MERITO 2018. La ore, vizionează împreună cu elevii filme, pe care apoi le comentează, ascultă concerte, joacă Fazan și Flori, fete sau băieți pe diferite teme, merge cu copiii în parc și dezbat subiecte legate de filosofie sau psihologie. Puteți să citiți întreaga poveste a profesorului aici.


Colegiul Național Gheorghe Șincai și Primăria sectorului 4 sunt în plin război, după ce Silvia Mușătoiu, directorul liceului, a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria, din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”. Colegiul a primit notificări din partea Inspectoratului Școlar prin care este amenințat că nu i se va mai asigura finanțarea dacă nu semnează contractul.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a discutat cu directorul Colegiului, însă situația nu și-a găsit încă o rezolvare. Silvia Mușătoiu preciza că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a dovedit că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Săptămâna aceasta ar putea avea loc o întâlnire la Ministerul Educației pentru a se încerca dezamorsarea situației.

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care s-au declarat solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.