Părinții de la Șincai au inițiat o petiție online împotriva ”tentativei de șantaj la adresa unui director de școală”

0
Foto: SparkNews.ro

Tensiunea de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, amenințat cu întreruperea finanțării în urma refuzului directorului de a semna contractul administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4, continuă. Reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

”Spune STOP abuzurilor asupra educatiei, instituite de Primarul sectorului 4!!!” este petiția inițiată de Comitetul Reprezentativ al Părinților din Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, în care se trage un semnal de alarmă în privința consecințelor pe care le-ar putea avea neacordarea finanțării către unitatea de învățământ.

Părinții amintesc că primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a modificat contractul de management administrativ-financiar, adăugând precizarea: “achizițiile publice vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului sectorului 4 al Municipiului București”.

”Ca urmare a refuzului doamnei Director General al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” de a semna un contract ce conține o clauză ilegală si abuzivă, aceasta a fost somată de către Inspectoratul Școlar (somație bazată pe o sesizare a Direcției Școlare a Primăriei, ce nu are nicio prerogativă în acest sens), ca în termen de 30 de zile să semneze Contractul în forma modificată de domnul Primar. În caz contrar, drept repercursiune, este înștiințată că finanțarea de bază și finanțarea complementară acordată de Consiliul Local Sector 4 către Colegiul Național “Gheorghe Șincai” nu va mai avea loc. Menționăm că această finanțare înseamnă inclusiv neacordarea drepturilor salariale profesorilor, cadrelor didactice auxiliare si personalului nedidactic”, mai scriu părinții.

Aceștia atrag atenția că, într-o astfel de situație, ”s-ar ajunge la ”perturbarea și chiar oprirea activității în Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, ceea ce ar afecta clar procesul de învățământ al elevilor”: ”Acest lucru ne îndeamna, pe noi, părinții, să luăm atitudine împotriva cauzei ce duce la această situație gravă și fară precedent, respectiv modificarea abuzivă a prevederilor unui contract al cărui conținut a fost prestabilit de Ministerul Educației Naționale, cât si împotriva  tentativei de santaj și presiune la adresa unui Director al unei instituții de învățământ, în vederea semnării unui document în varianta modificată față de forma legal standardizată.”

Până la ora publicării acestei știri, 272 de persoane semnaseră petiția părinților de la Colegiul Șincai.


Petiția părinților de la Colegiul Național Gheorghe Șincai:

Doamnei Ministru al Educației, dna. Ecaterina Andronescu

Domnului Primar al Sectorului 4, dl. Daniel Băluță 

Doamnei Inspector General ISMB, dna. Mihaela Neacșu

Doamnei Inspector Școlar Pentru Management Educațional, dna. Gabriela Postescu  

Stimate doamne, stimați domni,  

Noi, Comitetul Reprezentativ al Părinților  Elevilor Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, reprezentând  995 de elevi si implicit circa 2000 de părinți, vă aducem la cunostință și vă supunem atenției urmatoarea situație:

Ca urmare a unui ordin emis de Ministerul Educației Naționale, s-a stabilit conținutul Contractului de Management administrativ-financiar ce se încheie între managerii instituțiilor de învățământ din țară și autoritatea administrativă locală, respectiv primăriile locale, reprezentate prin primarul în exercițiu. În cazul de față, Contractul de Management are ca părți: reprezentantul Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, doamna Director General Silvia-Mihaela Mușătoiu și Primarul Sectorului 4 al Capitalei, domnul Daniel Băluță . Acest contract este standard și  în forma unică pentru toate unitățile de învățământ din țară.

Domnul Primar al Sectorului 4, Daniel Băluță  a modificat acest Contract de Management administrativ-financiar în mod abuziv, adăugând un articol prin care finanțarea unitaților de învățământ arondate se va face în mod condiționat, achiziția bunurilor sau serviciilor necesare făcându-se numai cu acordul dansului și de la furnizori nominalizați și agreați de dumnealui.

Este vorba de punctul C – Drepturile și obligațiile Directorului de Instituție, subpunctul 7 I, unde a fost adăugată de Dumnealui precizarea: “achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului sectorului 4 al Municipiului București.”, specificație care nu există și nu se aplică nicăieri în țară sau în alte sectoare ale capitalei, în situații similare.

Acest lucru, contravine pe de o parte prevederilor legale, prin modificarea  unui document emis de o autoritate competentă, respectiv Ministerului Educației Naționale, iar pe de altă parte reprezintă o măsură neperformantă și de impunere a unui anumit furnizor, care poate duce la costuri mai mari, în condițiile în care răspunderea de plată aparține unităților de învățământ. 

Ca urmare a refuzului doamnei Director General al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” de a semna un contract ce conține o clauză ilegală si abuzivă, aceasta a fost somată de către Inspectoratul Școlar (somație bazată pe o sesizare a Direcției Școlare a Primăriei, ce nu are nicio prerogativă în acest sens), ca în termen de 30 de zile să semneze Contractul în forma modificată de domnul Primar. În caz contrar, drept repercursiune, este înștiințată că finanțarea de bază și finanțarea complementară acordată de Consiliul Local Sector 4 către Colegiul Național “Gheorghe Șincai” nu va mai avea loc. Menționăm că această finanțare înseamnă inclusiv neacordarea drepturilor salariale profesorilor, cadrelor didactice auxiliare si personalului nedidactic.

Practic s-ar ajunge la perturbarea și chiar oprirea activității în Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, ceea ce ar afecta clar procesul de învățământ al elevilor. Acest lucru ne îndeamna, pe noi, părinții, să luăm atitudine împotriva cauzei ce duce la această situație gravă și fară precedent, respectiv modificarea abuzivă a prevederilor unui contract al cărui conținut a fost prestabilit de Ministerul Educației Naționale, cât si împotriva tentativei de santaj și presiune la adresa unui Director al unei instituții de învățământ, în vederea semnării unui document în varianta modificată față de forma legal standardizată.

Prin această scrisoare deschisă ne exprimăm solicitarea noastră fermă  către  factorii decizionali de a lua măsurile ce se impun pentru a readuce situația prezentată pe un făgas normal, astfel încât procesul de învățământ ce vizează cei aproape 1000 de elevi ai prestigiosului Colegiul Național “Gheorghe Șincai ”să nu fie afectat prin nicio decizie neavenită și pripită.

Comitetul Reprezentativ al Părinților din Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, București, Prin Președinte, Dl. Octavian Pița”

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

”Deși nu i-am implicat niciodată în această chestiune, care trenează de multă vreme, dovedesc acum că le pasă, că își prețuiesc școala și că promovează și luptă pentru valorile ei: cinste, onoare și performanță”, a comentat Silvia Mușătoiu demersul colegilor săi, într-o declarație pentru SparkNews.ro.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.


Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Silvia Mușătoiu este directoarea care acuza, în noiembrie 2018, incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”.

Într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva. Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar.  În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august.

Ori, la noi, legislația se schimbă încontinuu. Regulile nu sunt foarte clare, sunt interpretabile și chiar dacă ar fi clare în acest moment, peste două zile nu mai sunt valabile. În cancelarie, cel puțin, există această teamă de schimbare, oamenii, chiar și directorii de școli, probabil că ezită să ia decizii și din acest motiv pentru că nu se știe ce o să se întâmple mâine.”

Citește și:

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.