Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai din București, este susținută de profesori, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”. Profesorii au transmis, scrie hotnews.ro, că nu sunt de acord cu modificarea contractului făcută de primar și amenință că vor intra în grevă.
Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a modificat contractul de management administrativ-financiar dintre primărie și directorii unităților de învățământ din sector (contract standard, stabilit de Ministerul Educației), adăugând clauze care îi obligă pe directori să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.
Singurul director de școală din sector care a refuzat să semneze contractul este Silvia Mușătoiu, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai. Silvia Mușătoiu a explicat că nu este de acord ”cu forma acelui contract, care are în spate un protocol prin care se arată că toate cheltuielile pentru şcoală trebuie făcute cu aprobarea prealabilă a primarului. Prin acest contract, primăria vrea să aducă operatorii economici agreaţi”.
„Astăzi le-am spus colegilor mei din consiliul de administraţie al şcolii că nu sunt de acord cu acel contract şi am completat contractul standard din ordinul de ministru din 2016, cel standard, cu datele şcolii şi cu datele primarului, şi le-am trimis spre semnare la primărie şi l-am rugat pe domnul primar să-mi trimită şi mie un exemplar semnat de dumnealui. Nu este problema că eu nu sunt de acord să semnez contractul cu primăria, dar să fie o formă agreată”, a declarat Silvia Mușătoiu pentru HotNews.
Directoarea spune că aşteaptă răspunsurile de la primărie şi de la inspectorat şi apoi va lua o decizie.
„Primăria se ocupă de cheltuielile cu clădirea, dar banii elevilor trebuie să vină, pentru că altfel înseamnă deturnare de fonduri. Nu e războiul meu personal şi nu o să pun şcoala în pericol să nu mai primească finanţare aşa cum prevede legea. Am trimis acest contract la primărie, am trimis şi răspunsurile la sesizările primite de la inspectorat şi aştept răspunsurile. Nu ţin de scaun. Dar nici nu vreau să semnez alt contract, aşa cum am spus din 2017”, a mai spus Muşătoiu.
Directoarea este susţinută de către profesorii din şcoală. „Facem o petiţie de susţinere pentru doamna directoare şi că nu suntem de acord cu modificarea contractului în forma dată de către primar şi vrem să se semneze contractul standard care este în lege. Nu suntem de acord cu situaţia din prezent şi, dacă doamna directoare se gândeşte să-şi dea demisia, noi vom face grevă„, a declarat, pentru HotNews.ro, Alexandra Chirea, lider de sindicat de la Federaţia Spiru Haret.
În replică, Inspectoratul Școlar recunoaşte că a făcut sesizări către directoarea liceului, dar că nu a văzut forma modificată a contractului propus de primărie. În schimb, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că problema se va rezolva: „Nu e un conflict. Ştiu problema şi o vom rezolva”.
Silvia Mușătoiu este directoarea care acuza, în noiembrie 2018, incompetența din primării vorbind de ”oameni gomoși doar pentru că ocupă o funcție, mici Dumnezei în posturile lor”.
Într-un interviu pentru SparkNews.ro, directoarea Colegiului Șincai spunea: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu o să meargă niciodată ceva. Învățământul românesc nu este predictibil. Este nefiresc pentru elevi, părinți și profesori să nu știe exact cum se petrece un an școlar. În mod normal, ar trebui să avem anul planificat, cu absolut toate acțiunile lui, de la 1 septembrie când începe școala, până la 31 august.
Ori, la noi, legislația se schimbă încontinuu. Regulile nu sunt foarte clare, sunt interpretabile și chiar dacă ar fi clare în acest moment, peste două zile nu mai sunt valabile. În cancelarie, cel puțin, există această teamă de schimbare, oamenii, chiar și directorii de școli, probabil că ezită să ia decizii și din acest motiv pentru că nu se știe ce o să se întâmple mâine.”
Citește și:
- Directorii de școli, obligați de primarul sectorului 4 să-i ceară acordul pentru orice achiziție. Un singur director s-a opus – anchetă Recorder
- Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu va merge niciodată ceva”