Replica directoarei de la Șincai la ”teoremele primarului B.D.”: ”Bunul nostru plac nu percepe comisioane la contracte!”

0

Directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, Silvia Mușătoiu, îi dă replica primarului sectorului 4, după ce acesta a acuzat-o că ”nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii” și doreşte să cheltuie “după bunul plac” sumele alocate.  Silvia Mușătoiu îi transmite edilului că ”bunul nostru plac nu percepe comisioane la contracte”, iar ”de dat socoteală” a tot dat ”la toate instituțiile superioare”. ”Cât despre învrăjbire…, mă supraestimează pe mine și prea îi subestimează pe cei care au reacționat public”, spune directoarea.

Silvia Mușătoiu răspunde punctual la acuzațiile lansate de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, pe care le numește ”teoremele primarului B.D.”

Într-o postare pe Facebook, directoarea Colegiului Șincai spune că este de acord că trebuie să respecte legea și să lase orgoliile, dar ”în ceea ce-l privește, așteptăm demonstrația”. ”Am încercat, în ultima vreme, să-l prețuim pe domnul primar, dar ne este deja prea scump”, scrie Silvia Mușătoiu.

Postarea integrală a Silviei Mușătoiu:

”Nici nu știe câtă dreptate are primarul nostru cel scump.
Teoremele primarului B.D.

Teorema 1: ”…dorește să cheltuiască banii după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administrației locale”.

Sigur că vreau să cheltuim banii după bunul nostru plac și nu după răul său plac și iată de ce: banii din bugetul colegiului pentru materiale de curățenie, de exemplu, au fost 10 mii lei pentru tot anul 2018, din care plătim evident și TVA. I-am cheltuit pe toți, cumpărând produse de calitate din SICAP. Am avut curiozitatea să vedem cât ne-ar fi costat dacă am fi cumpărat aceleași cantități de materiale prin firmele preferate de primărie în acordul cadru. Ce credeți? Am fi plătit mai mult de dublul acestei sume, însă neavând decât 10 mii în buget, am fi cumpărat mai puțin de jumătate din produsele plătite de noi anul trecut. Cheltuielile acestea se fac din finanțarea de bază, adică din banii virați de către minister prin consiliile locale și nu bani alocați din bugetul local. Și da, bunul nostru plac nu percepe comisioane la contracte! Concluzia primarului este adevărată! 

Teorema 2: ”Sunt directori(…) care se plâng (…) dar nu au fost utilizate fondurile pentru igienizare”

Cazul 1: Dacă definiția primăriei pentru igienizare conține zugrăvit și reparații, atunci directorii care au avut bani alocați în bugetul școlii și nu i-au folosit au știut bine de ce. Fiindcă administrarea clădirilor și terenurilor este atribuția primăriei și nu a directorului de școală. Așa spune legea și tot așa crede și curtea de conturi. Aceștia sunt bani din finanțarea complementară, adică primăria îi alocă, dacă vrea, și intră tot în firmele agreate de primărie în acordul cadru. Dar domnul primar a decretat că directorul de școală ar trebui să-și asume responsabilitatea plății prețului stabilit de dumnealui. La Șincai, aceste contracte n-au fost acceptate, așadar i-am cerut primarului să deruleze pe semnătura dumnealui aceste contracte de reparații la clădire, așa cum spune legea. Aici s-a conformat parțial, adică lucrările efectuate într-un jalnic ritm la acoperiș sunt contractate de primărie, dar nu pot fi grăbite prea mult, că doar nu s-or strica niște relații valoroase pentru un nenorocit de acoperiș de școală…În plus, dacă tot acoperim, înseamnă că înăuntru nu se mai vede, deci nu-i nimic dacă pică gândacii morți prin tavanul găurit al cabinetului medical. 

Cazul 2: Dacă definiția igienizării conține doar materiale de curățenie, atunci se aplică Teorema 1, așadar directorii care semnaseră contractul de management-administrativ n-au vrut să-și pună semnătura pe acele prețuri.

Teorema 3: ”…nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii și se ocupă de învrăjbirea profesorilor și a părinților, față de primărie, (în consecință -n.n) Primăria a investit în școala pe care o conduce peste 6,8 milioane de lei”

Ipotezele acestei teoreme sunt false, iar logica matematică ne spune că falsul implică orice, așadar concluzia nu este neapărat adevărată. De dat socoteală am tot dat…la toate instituțiile superioare, inclusiv la Corpul de control pe care ni-l tot trimite domnul primar, doar doar o găsi ceva…și n-a găsit. Ba chiar, instanța supremă, Curtea de conturi, ne-a acordat singurul Certificat de Conformitate emis pe București, pentru modul în care am cheltuit banii alocați. Cât despre învrăjbire…, mă supraestimează pe mine și prea îi subestimează pe cei care au reacționat public. Concluzia cu suma investită în școală, de peste 6,8 mil lei, ar trebui să existe pe site-ul primăriei și se numește execuție bugetară, dar n-o găsesc, așadar poate fi falsă.

Teorema 4: ”Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile.”

Da, perfect adevărat. În ceea ce-l privește, așteptăm demonstrația.
Desigur, apreciem vigilența edilului pentru cheltuirea sumelor alocate de la bugetul local, dar aici vorbim și despre banii alocați de minister. Mai mult, vigilența ar trebui să-l facă să se uite la prețurile practicate de primărie.
Fără pic de orgoliu, i-am cerut personal primarului să finanțeze proiectul de mobilitate al elevilor noștri și fără pic de orgoliu îi mulțumesc și acum pentru decont. 40 de copii și 5 profesori (eu nu m-am numărat printre ei) au participat la aceste mobilități, memorabile pentru ei. 

Iată, am luat parte la dialog. 
Am încercat, în ultima vreme, să-l prețuim pe domnul primar, dar ne este deja prea scump.”


Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a discutat cu directorul Colegiului, însă situația nu și-a găsit încă o rezolvare. Silvia Mușătoiu spune că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a dovedit că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Ministerul Educației pentru a se încerca dezamorsarea situației.

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.