Clasa pentru ”pitici” de la o școală din București, amenajată cu ajutorul unui arhitect: ”Se poate și altfel”

0
Foto: facebook.com/adinabuzeastudiodearhitectura

O sală de clasă de la Școala 79 din București a fost transformată într-un spațiu mult mai prietenos după ce părinții copiilor au apelat la un arhitect. Adina Buzea a gândit un proiect în care a dat culoare sălii și a reamenajat fiecare colț. Într-un timp record, o clasă convențională a devenit, prin implicarea părinților, una cu un ambient vesel, pregătită să îi primească pe noii școlari.

Arhitectul Adina Buzea s-a ocupat de reamenajarea sălii de clasă pentru elevii de la pregătitoare la cererea părinților. Se întâmpla la începutul anului școlar 2015-2016. Deși a trecut ceva timp de atunci, inițiativa și implicarea părinților, a învățătoarei și a unui arhitect sunt lăudabile și proiectul noii clase poate fi, de ce nu, o sursă de inspirație. În doar trei zile, au reușit atunci părinții să amenajeze sala așa cum a fost ”proiectată” de arhitectul la care au apelat.

”Un proiect realizat cu viteza luminii, cu mult entuziasm din partea d-nei învățătoare și cu multă implicare din partea câtorva părinți, pentru a oferi copiilor clasei pregătitoare a unei școli din București un mediu de lucru plăcut. Rezolvarea îndrăzneață, departe de imaginea convențională a unei săli de clasa dintr-o școală de stat, a reprezentat o provocare pentru mine în a arăta că se poate și altfel”, spunea, la acel moment, arh. Adina Buzea.

Părinții au decis să apeleze la Adina Buzea înainte să înceapă școala și fiecare s-a implicat cu ce a putut. Designerul Adela Pârvu povestește că un părinte s-a oferit să vină cu o echipă de meșteri, având o mică firmă de amenajări.

”Am aflat de la arh. Adina Buzea că sălile de clasă trebuie să aibă și colțuri tematice, așa că s-a gândit ca în locul unor simple poze cu anotimpurile, spre exemplu, să propună un grup de copaci care să simbolizeze asta.

Apoi, pentru colțul de lectură a prevăzut trei fotolii puf între cele două etajere generoase care adăpostesc rechizitele și cărțile celor mici, tocmai ca să le fie mai la îndemână. De asemenea, în locul cuierului clasic de sală de clasă a prevăzut un panou din PAL alb cu suporturi colorate, care să arate frumos și fără și cu haine pe el. În plus, panoul împiedică murdărirea hainelor ude de la zugrăveală.

A ales o nuanță odihnitoare de verde, iar pentru ferestre a propus rulouri într-un mov foarte pal pentru fiecare ochi de geam, astfel încât lumina să poată fi ajustată după nevoile celor mici. Pentru zona catedrei a propus un mic mobilier pentru depozitare în spatele mesei pentru imprimantă și laptop, dar și pentru materialele didactice necesare doamnei învățătoare. Tablele au fost poziționate astfel încât să poată servi și pentru proiecții video”, relatează Adela Pârvu.

Adina Buzea spune că sunt prea puțini arhitecți care vor să se implice pentru proiecte mici, cum ar fi o sală de clasă, dar ea crede că, dacă este specialist, e de datoria ei să-și folosească cunoștințele spre binele celorlalți.

”Mai în glumă, mai în serios, Adina Buzea spune că nu a făcut o sală de clasă doar pentru niște elevi, ci și pentru viitori clienți. Și are dreptate pentru că atunci când un copil învață că pentru ambientarea plăcută a spațiului ai nevoie de un arhitect sau un designer, când va ajunge mare nu va mai resimți presiunea de-a lua singur decizii în privința asta”, adaugă Adela Pârvu.

Foto: facebook.com/adinabuzeastudiodearhitectura

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here