Simulare a examenului de Evaluare Națională 2024 în județul Iași. Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română

0

SIMULARE JUDEȚEANĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2024, clasa a VIII-a – Iași. Elevii claselor a VIII-a din județul Iași au susținut miercuri, 17 aprilie, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării județene a examenului de Evaluare Națională 2024. 

Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează, în perioada 17-19 aprilie 2024, simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024. Elevii de clasa a VIII-a au susținut, miercuri, proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele și baremul de corectare au fost publicate de ISJ Iași.

La Subiectul I, elevii au avut un fragment din ”Pax. Drumul către casă” de Sara Pennypacker și unul din articolul ”Când este sănătoasă nevoia de validare și când devine o problemă”, scris de psihologul Oana Tenea. Printre cerințele de la punctul IA:

  • Punctul IA6: Prezintă, în unu-trei enunțuri, o trăsătură a unui personaj, identificată în fragmentul de mai jos, și mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență. „Peter se bucură în sinea lui că era întuneric, pentru că simți că roșește. Se ridică și își întinse sacul de dormit vizavi de locul în care își așezaseră culcușul pentru noapte cei doi și se strecură în el. Își repetă în minte: Bravo, omule! Complimentul însemna și mai mult întrucât venea din partea lui Samuel, care credea, se pare, că vorbele erau precum banii și avea grijă să nu le consume. Și-ar fi dorit să fi auzit și bunicul lui asta. Și tatăl lui.”
  • Punctul IA7: Prezintă, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
  • Punctul IA8: Crezi că este important ca un copil să se integreze într-un grup? Motivează-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând textul 1.
  • Punctul IA9: Asociază fragmentul din ”Pax. Drumul către casă” de Sara Pennypacker cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

La Subiectul al II-lea, elevii au avut de redactat o notă de jurnal: ”Imaginează-ți că ai participat la o activitate de grup, în urma căreia ai fost apreciat pentru meritele tale. Redactează o notă de jurnal, de minimum 150 de cuvinte, în care să redai emoțiile acelui moment, incluzând o secvență narativă și o secvență dialogată de cel puțin patru replici. Data redactării jurnalului este 17 aprilie 2024.”

Subiecte și barem Limba și literatura română – simulare județeană Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – Iași (aprilie 2024)

Simularea națională a Evaluării Naționale 2024 a avut loc în perioada 5-7 februarie. Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie. Pe 25 iunie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 27 iunie proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale (înainte de contestaţii) este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie vor fi publicate rezultatele finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.