Baremul de corectare și subiectele la Limba și literatura română – simularea Evaluării Naționale 2024 pentru elevii clasei a VIII-a

0

SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024. Baremul de corectare și subiectele la Limba și literatura română, probă susținută luni de elevii clasei a VIII-a în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, au fost publicate pe subiecte.edu.ro. La subiectul al doilea, notat cu 20 de puncte, elevii au avut de realizat rezumatul unui text. Printre cerințele de la primul subiect s-a numărat identificarea unei trăsături la un personaj, iar la subiectul argumentativ, întrebarea a fost: ”Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?”. Simularea va continua marți, 6 februarie, cu proba la Matematică.

Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – Simulare Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a, publicate pe subiecte.edu.ro:

Baremul de corectare la Limba și literatura română – Simulare Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a:

Subiectele la Limba și literatura română – Simulare Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a:

  • La Subiectul I, elevii au avut un fragment din opera literară ”În umbra ei” de Simona Antonescu și un altul din Dilema Veche – ”Pisica mea în sala de lectură” de Liviu Papadima și de rezolvat mai multe cerințe la punctele A și B.
    • La punctul 6A, cerința a fost de a preciza, în unu – trei enunțuri, o trăsătură a unui personaj dintr-un text dat.
    • La punctul 7A, elevii au avut de redactat, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte suport.
    • Punctul 8A: ”Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2.”
    • La punctul 9A, elevii au avut de asociat fragmentul din opera literară ”În umbra ei” de Simona Antonescu cu un alt text literar, prezentând în 50-100 de cuvinte, o valoare comună.
  • La Subiectul al II-lea, elevii au avut de scris, în 100 – 150 de cuvinte, rezumatul textului 1.

Potrivit Ministerului Educației, rata de prezență la proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naționale (ora de referință a datelor – 14:00) a fost de 93,4%: peste 164.600 de elevi prezenți din numărul celor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent (176.266 de elevi).

Au fost eliminați 6 elevi ca urmare a unor tentative de fraudă. ”Platforma destinată evaluării digitalizate a funcționat în parametri optimi pe toată durata derulării procesului de încărcare a lucrărilor, cu excepția unui scurt interval de timp (aproximativ 20 de minute), însă fără a se înregistra blocaje”, a precizat Ministerul Educației.

Simularea Evaluării Naționale 2024 va continua marți, 6 februarie, cu proba la Matematică, și se va încheia miercuri, 7 februarie, cu proba la Limba și literatura maternă. Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele obținute de elevi vor fi comunicate pe 23 februarie.

Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

În premieră, la simularea Evaluării Naționale 2024, lucrările vor fi evaluate digitalizat. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Reguli pentru simularea examenului de Evaluare Națională 2024:

  • Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute. Vezi aici reguli de redactare a lucrării.
  • La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.
  • Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise, fără a primi subiectele.
  • Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după descărcarea acesteia.
  • Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naționale vor fi publicate zilnic, la ora 15:00 (după încheierea fiecărei probe) pe subiecte.edu.ro.
  • Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților.
  • Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
  • Rezultatele obținute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.