Simularea Evaluării Naționale 2024, clasa a VIII-a. Ce subiecte au fost la simulările din anii trecuți și la simulările județene din acest an

0

SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024. Elevii claselor a VIII-a vor susține simularea examenului de Evaluare Națională în perioada 5-7 februarie. Probele vor începe la ora 9.00, timpul destinat rezolvării subiectelor fiind de două ore. Lucrările vor fi scanate în clasă și corectate în format digital. În mai multe județe au avut loc simulări județene, atât la Limba și literatura română, cât și la Matematică. 

Ce s-a dat la simulările Evaluării Naționale din anii trecuți la Limba și literatura română? La subiectul al doilea, elevii au avut rezumatul în 2021, caracterizarea în 2022 și iarăși rezumatul în 2023. Ultima dată când a picat poezia a fost la simularea națională din 2019.

În continuare, prezentăm o sinteză a subiectelor de la simulările Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a din perioada 2019-2023, precum și a subiectelor de la simulările județene organizate în acest an școlar.

Limba și literatura română: simulări Evaluarea Națională, clasa a VIII-a 

Simulare Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

    • Subiectul I: Texte suport – ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu și ”30 de ani în șa” de Felix Țopescu.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că, în condiții dificile, e mai bine să continui sau să renunți la o competiție? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2.”
    • Subiectul al II-lea: ”Scrie, în 80 – 120 de cuvinte, rezumatul textului 1.”

Simulare Evaluarea Națională 2022, clasa a VIII-a

    • Subiectul I: texte suport – ”Dacia Felix” de Cezar Petrescu și ”Oameni, fapte, amintiri” de Francisc Munteanu.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi apropie sau îi îndepărtează pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2.”
    • Subiectul al II-lea: ”Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizezi pe domnul Preda, personajul din textul lui Cezar Petrescu.”

Simulare Evaluarea Națională 2021, clasa a VIII-a  

    • Subiectul I: texte suport – ”Solenoid” de Mircea Cărtărescu și ”Bulevardele vieții” de Sanda Golopenția.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că lectura cu voce tare te face să înțelegi mai bine ceea ce citești? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 90 de cuvinte, valorificând textul 2.”
    • Subiectul al II-lea: ”Scrie, în 100 – 150 de cuvinte, rezumatul textului 1.”

Simulare Evaluarea Națională 2019, clasa a VIII-a

    • Subiectul I: text suport – poezia ”Stai și-asculți sub ramuri…”, de Heinrich Heine, în traducerea lui Șt. O. Iosif.
    • Punctul IB: ”Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenenţa la genul liric a poeziei Stai și-asculți sub ramuri.”
    • Subiectul II, punctul B: ”Redactează o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută într-un muzeu.”

Limba și literatura română: simulări județene Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a

Simulare județeană Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – Brăila, ianuarie 2024

    • Subiectul I: texte suport – ”Un an haihui” de Richard Peck și ”Tania Ionaşcu, bunica mea” de Cristian Mungiu.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că experienţa de viaţă a bunicilor este importantă pentru nepoţi? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând unul dintre cele două texte.”
    • Subiectul al II-lea: ”Scrie, în 80 – 120 de cuvinte, rezumatul textului 1.”

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Ilfov

    • Subiectul I: texte suport – „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu și un articol despre animalele de companie (textul 2).
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că este benefică prezența unui animal de companie în familiile care au copii? Motivează-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând unul dintre textele propuse.”
    • Subiectul al II-lea: ”Imaginează-ți că ai primit în dar, de ziua ta, animalul de companie pe care ți-l doreai. Redactează o notă din jurnalul tău, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți aceastǎ experiențǎ, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte și o secvență narativă. Data redactării jurnalului este 30 iunie 2023.”

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024 – Buzău

    • Subiectul I: texte suport – ”Bronz și Floarea-Soarelui” de Cao Wenxuan și ”Totul se adună” de Andreea Irimia – ”Semnele timpului”.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că sunt utile exemplele personale ale altor copii/adulţi pentru dezvoltarea ta? Justifică-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând unul dintre textele-suport.”
    • Subiectul al II-lea: Redactează, în 90 – 150 de cuvinte, rezumatul textului 1.”

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024 – Constanța, ianuarie 2024

    • Subiectul I: texte suport – „Harry Potter și copilul blestemat”, după o poveste originală de J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne, o piesă de Jack Thorne, și ”Puterea empatiei”, de Roxana Grigorean.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că dovezile de iubire din partea celor apropiați te pot ajuta să treci peste momentele dificile? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 1.”
    • Subiectul al II-lea: ”Imaginează-ți că ai vizitat MINISTERUL AFACERILOR MAGICE. Redactează o pagină de jurnal, de minimum 150 de cuvinte, în care să relatezi această experiență, exprimând emoțiile trăite și incluzând o secvență descriptivă și una explicativă, fiecare de minimum 30 de cuvinte. Data redactării jurnalului este 18 ianuarie 2024.” (sursa: dobrogealive.ro)
      • Toate variantele de subiecte pentru simulările județene ale examenelor de Evaluare Națională și BAC 2024, organizate de ISJ Constanța în decembrie 2023, au fost publicate aici. Descarcă document (revista Dynamis, ianuarie 2024).

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024 – Alba, ianuarie 2024 

    • Subiectul I: texte suport – ”Tobă de carte” de Florin Bican, în volumul „Jocuri și jucării. Seniorii” și ”Cele trei mistere ale jocului” de Liviu Papadima, în volumul „Jocuri și jucării. Seniorii”.
    • Subpunctul 8A: ”Crezi că jocul lecturii îți poate oferi posibilitatea de a pătrunde în alte lumi unde totul este altfel? Motivează-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând textul 1.”
    • Subiectul al II-lea: ”Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul/ o semnificație a textului selectat din Tobă de carte de Florin Bican.” (sursa: alba24.ro)

Matematică: simulări Evaluarea Națională, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2022, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2021, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2019, clasa a VIII-a

Matematică: simulări județene Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a

Simulare județeană Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – Brăila, ianuarie 2024

Simulare județeană Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – Ilfov

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Buzău

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Constanța, ianuarie 2024 

      • Toate variantele de subiecte pentru simulările județene ale examenelor de Evaluare Națională și BAC 2024, organizate de ISJ Constanța în decembrie 2023, au fost publicate aici. Descarcă document (revista Dynamis, ianuarie 2024).

Simularea națională a examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a va avea loc la începutul lunii februarie. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, proba scrisă la Limba și literatura română se va desfășura pe 5 februarie, la Matematică pe 6 februarie, iar pe 7 februarie la Limba și literatura maternă. Pe 23 februarie vor fi comunicate rezultatele obținute de elevi.

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie. Pe 25 iunie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 27 iunie proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale (înainte de contestaţii) este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie vor fi publicate rezultatele finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.