Școala din Călărași cu livadă, zone de lectură, spații colorate și o strategie pentru starea de bine: „Profesorii fericiți au elevi fericiți” FOTO

0

La Școala “Mircea Vodă” din Călărași, elevii au două căsuțe poștale, unde pun bilețele cu idei, sugestii ori probleme care îi preocupă. În fiecare lună, unul dintre profesori le ridică, le citește și le prezintă în ședința de consiliu. Unele dintre lucrurile semnalate de copii ajung să fie puse în practică, chiar și o defecțiune văzută de ei într-o anumită zonă a școlii este sesizată și ulterior rezolvată. ”Sunt extrem de pertinente unele solicitări. Copiii ne spun ce își doresc și toate ofurile pe care le au. Elevii de clasa a VIII-a ne scriu cât sunt de stresați din cauza Evaluării Naționale și că, după 2 ani de pandemie, acest examen este ca o piatră de moară pentru ei. Îi înțelegem, încercăm să îi ajutăm și am stabilit să meargă consilierul școlar la ei, să discute și să îi încurajeze”, declară directorul școlii, Alina Lotrea.

Cutiile ”Părerea ta contează”, amplasate în cele două corpuri de clădire, reprezintă doar unul dintre lucrurile realizate în ultimii ani la școala din Călărași. Vara trecută, de exemplu, pe holurile școlii au fost amenajate zone de lectură, cu canapele colorate și minibiblioteci, de unde elevii își iau cărți (toate obținute din donații) și citesc în timpul pauzelor. ”Îmi doream o zonă de relaxare și de lectură, un loc care să îi îmbie pe copii să vină acolo în pauze și să citească. Am reușit să fac acest lucru în vara anului trecut și le-am făcut o surpriză elevilor și profesorilor care urmau să vină în septembrie la școală. De altfel, în fiecare an am încercat să îi surprind cu ceva”, spune Alina Lotrea, învățătoare și director al școlii din 2014.

De vineri, la școala din Călărași a început campania ”Toată școala citește”. La clasă, Alina Lotrea desfășura din septembrie o oră de lectură pe săptămână cu elevii săi de clasa a III-a, dar își dorea un proiect la nivelul întregii școli. Campania este o idee a expertului în educație, Anca Tîrcă, pe care Alina Lotrea a cunoscut-o înainte de proba de interviu a concursului pentru directori de școli, când au colaborat pentru strategia privind starea de bine în școală.

”La momentul acesta, eu consider că școala noastră este dotată cu tot ce trebuie. Este adevărat că este loc de mai bine, dacă ne uităm la o școală cum este școala din Ciugud care este o școală smart, unde doar apeși pe niște butoane și se întâmplă tot felul de lucruri, dar ne-am preocupat de dotarea școlii noastre și am ajuns într-un punct în care pot să spun că sunt mulțumită. Pandemia ne-a afectat însă foarte mult, emoțional, psihic și atunci mi-am propus ca următorii patru ani să îi dedic acestei zone – starea de bine”, precizează Alina Lotrea.

Starea de bine în școală

Strategia va fi aplicată în școală în următorii patru ani și vizează starea de bine a profesorilor, a elevilor și a părinților. Profesorii vor participa la cursuri susținute de Anca Tîrcă în care vor afla cum se poate ajunge la starea de bine, de la atmosfera relaxată la un ceai a întâlnirilor profesorale până la o cancelarie altfel care – punctează directorul școlii – există deja: un spațiu primitor, modern, cu o zonă în care profesorii se pot relaxa.

”Începem cu starea de bine a profesorilor pentru că, așa cum spune doamna Anca Tîrcă, profesorii fericiți au elevi fericiți și de la starea de bine a profesorilor mergem către starea de bine a elevilor și starea de bine a părinților. Ne dorim să implementăm și ora de fericire o dată pe lună la orele de dirigenție și vrem să implicăm părinții în activități. Am provocat profesorii de educație fizică să formeze echipe cu elevii, de handbal, volei, fotbal, să îi aducă și pe părinți, să avem echipe mixte copii-părinți și să desfășurăm campionate la nivel de școală”, povestește învățătoarea.

Aceste campionate ar urma să se desfășoare pe terenul de sport al școlii, refăcut anul trecut și dotat cu nocturnă, aflat într-o curte a școlii ”extrem de ofertantă”, cu multă verdeață. Aici, în ultimii doi ani, odată cu declanșarea pandemiei, elevii și profesorii au organizat activități în aer liber, iar școala a demarat o transformare a zonei exterioare, inclusiv prin colorarea spațiilor.

Marile schimbări urmează însă în primăvara acestui an, când vor fi amenajate două clase în aer liber. Dintr-o sponsorizare primită la sfârșitul anului trecut de la o firmă din oraș, va fi creată o zonă outdoor de învățare și relaxare, cu foișor (la acesta au și început lucrările), dotat cu mese și scaune, iar pe asfalt vor fi impregnate jocuri educative, donate de aceeași firmă.

Școala și-a propus ca toate zonele exterioare să arate altfel și ”în primăvară, va fi de nerecunoscut curtea școlii”. ”Însă nimic nu este întâmplător, mărturisește Alina Lotrea, toate lucrurile bune pe care le-am făcut noi, ca școală, s-au întors acum către noi.”

”Nouă ne pasă”

În 2014, școala a început proiectul ”Nouă ne pasă” pentru a ajuta copiii bolnavi care aveau nevoie de sprijin financiar. Profesorii încercau astfel să îi învețe pe elevi să le pese de cei din jur, iar proiectul a crescut de la an la an. De la cazul unei fetițe bolnave de leucemie din școală, în primul an, s-a ajuns la a ajuta comunitatea.

Obiectivul proiectului era stabilit la începutul fiecărui an școlar. Copiii începeau din septembrie activitățile, de Crăciun confecționau decorațiuni, în martie făceau mărțișoare, le vindeau, iar banii strânși erau donați cauzei stabilite. Toate aceste activități se încheiau undeva în primăvară cu un spectacol umanitar,  organizat de școală în colaborare cu Academia de Arte Frumoase ”Daniel Iordăchioaie”.

”Cu ajutorul dânsului, am început să desfășurăm spectacole umanitare. Dânsul le prezenta și, dacă în 2015 spectacolele începeau cu sala pe jumătate plină, în 2020 când am avut ultimul spectacol înainte de pandemie, sala era neîncăpătoare. Toate școlile din județ veneau cu copiii să cânte și să doneze. De la a ajuta un copil cu probleme de sănătate am ajuns să colaborăm cu ”Salvați Copiii” și ”Crucea Roșie” și am strâns bani pentru secția de neonatologie de la Spitalul Județean Călărași, pentru Centrul de Transfuzii  și pentru Școala Specială din Călărași”, povestește Alina Lotrea.

La secția de neonatologie și la centrul de transfuzii, cu banii strânși de elevi și din donații, s-a cumpărat aparatură nouă, iar la Școala Specială a fost creată o cameră senzorială. ”De aceea vă spuneam că nimic nu este întâmplător. Toată munca pe care am depus-o, tot efortul pe care noi l-am făcut s-au întors acum înzecit. Acea sponsorizare nu s-a limitat la niște joculețe, vom avea o zonă outdoor pe care ne-am dorit-o foarte mult, iar voluntarii Tenaris vor veni alături de noi și vom amenaja spațiul împreună, vom construi bănci, vom vopsi foișorul”, spune directorul școlii.

Livada din curtea școlii

De doi ani, școala desfășoară un alt proiect, ”Prietenii pădurii”, în care copiii colectează hârtie, PET-uri și aluminiu. Un program de educație pentru mediu, în care elevii urmau să desfășoare activități în aer liber și să planteze pomi, în parteneriat cu Ocolul Silvic. ”A venit pandemia, dar ce am reușit în primul an a fost să cumpărăm din banii pentru hârtia reciclată pomi fructiferi și ne-am făcut în curtea școlii o livadă. Chiar așa se cheamă: Livada din curtea școlii. Avem acolo toți pomii fructiferi posibili, acum este o livadă mică, dar va crește și în fiecare toamnă elevii din clasele pregătitoare își plantează pomișorul lor.

Am văzut zilele trecute că se vrea o săptămână verde în anul școlar următor și că trebuie să facem anul acesta mai multe activități eco. Noi le facem dinainte de a ne spune cineva și facem lucrul acesta pentru că suntem conștienți că trebuie să facem. Dacă pe copiii aceștia nu îi învățăm care sunt probleme mediului și ce trebuie să facă, atunci suntem pierduți”, declară Alina Lotrea.

Școala de cartier cu oameni ”cumsecade”

Școala ”Mircea Vodă” are 500 de elevi, este o școală de cartier, aflată undeva aproape de marginea orașului, acolo unde se termină blocurile și încep casele. În 2014, când a preluat funcția de director, Alina Lotrea și-a propus să îi determine pe părinții din zonă să nu îi mai ducă pe cei mici în alte școli din oraș și să rămână la școala din cartier și – pasul doi – să îi atragă către școală pe părinții din alte zone.

”După 7 ani, am ajuns să facem pentru seria de anul următor o a treia clasă pregătitoare. Mulți părinți au venit acum și au spus că vor să își aducă copilul la Școala Mircea Vodă, nu la un învățător anume, la școală. O mămică spunea că a auzit că în această școală toată lumea este cumsecade, de la portar și femeia de serviciu până la directori. Este și acesta un motiv pentru care părinții vin către școala noastră. Într-adevăr, am în jur oameni extraordinari, împreună facem toate lucrurile acestea. Toți sunt niște oameni minunați”, spune Alina Lotrea.

Printre lucrurile făcute în ultimii ani se numără și o scenă în curtea școlii, unde au loc festivități și diverse activități, o sală de sport renovată – un alt ”spațiu colorat din școală, cu oglinzi, pentru că noi dansăm, avem trupe de dans”. ”Avem și un imn al școlii, avem uniformă și vrem să arătăm că… <Aceștia suntem noi!> O școală cu un interior frumos, cald, primitor, cu clase colorate și mobilier nou, calculatoare și videoproiectoare în fiecare sală de clasă înainte de pandemie. Începând de anul acesta, și biblioteca va fi altfel, ca o căsuță cu povești, cu canapele și un fel de acoperiș deasupra, unde copiii vor sta să citească. Apoi laboratoarele, vrem să le facem mult mai primitoare. Ele sunt dotate, dar au rămas în zona aceea mai scorțoasă, de laborator, și am vrea să le dăm altă lumină”, povestește Alina Lotrea.

Dorința cea mai mare a directorului școlii din Călărași este ca școala să revină la vechile activități, să reia proiectul ”Nouă ne pasă”, întrerupt de pandemie, pentru că acesta ”ne aduna pe toți, elevi și profesori, și ne încărca cu energie”: ”Îmi doresc foarte mult să reușim să facem tot ce ne-am propus, cu pași mărunți. Știu că această strategie a stării de bine nu este un lucru care se face pocnind din degete, peste noapte. Este un lucru care durează, dar, peste 4 ani de zile, sunt convinsă că o să mă uit în urmă și o să zic: Uite unde am ajuns!”

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Alina Lotrea

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.