O profesoară care dansează pentru elevii săi de clasa a XII-a… Spectacol de adio, pus în scenă de liceenii din trupa de teatru ”Masca” VIDEO

0
Foto: facebook.com/TrupaMasca

În fiecare an, trupa de teatru ”Masca” a Liceului Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, înființată în urmă cu 19 ani de profesoara Tatiana Cauni, susține un spectacol dedicat elevilor de clasa a XII-a care părăsesc trupa. Tradiția a fost păstrată și în acest an, iar vinerea trecută, actorii-liceeni au încântat o sală întreagă, timp de câteva ore, prin muzică, dans și teatru. A fost o atmosferă încărcată de emoție, în care cei șase elevi de clasa a XII-a au impresionat prin momentele lor, iar cei ”mici” au jucat în premieră în fața celor ”mari” o piesă scrisă de ei. Una dintre marile surprize ale serii a fost momentul pregătit de profesoara Tatiana Cauni, care a urcat pe scenă și a dansat pentru elevii care părăsesc trupa de teatru.

O profesoară dansând pe scenă, în fața a zeci de elevi, părinți și profesori, și întâmpinată cu ropote de aplauze este o imagine pe care nu o vedem prea des. Spectacolul ”Nostalgii”, pus în scenă de trupa de teatru a liceului din Baia Mare, a oferit un astfel de moment, iar Tatiana Cauni, profesoară de limba și literatura română, vorbește și acum, la câteva zile de la spectacol, cu mare emoție despre el.

Profesoara a vrut să le pregătească o surpriză elevilor săi de clasa a XII-a, cărora le este și dirigintă, și a urcat pe scenă, după mulți ani de zile, într-un moment de dans în care l-a avut ca partener pe Sebastian, elev în clasa a IX-a.

”Nu știu cum m-am încumetat să urc pe scenă, am avut foarte multe emoții. A fost o surpriză pentru elevii mei, dar și pentru toată sala pentru că nimeni nu a știut. Am stat după ore și ne-am pregătit și, chiar dacă nu a ieșit totul șnur, a fost un moment emoționant și frumos”, povestește Tatiana Cauni.

Spectacolul de adio…

Anul acesta, șase elevi de clasa a XII-a au părăsit trupa de teatru ”Masca”, coordonată de Tatiana Cauni. În fața a 280 de spectatori, Denis, Oana, Ștefania, Melisa, Sandra și Tina au urcat pe scenă în spectacolul de adio, care este organizat, în fiecare an, la sfârșit de ianuarie – început de februarie.

”Întotdeauna, în prima parte a spectacolului, jucăm ceva din Caragiale, dar anul acesta copiii care au rămas în trupa de teatru au ales să scrie ei o mică scenetă în care au utilizat foarte multe personaje din schițele lui Caragiale. Cumva, au încercat să aducă personajele dramaturgului în realitate, în ceea ce avem noi astăzi. Piesa a fost scrisă de o fetiță de clasa a XI-a, Ioana, și a durat cam 30 de minute”, spune Tatiana Cauni.

Spectacolul de adio susținut de membrii trupei reprezintă de fiecare dată un șir de surprize de la un capăt la altul: elevii care rămân pregătesc momente pentru cei care pleacă – anul acesta au jucat, au dansat și au cântat, iar cei de clasa a XII-a oferă, la rândul lor, momente artistice la care asistă pentru prima dată chiar și profesoara lor de română.

Cei șase liceeni care au spus vineri ”adio” au jucat o piesă de teatru în care și-au gândit singuri decorurile cu măști și tablouri din clasă, au creat o poveste printr-un dans al umbrelor și au făcut senzație cu un moment muzical care o fac pe profesoară să spună că totul a fost ”atât de fain”.

”Așa lucruri frumoase au observat cei din sală… Au văzut cum se ajută unul pe altul, alchimia care se produce între copii”, descrie Tatiana Cauni reacția celor care au venit să vadă spectacolul ”Nostalgii”.

De ce ”Nostalgii”? ”Pentru că ne face oarecum melancolici, am vrea să nu se termine și ne aduce totodată aminte de tot ceea ce am făcut în 4 ani din viața noastră. Cumva rememorăm momentele plăcute, dar și pe cele neplăcute”, explică profesoara.

Spectacolul copiilor din acest an a fost inclus în Forumul Regional Merito – Educație pentru viitor, organizat la Baia Mare. Tatiana Cauni este profesor Merito 2019 și din vara anului trecut organizează cafenele Merito la care invită profesori din județ:

”Am dorit foarte mult ca cei de la Merito să îi cunoască pe acești copii și mi s-a părut oportun să îmbinăm utilul cu plăcutul. Copiii sunt frumoși, dar trebuie să facem ceva pentru ei. Atelierele de sâmbătă s-au îmbinat foarte bine cu arta de vineri.”

O premieră anul acesta a fost și premierea celor 12 proiecte ”Visuri în troler”, o altă idee pusă în aplicare de Tatiana Cauni, în care echipe formate din elevi și profesori au desfășurat activități de promovare a unor valori.

Spectacolul s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu premii și diplome, iar profesoara a primit de la elevii săi tradiționala mască pe care a așezat-o acasă, pe perete, alături de cele din anii trecuți.

Spectacolul ”Nostalgii”, în imagini:

Mai multe imagini din spectacol puteți vedea pe pagina de Facebook a trupei: facebook.com/Trupa Masca

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.