Pauza non-formală, un proiect ambițios într-un sat din Brașov: Elevii și profesorii strâng bani pentru a amenaja curtea școlii

0

Cei 300 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Crizbav, Brașov, ar putea să aibă pauze mai vesele și o școală mai frumoasă dacă proiectul pe care l-au inițiat, alături de profesorii lor, ”Pauza non-formală”, va putea fi realizat. Ei vor să transforme curtea școlii, acum un spațiu neprietenos, o suprafață de ciment ros de vreme, într-unul colorat, cu jocuri pictate și o zonă cu bănci în care pot fi desfășurate orele afară. Copiii visează și la un un post de radio al școlii, unde să asculte muzică și știri, iar profesorii i-au înțeles. Mihaela Bucșa, profesoară de fizică, s-a alăturat elevilor săi și a pornit o strângere de fonduri pentru ca ceea ce își doresc copiii să devină realitate.

”Pauza non-formală” este proiectul ambițios prin care elevii și profesorii din satul brașovean, Crizbav, vor să-și înfrumusețeze școala. Ideea a pornit de la elevii de clasa a VII-a și a VIII-a.

”Elevii se plângeau că se plictisesc în pauze, că școala nu este frumoasă, nu îi atrage cu nimic, iar curtea școlii este urâtă. Atunci am decis că trebuie să facem ceva”, spune Mihaela Bucșa, profesoară de fizică la Școala Gimnazială din Crizbav, care face parte din Grupul de inițiativă al proiectului.

Acum, în curtea școlii nu este nimic. Nici bănci, nici teren de sport, doar o suprafață denivelată în care copiii aleargă și ajung să se lovească.

”Ne dorim ca pauzele copiilor să fie mult mai simpatice și să scoatem un pic violența din curte. Sunt 300 de copii care ies în curte și, neavând cu ce să se joace, ce să facă? Începe îmbrânceala. Distracția maximă este să aruncăm cu pietricele unii după alții, să ne alergăm cu lemne de la stiva de lemne de foc și alte asemenea lucruri. Acestea sunt variantele de distracție în pauze. Dacă nivelăm curtea, iar copiii fac niște joculețe, le pictăm, va fi cu totul altceva”, mărturisește Mihaela Bucșa.

Elevii au venit cu ideea schimbării după o excursie la Sinaia, unde au vizitat o școală și le-a plăcut cum arăta. ”Au zis că ar vrea și ei așa ceva. Cumva au văzut că, da, uite, se poate, nu este doar pe net, există așa ceva și nu chiar foarte departe”, povestește profesoara.

Așa au ajuns elevii la planul de a transforma spațiul din curtea școlii într-unul mai colorat, cu bănci pentru orele în aer liber, dar și la ”visul” de a avea un radio al școlii, unde să pună muzică și știri.

Pentru a obține banii necesari, Mihaela Bucșa a înscris proiectul la Brașov Heroes, un eveniment de strângere de fonduri, realizat de Fundația Comunitară Brașov, aflat anul acesta la a șasea ediție și care se va desfășura pe 2 iunie.

”Am zis, hai, dacă își doresc copiii atât de mult să facem ceva mai frumos acolo, să încercăm. Și am înscris proiectul la Brașov Heroes pentru a strânge fondurile necesare. Vor fi taxele de participare ale alergătorilor care se înscriu pentru cauza noastră și se pot face donații din partea celor care nu participă ca alergători, dar care vor să ne susțină. Fundația va mai face și alte evenimente pentru a strânge donații. De exemplu, sâmbătă va fi la mall-ul din Brașov un eveniment de prezentare în care noi vom putea face ateliere să strângem donații”, spune profesoara.

O școală mai cool…

Deocamdată aceasta este unica sursă de strângere a fondurilor. Suma de care are nevoie școala pentru realizarea proiectului este de 7.600 lei, dar Mihaela Bucșa este optimistă că se pot aduna acești bani.

”Încercăm. Cred că îi vom obține. Și dacă nu îi vom obține pe toți, asta este. Până la urmă, proiectul are trei componente și vom face ce vor considera copiii că este mai important în funcție de ceea ce strângem… Avem partea de radio, amenajarea curții și mai este povestea cu băncuțe, un fel de spații în care să putem face orele afară. Acestea sunt cele trei componente. În funcție de banii care se strâng, le facem pe toate sau una-două, urmând apoi să încercăm alte variante ca să facem restul”, explică Mihaela Bucșa.

Pentru a-și promova proiectul, elevii și profesoara lor de fizică au realizat un clip în curtea școlii, în care copiii spun ceea ce își doresc de la școala lor: pauze mai creative, o curte colorată, o școală mai frumoasă și mai ”cool”, ”un post al nostru de radio pentru a ne distra.”

Proiectul ar urma să fie realizat pe timpul verii, astfel încât, în toamnă, când se vor întoarce elevii la școală, curtea să fie locul interactiv pe care și-l doresc. În timpul vacanței, elevii se vor implica în transformarea spațiului din curte, fiind așteptați să picteze și să deseneze pe noul asfalt.

”Oricum, avem școală de vară până pe 28 iulie. O să fim 4-5, chiar 6 ore pe zi acolo, să lucrăm cu copiii, un pic mai non-formal. Avem copii ajunși în clasa a VI-a, a VII-a, a VIII-a care nu știu să scrie, nu știu matematica de bază și vreau să lucrăm un pic altfel decât cu creta și cu tabla că poate-poate… ”

Pe de altă parte, profesoara își dorește la fel de mult, ca și elevii săi, amenajarea curții, pentru a putea desfășura orele de fizică și în aer liber: ”Am o grămadă de aparatură cu care aș putea face ora de fizică afară. Din păcate, nu am unde în acea curte. Am stație meteo, am telescoape, microscoape, tot fel de aparate de măsură pentru luminozitate, intensitate luminoasă, temperaturi…”

Provocarea unei școli

Mihaela Bucșa este din toamna lui 2018 la școala din Crizbav, dar și în primul an la catedră. Până acum a fost consultant pe proiecte pentru obținerea de finanțări și trainer pe antreprenoriat și dezvoltare organizațională.

Cum este școala? ”O mare provocare. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Dar având experiența de antreprenoriat, orice lipsă este de fapt o mare oportunitate de a face ceva”, mărturisește Mihaela Bucșa, care este și profesor Teach for Romania.

De la începutul anului școlar până acum, a reușit câteva lucruri în școală. I-a dus pe copii în excursii. Mulți nu fuseseră vreodată. A obținut multe donații de cărți și copiii au început să citească: ”Am primit aproape 400 de cărți în școală. Pe unele le-au luat copiii, altele au rămas în școală. Nu avem o bibliotecă funcțională, există trei rafturi de cărți și o agendă. Când copiii împrumută cărți, sunt trecuți în agendă și le este tăiat numele când le aduc înapoi. Cam asta e biblioteca școlii. Dar au început să citească copiii pentru că sunt cărți frumoase.”

De asemenea, a obținut donații pentru sala de sport a școlii din Crizbav, dar și pentru școala de la Cutuș, unde învață elevi din ciclul primar. ”Avem tot ce ne trebuie pentru sport.. Numai că sala de sport are nevoie de reparații. Acolo trebuie lucrat pentru că a fost o inundație, la un moment dat, și e plină de mucegai. Trebuie renovată.”

”Orice problemă are o rezolvare”

Cât privește școala, deși este veche, clădire de patrimoniu, în interior nu arată rău, spune profesoara: ”Se poate și mai rău. Nu este super lux, mai sunt pereți loviți, juliți, nu avem laboratoare, nu sunt destule săli de clasă”, dar ”interiorul nu este așa scorojit ca afară”. S-au făcut îmbunătățiri de-a lungul anilor astfel că școala nu are WC-ul în fundul curții, ceea ce profesoarei i se pare o mare realizare, există videoproiectoare în fiecare clasă, iar învățătorii și profesorii au făcut eforturi ca sălile de clasă să fie mai vesele.

Ce o motivează să se implice în proiecte precum cel de amenajare a curții școlii? ”Copiii, în primul rând. Până la urmă, pot să îi învăț fizică, pot să îi învăț să calculeze o grămadă, dar, dacă nu învață că atunci când avem o problemă, trebuie să găsim o soluție, nu i-am învățat nimic Și eu asta vreau să îi învăț: avem o problemă, că e școala urâtă, că nu ne place la școală, hai să vedem cum poate să fie mai bine. Și dacă ei văd că se poate chiar și la Crizbav, atunci este un pic altceva.

Până la urmă eu am competență la Fizică să îi învăț gândire critică, rezolvare de probleme. Dar probleme pot să fie și cu creta pe tablă, dar și probleme de genul acesta, pentru că este aceeași gândire pe care o folosești. Și atunci încercăm să facem în ambele feluri ca să iasă ceva. Până la urmă, orice problemă are o rezolvare numai că trebuie să faci ceva în sensul acesta, fie că e problemă de fizică, fie că este una de viață.”


A șasea ediție a evenimentului Brașov Heroes, în care este înscris și proiectul ”Pauza non-formală”, va avea loc pe data de 2 iunie 2019.

Cei care doresc să se înscrie în cursă pentru a-i susține pe elevii și profesorii de la școala din Crizbav o pot face pe pagina evenimentului.

Cei care vor să facă donații pot accesa link-ul aici.


Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.