Noaptea Muzeelor 2019. Spectacole, expoziții inedite și muzee de nișă la a 15-a ediție în România

0
Foto: facebook.com/noapteamuzeelor/

Noaptea Muzeelor ajunge, sâmbătă, 18 mai, la cea de-a 15-a ediție în România și va fi marcată prin expoziții inedite, spectacole, experimente artistice și culturale, dar și prin prezența unor muzee de nișă în circuitul muzeal, relatează Mediafax.

Festivalul, aflat la a 15-a ediție, este parte a proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor, un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. În România, evenimentul este organizat pe plan național, de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Noaptea Muzeelor 2019, București

Printre instituțiile din București care s-au înscris la Noaptea Muzeelor 2019 se numără Muzeul Național al Țăranului, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Universității Politehnica. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Mogoșoaia va participa și el la eveniment.

Citește și: Noaptea Muzeelor 2019. Observatorul Astronomic și Casa experimentelor, pe lista participanților. Care sunt noutățile și ce muzee vor fi deschise

Anul acesta, Noaptea Muzeelor „ar putea fi numită și una a muzeelor de nișă, a cartierelor creative și a studiourilor pentru experimente artistice și culturale”, spun organizatorii: Muzeul Recordurilor București, Muzeul Corului Madrigal, Muzeul Virtual Qreator București, Casa Over4 Bucuresti, Kaustik București, Muzeul Cineastului Amator Reșita, Rope Street Brașov, The Institute București. Avem și entități muzeale sau culturale noi, chiar și biserici, aflate la prima lor prezență de Noaptea Muzeelor: Muzeul de Artă Recentă București, Memorialul Gherla și Memorialul Rezistentei și Opresiunii Bihor, Galeria de Stări și Obiecte București, Teatrul de Revistă Tănase București, Forum Apulum Alba-Iulia, Vadon Cinegetica Sf. Gheorghe, Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia Iasi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare, Biserica Evanghelică Sibiu”.

Citește și: Noaptea Muzeelor 2019 la Colegiul Șincai: O călătorie în Bucureștiul interbelic, alături de elevii și profesorii liceului

Noaptea Muzeelor 2019, în țară

Pe plan național, au fost înscrise peste 100 de muzee și entități culturale diverse, care provin din 36 de județe. Astfel, la eveniment și-au anunțat prezența instituții din Alba Iulia, Arad, Argeș, Bacău, Baia Mare și județul Maramureș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna și Sf. Gheorghe, Craiova, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Caraș Severin, Hunedoara, Ialomița, Satu Mare, Teleorman, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploiești și județul Prahova, Sibiu și Mediaș, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara, Tulcea, Vaslui și Zalău.

Printre noile spații de expunere din țară se numără Memorialul Gherla și Memorialul Rezistenței și Opresiunii din Bihor, Forum-Apulum Alba Iulia, Vadon Cinegetica din Sfântu Gheorghe (Covasna), Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia din Iași, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare și Biserica Evanghelică din Sibiu.

„Muzeul este principalul agregator al serii, deși în cadrul evenimentului se adaugă și alte tipuri de organizatii participante, toate acestea având drept rezultat o noapte a creativității, a intervențiilor artistice, a experimentelor și a inovațiilor culturale. Spațiul public se umple de sute de camere urbane unde se întamplă lucruri și unde oamenii au parte de o mulțime de surprize artistice„, spun promotorii evenimentului.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Nopții Muzeelor poate fi consultat pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Evenimente Noaptea Muzeelor 2019 – București

 • În București, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, la 18.00, începe programul rezervat One night gallery prin care „Natura prinde viață” printr-o colaborare cu o cunoscută companie de produse electronice.
 • De asemenea, la Muzeul Municipiului București vor fi expoziții, spectacole de teatru, concerte și o expunere specială a Muzeului Naţional Prado din Madrid, Spania.
 • Palatul Suțu oferă vizitatorilor șase reprezentații ale Teatrului Masca, precum și un concert la miezul nopții susținut de soprana Arlinda Morava, mezzosoprana Adriana Alexandru și Bucharest Ladies Cvintet.
 • Totodată, între 21.30 – 22.00, după ce a călătorit pe bicicletă prin București, poposind la alte patru instituții muzeale, #CelMaiMicMuzeuDinRomania ajunge la Palatul Suțu. El conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal care, de peste 56 de ani, reprezintă un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În acest ultim popas, micul #muzeu va fi expus de corurile de copii și tineri din Programul National Cantus Mundi, într-un performance artistic menit să aducă emoție și voioșie.
 • Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea deschisă expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, al cărei subiect este sistemul solar, ilustrarea locului nostru în Univers. Și, dacă cerul este senin, se vor putea face observații astronomice.
 • Muzeul Național al Țăranului Român participă la manifestare, între orele 18.00 – 21.00, cu expoziția temporară „București 100”, deschisă la Sala Irina Nicolau, un concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Național Cantus Mundi și cu oferta comercianților de la târgul Tradiții și meșteșug, din curtea interioară, dar și cu două filme despre artă, în cadrul Cinema Muzeul Țăranului.
 • În clădirea BCR din Piața Universității este deschisă expoziția centrală a celei de-a șaptea ediții a Romanian Design Week, cu peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii – Arhitectură, Design de Produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar.
 • Între prezențele inedite în cadrul evenimentului se numără și Green House Museum, din Pache Protopopescu 66, casa solară EFdeN ce a reprezentat România la competiția internațională „Solar Decathlon Middle East-2018” revenită cu premii importante.
 • La Palatul Universul va fi inaugurat cu această ocazie Creative Quarter Design Festival, între 20.00 și 1.00 fiind deschise trei expoziții Made in Creative Quarter, Mnemonics și Uyda de Ubikubi.
 • Muzeul de Artă Recentă (MaRe) va pune la dispoziția publicului, între orele 19.00 și 03.00, trei expoziții și patru evenimente speciale. Două expoziții temporare vor fi dedicate idealului feminin potretizat de pictori români de la Nicolae Grigorescu până la Ion Grigorescu și lucrărilor realizate de fotograful Thomas Ruff, cunoscut pentru inovația din domeniu. „Diversitate stilistică cu răspundere limitată”, expunerea permanentă a instituției, se concentrează pe cei care au creat între 1965 și 1989, după scoaterea artei românești de sub canon stalinist și după Revoluția de la 1989, când s-au schimbat concepțiile despre libertate.
 • Muzeul Recordurilor, care a fost recent deschis, va primi vizitatori între orele 18.00 și 23.00. Amatorii de recoduri vor putea privi cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume, care are aproape 35.000 de exponate și a fost omologată oficial de Guiness Book of Records. Cele mai vechi exponate datează de două milenii și sunt originare din China. Expoziția conține numeroase obiecte, atât în formă primitivă, cât și unele care au fost create pentru a crea cute sau pentru a funcționa pe bază de cărbuni.
 • Muzeul Tablourilor în Mișcare este organizat în spațiul Qreator. Acesta pune la dispoziție un cadru în care, între orele 20.00 și 02.00, o serie de opere românești realizate de pictori precum Ștefan Luchian, Corneliu Baba, Theodor Aman, Octav Băncilă și Nicolae Toniza, vor prinde viață.

O noutate a Nopții Muzeelor 2019 în București va fi legată de transportarea participanților. Cei care își doresc să acopere harta obiectivelor din Capitală vor putea apela la serviciul BlackCab. O cursă cu mașinile acestuia poate fi rezervată pe site-ul companiei, prin telefon sau prin intermediul aplicațiilor mobile. Clienții care se află la prima vizită sau sunt clienți regulați pot beneficia de reduceri speciale.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 15-a ediție. Inițiata de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestarea adună mii de muzee și instituții culturale din zeci de țări europene care își păstrează deschise porțile în aceeași noapte. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. În România, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.