Serile de poveste, în aer liber. Proiectul de promovare a lecturii, început într-o cafenea, a continuat anul acesta în Cetatea Devei FOTO

0
”Magia poveștilor”. Copiii și părinții, în Cetatea Devei la o seară cu povești și jocuri

La începutul anului trecut scriam despre ”Magia poveștilor”, un proiect derulat de o educatoare și un consilier școlar într-o cafenea din Deva, în care le citeau copiilor povești și desfășurau activități interactive. Odată cu venirea pandemiei, Ana Grămescu și Mirela Stroia nu au mai putut desfășura întâlnirile, însă au reușit să ducă proiectul mai departe și să îl organizeze, atunci când condițiile au permis, în aer liber. Anul acesta, micuții și părinții lor au urcat de două ori în Cetatea Devei pentru a participa la serile de poveste cu Ana și Mirela. Activitățile s-au desfășurat într-un foișor pus la dispoziție de Primărie, care a oferit, în plus, gratuitate la urcarea cu telecabina.

Ana Grămescu a ținut să ne împărtășească bucuria continuării în acest an a proiectului ”Magia poveștilor”, pornit în 2017, alături de colega ei, Mirela Stroia, consilier școlar la Grădinița cu program prelungit nr. 7 – structura Grădinița PP nr. 2 Deva. Proiectul, unul de promovare a lecturii în rândul copiilor cu vârsta până la 7 ani, gratuit, s-a desfășurat până în ianuarie anul trecut într-o cafenea, însă a fost întrerupt de pandemie.

Cele două ”povestitoare” au reușit tocmai în septembrie să revină cu o seară de poveste într-un parc de la marginea orașului (în cafeneaua, închisă pentru o perioadă lungă, nu puteau continua, spațiul fiind prea mic). A fost o seară reușită –  spune Ana – în care toată lumea s-a simțit bine, au venit și copiii aflați la joacă în parc, însă o nouă perioadă a ”închiderilor” a oprit iarăși ”Magia poveștilor”.

Dorința educatoarei și a consilierului școlar de a continua proiectul s-a împlinit vara aceasta. Ajutorul le-a venit din partea primăriei orașului, care le-a propus să organizeze evenimentele în Cetatea Devei, oferind și urcare gratuită cu telecabina pentru participanți.

”Domnul de la primărie care ne-a anunțat că putem susține evenimentele în Cetate a devenit prietenul nostru și al Magiei Poveștilor – povestește cu bucurie Ana Grămescu. Dacă vremea ține cu noi, cum avem o acțiune pe lună, probabil și în octombrie tot acolo vom face. Sperăm să fie vremea frumoasă și să ne permită și situația epidemiologică. Este un loc foarte frumos, avem mult spațiu, putem să ne mișcăm în voie, iar priveliștea este minunată, de acolo vezi tot orașul.” 

Prima activitate a avut loc în iunie, iar a doua joi, 23 septembrie, ambele desfășurându-se într-un foișor din cetate. Formatul a fost același ca și cel din cafenea: copiii au ascultat povestea serii, apoi s-au antrenat în jocuri și activități, legate de subiectul poveștii, alături de părinții lor. 

În iunie, au fost cam 20 de copii. ”Am citit cartea <Biblioteca ursului>, apoi am încercat să desenăm cărți, pe ritmuri muzicale. A fost o activitate care a prins fain atât la copii, cât și la părinți. Noi încercăm tot timpul să creăm activități prin care să implicăm și părinții”, precizează educatoarea Ana Grămescu.

Joi, 15 copii, însoțiți de părinți, au urcat în cetate la ”Magia Poveștilor”. Copii de grădiniță, dar și de clasa pregătitoare (”clienții” vechi care au început anul acesta școala) au ”spart gheața” cu un dans, apoi au ascultat povestea <Pietrele lui Aston> și au continuat să improvizeze instrumente muzicale ori să picteze pietre, totul în jurul poveștii. 

Ana mărturisește că le-a fost greu atâta vreme fără ”Magia Poveștilor” și se gândește cu tristețe că, din cauza pandemiei, serile cu cei mici vor fi din nou amânate. Însă ceea ce le-a dat până acum putere să-și urmeze visul în tot acest context neprielnic a fost bucuria copiilor, și nu numai.

”Ne face plăcere să îi vedem pe părinți mulțumiți. Aseară am primit niște flori de toamnă, dintr-o grădină… A fost extraordinar, credeți-mă! E mulțumirea noastră sufletească, e bucuria noastră. Ne place și de aceea facem acest lucru. Ne simțim bine, e ca o relaxare. Eu cel puțin simt că mă umplu de energie și de bună dispoziție. Văd mulțumirea copiilor și a părinților, văd că le place să vină. Vin cu drag, nu că trebuie să vină”, spune Ana Grămescu.

Sursa foto: facebook.com/Magia poveștilor

Citește și: O educatoare și un consilier școlar din Deva organizează ”seri de poveste” pentru copii și părinți într-o cafenea din oraș FOTO&VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.