A fost lansat programul național „Citeşte-mi 100 de poveşti!” pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor, la grădiniţă și în familie

0
Sursa foto: ovid.ro

Programul naţional „Citeşte-mi 100 de poveşti!”, care îşi propune să stimuleze lectura în rândul copiilor, atât în grădiniţe, cât şi în familie, a fost lansat marți online. Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii şi Asociaţia OvidiuRo au semnat un protocol pentru implementarea programului, unul dintre obiectivele acestuia fiind transformarea, în următorii cinci ani, a tuturor grădinițelor publice din România în ”Grădinițe Bibliotecă”.

Potrivit Ministerului Educației, în cadrul Programului „Citeşte-mi 100 de poveşti!”, ”copiii vor avea oportunitatea de a participa la ateliere de lectură și de a-și dezvolta atenția, vocabularul, imaginația și mai ales motivația pentru învățare”.

”Programul contribuie așadar, în mod direct, la dezvoltarea literației și a unor obiceiuri de lectură care favorizează procesul de învățare și de alfabetizare funcțională, în special pentru copiii din familiile defavorizate și izolate cultural.

Obiectivul nostru este ca, în următorii cinci ani, toate grădinițele publice din România să devină Grădinițe Bibliotecă, adevărate insule de lectură și cultură pentru copii.

Pentru ca o grădiniță să primească acest statut, directorul acesteia va dezvolta și va implementa, alături de echipa sa de profesori de învățământ preșcolar, un plan anual de lectură dedicat copiilor, cu sesiuni săptămânale de lectură, cu invitați care să le citească celor mici. OvidiuRo va oferi cadrelor didactice sesiuni de formare centrate pe literație, punând accent pe modalitatea de a le citi copiilor, de a le capta atenția și de a le stimula curiozitatea.

Grădinițele vor fi dotate cu un important fond de carte tipărită și în format digital, iar copiii vor primi cărți pentru acasă, pentru a încuraja lectura în familie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Programul este înscris sub egida Proiectului „România Educată”, derulat de Administrația Prezidențială. „Reducerea inechității este una dintre cele mai importante provocări ale educației. Cele mai eficiente măsuri sunt cele care se iau încă din primii ani de viață ai copilului. De aceea, este esențială asigurarea unei educații de calitate în creșe și grădinițe, sprijinind inclusiv familia pentru a putea oferi copiilor sprijinul necesar.

În Proiectul „România Educată”, atât echitatea, cât și educația timpurie sunt domenii cheie, cu obiective și soluții specifice. Proiectul OvidiuRo transformă aceste deziderate în practică, insuflând copiilor dragostea pentru lectură. Îi felicit pe organizatori pentru această idee minunată!”, a declarat Ligia Deca, consilier prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că astfel de proiecte îi apropie pe copii de şcoală. „Înlăturăm barierele din calea educației, ajutând preșcolarii să acceseze modalități moderne de educație, indiferent de mediul din care provin. Mulți copii nu învață din cauza sărăciei, discriminării, sau accesului redus la mijloace de învățare. Acești copii părăsesc școala înainte de a dobândi abilitățile și cunoștințele de bază necesare pentru a prospera în societate. Astfel de proiecte îi vor apropia de școală și vor da startul esențial în viață”, a declarat ministrul Educației.

Maria Gheorghiu, președintele Asociației OvidiuRo, a arătat că  ”experiența îndelungată la firul ierbii, unde am implementat programe integrate pentru familiile vulnerabile și o gamă variată de ateliere pentru copii, ne-a demonstrat în mod constant puterea educației de a transforma vieți și comunități”.

”Imaginați-vă grădinița, din orice loc din România, ca un portal spre universul cunoașterii umane, cu insule de lectură și cultură, cu spații luminoase și confortabile, cu cele mai bune cărți pentru copii, cu adulți și copii care descifrează împreună tainele cărților și înțeleg lumea din jurul lor, de la teiul din curte până la cerul înstelat. Vrem să ne asigurăm că fiecare copil, în prima zi de școală, va cunoaște cel puțin 100 de povești, având astfel premisele necesare învățării citit-scrisului și o fundație solidă pentru succesul în viață” , a spus Maria Gheorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here