O educatoare și un consilier școlar din Deva organizează ”seri de poveste” pentru copii și părinți într-o cafenea din oraș FOTO&VIDEO

7

O dată pe lună, într-o cafenea din Deva, Ana Grămescu și Mirela Stroia citesc povești. Educatoarea și consilierul școlar au lansat, în urmă cu mai bine de doi ani, ”Magia poveștilor”, un proiect prin care și-au propus să stimuleze lectura la vârste fragede și să-i încurajeze pe părinți să petreacă ”timp de calitate” alături de copii. Într-o seară de vineri, micuții din oraș și părinții lor sunt invitați în lumea cărților, unde ascultă povești, se bucură de muzică, dansează și sunt antrenați în tot felul de jocuri. Ideea le-a plăcut atât de mult părinților încât, dacă spațiul ar permite, numărul copiilor la o seară de poveste ar fi mult mai mare. Cu speranța că poate, într-o zi, proiectul lor va lua amploare, Ana Grămescu și Mirela Stroia trăiesc astăzi satisfacția că fac ceva util pentru comunitate și au bucuria să vadă părinți și copii fericiți atunci când le ascultă poveștile.

Ana Grămescu este educatoare la Grădinița cu program prelungit nr. 7 – structura Grădinița PP nr. 2 Deva, iar Mirela Stroia, consilier școlar, în cadrul aceleiași grădinițe. Împreună au pornit proiectul ”Magia poveștilor” după o grădiniță de vară organizată în vara lui 2017, când și-au propus să promoveze lectura în rândul copiilor de vârstă preșcolară din Deva și să organizeze activități în care aceștia să îi aibă alături pe părinți.

”De fapt, aceasta a fost ideea noastră: să implicăm părinții în viața copiilor”, povestește Ana Grămescu. Locul în care proiectul avea să fie pus în practică este o cafenea din oraș – Jos pălăria, cafeneaua dependentă de cultură, iar prima întâlnire a avut loc în noiembrie 2017. De atunci, lună de lună, într-o seară de vineri, educatoarea și consilierul școlar organizează ”seri de poveste” într-un spațiu cochet, cu bibliotecă, pus la dispoziție de un proprietar care s-a arătat deschis în fața unei astfel de idei.

”Citim o poveste – căutăm tot timpul să aducem povești noi – și, în funcție de inspirația noastră, facem tot felul de jocuri în care implicăm și copiii și părinții, pentru că lucrăm un pic și pe inteligența emoțională. Punem muzică, dansăm, ne mișcăm… Ideea de bază este povestea și, în funcție de povestea respectivă, organizăm activitățile. Ultima dată am avut ”Ninsoarea din vis”, o carte legată de Crăciun, și, după ce am citit, am creat felinare cu părinții, am colindat, am dansat”, povestește Ana Grămescu.

Ceea ce îi atrage pe părinți la ”Magia poveștilor” este ”felul nostru de a le spune povestea”, precizează educatoarea, dar și faptul că toată lumea se distrează, completează Mirela Stroia, consilier școlar.

”Majoritatea părinților știu mai mult poveștile clasice, cele din copilăria noastră, și îi atrage ideea poveștilor noi, care sunt amuzante și au întotdeauna un tâlc. Sunt povești pozitive, nu apare ceva negativ acolo – nici lupul care îi mănâncă pe iezi, nici balaurii – și părinții sunt atrași, în primul rând, de aceste povești cu umor și apoi de faptul că, timp de o oră și jumătate, copiii se distrează. Facem jocuri de ritm și mișcare și implicăm și părinții. Copiii sunt încântați că participă și părinții lor, iar părinții se distrează alături de copii. Toată lumea se simte bine”, spune Mirela Stroia.

La fiecare seară de poveste participă în jur 15 copii, și, deși interesul este mare, cererile din partea părinților sunt multe, spațiul nu permite un număr mai mare de participanți.

”Sunt părinți care ne caută, ne întreabă când are loc următorul eveniment și cer să fie trecuți pe listă. Multă lume vrea, dar nu ne permite spațiul. Dacă am organiza aceste întâlniri mai des, am avea mai mulți participanți, dar atunci ar interveni timpul și bugetul. Acum, tot ceea ce facem este voluntar. Cărțile pe care le citim sunt din biblioteca copiilor noștri, aducem, în funcție de fiecare activitate, creioane colorate, lipici, hârtie… Nu cheltuim sume mari, dar, dacă am avea ceva sponsori, am gândi activități mai elaborate. Nu am constituit o asociație pentru a primi sponsorizări, proiectul l-am pornit prin grădiniță, dar, dacă cineva dorește să doneze ceva pentru desfășurarea activităților, este bine primit. Nu facem nimic pentru câștigul nostru personal și nimeni nu plătește nimic”, explică Ana Grămescu.

Mirela Stroia spune, la rândul său, că ideal ar fi organizarea mai multor seri de povești  întrucât sunt foarte mulți doritori: ”În momentul în care Ana pune pe Facebook anunțul, în două zile nu mai sunt locuri. Cel mai bine ar fi să organizăm aceste întâlniri un pic mai des, dar asta ține de niște resurse pe care noi acum nu le avem. Însă faptul că sunt mulți doritori ne face să ne simțim bine.”

De altfel, mărturisește consilierul școlar, satisfacțiile aduse de un astfel de proiect sunt extraordinari de mari: ”Aduce satisfacția de a crește de la activitate la activitate și faptul că ne simțim foarte bine cu copiii. Dacă o activitate nu iese, acest lucru ne motivează să iasă mai bine următoarea. Când vezi că lumea pleacă fericită de acolo este un lucru care te fericește și asta înseamnă că ceea ce facem este bine. Se simt bine și copiii și părinții. Cei mici sunt fantastici atunci când ascultă o poveste bună, se uită la tine și sorb fiecare cuvânt și nu ai cum să nu te bucuri. Și părinții la fel, ascultă, se implică…”

Educatoarea Ana Grămescu spune că nu poate fi satisfacție mai mare ca atunci când ”te întâlnești cu un părinte pe stradă și te întreabă când este următoarea întâlnire”.

”Este bucuria că faci ceva bun pentru comunitate și satisfacția sufletească că oamenilor le place, părinții întreabă, scriu pe pagina noastră… Noi ne bucurăm că sunt părinți care vin cu drag la astfel de evenimente și că se implică. Pentru mine, asta este cel mai important: faptul că părintele stă cu copilul o oră – o oră și jumătate, intră în mintea copilului și petrec împreună timp de calitate”, declară Ana Grămescu.

Cele două ”povestitoare” din Deva au planuri de a-și extinde proiectul ”de suflet” (cu el au crescut și copiii lor – unul acum în clasa pregătitoare, celălalt în clasa I), dar, deocamdată, este o dorință.

Am vrea să facem ceva și pentru școala primară și încercăm să găsim soluții. Ne-am gândit la ateliere de lectură, care să îi inspire pe copiii de școală să citească singuri”, explică educatoarea. ”Mi-ar plăcea foarte mult, dar este deocamdată o dorință. Ar fi un alt tip de provocare, un proiect bazat pe dezvoltarea emoțională. Am vrea, dar este nevoie de timp”, spune, la rândul său, Mirela Stroia.

Foto: facebook.com/ Magia povestilor

Citește și:

7 COMENTARII

  1. Buna ziua cum am putea sa înscriu fetița santem din Hunedoara ne-ar face mare plăcere să facem parte din tot ce faceți e totul ffplacut ❤️

  2. Foarte frumos! E de apreciat ca mai exista si astfel de educatori care sa isi rupa din timpul lor pentru a educa atat copiii, cat si parintii… ca de cele mai multe ori problemele de acolo pornesc (de la parinti si, implicit, din familie)!

    Felicitari pentru articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.