Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești și-au încheiat experiența din această vară la țară. Proiectul inițiat de învățătoarea Daniela Stana, ”Vacanța de vară, în casa de la țară”, a ajuns la final. În cea de-a treia zi din proiect, copiii au petrecut timpul în grădina de legume și au pregătit, împreună cu gazdele, bulionul. Din povestea zilelor în lumea de la sat, elevii au învățat un lucru: ”Viața la țară presupune răbdare, dar și responsabilitate”, spune învățătoarea.
După experiența din lunile iunie și iulie, elevii din clasa învățătoarei Daniela Stana s-au întors, miercuri, la Costești pentru o ultimă zi în această vacanță de vară. De data aceasta, ei au venit împreună cu colegi de la alte două școli din Pitești, dornici să descopere și ei farmecul vieții la țară.
Copiii au avut acum treabă în grădina de legume și au aflat câtă muncă se depune, încă din primăvară, pentru a ajunge să pregătești, în toamnă, conservele pentru iarnă. A fost ziua în care în casa de la țară s-a făcut bulionul. Copiii au cules roșii și ardei, povestește învățătoarea Daniela Stana, iar cât timp s-a fiert bulionul, la o șezătoare, copiii au învățat să coasă nasturi. Din nou, o zi plină, în care elevii au citit, băieții au strâns fânul și au tăiat cocenii, iar fetele s-au ocupat de conserve și de hrănirea animalelor.
O experiență de neuitat, spune învățătoarea, la finalul unui proiect din care copiii au înțeles că ”viața la țară presupune răbdare, pentru că totul se face în timp, dar și responsabilitate, pentru că zilnic trebuie să hrănești animalele, să uzi plantele”.
”Fiecare copil a avut activitatea preferată: unul și-a amintit cum a urcat în tractor, altul cum a muls vaca, cei mai mulți au preferat să strângă fânul și să culeagă legumele, fetele au preferat să colinde câmpul, în căutarea celor mai frumoase flori din care am împletit coronițe, în ajunul Sânzienelor. Și-au amintit și cărțile citite: ”Călătorie printre ierburi și lumină”, de Iulia Iordan, cartea despre originea alimentelor și ”Tofinel și sămânța miraculoasă”, de Giuliano Ferri”, relatează învățătoarea Daniela Stana impresiile cu care au rămas copiii în urma acestui proiect și ceea ce le-a plăcut cel mai mult.
De altfel, copiii vor să revină anul viitor, poate chiar în vacanța de primăvară. ”Colega care ne-a primit în casa sa ne-a lansat invitația de a relua proiectul și anul viitor, iar propunerea a fost primită cu chiote și aplauze. Cei mai mulți dintre copii s-au implicat cu tot sufletul în a duce la bun sfârșit lucrurile, deși, la început, părea că privesc ca o joacă activitățile”, spune învățătoarea.
Proiectul ”Vacanța de vară, în casa de la țară”, desfășurat de Daniela Stana, alături de profesoara de Limba română, Mihaela Ghiold, și învățătoarea Suzana Șerban, a presupus trei activități în trei luni diferite, în care elevii au putut observa schimbările naturii și s-au bucurat de darurile ei. Cei mici s-au familiarizat cu activitățile dintr-o gospodărie rurală, precizează Daniela Stana, și-au îmbunătățit abilitățile de viață, dar și de vocabular.
Citește și:
- Joc și explorare, într-o zi de vacanță: ”Învățarea se produce și în afara școlii, dacă se face într-un context de rost și bucurie”
- O zi de vacanță, la țară. O experiență unică trăită de elevii învățătoarei Daniela Stana: ”Vor să ne mutăm școala la țară”