Visul Nataliei Ginghină și al lui Adrian Secal pentru copiii din Augustin merge mai departe. Profesoara și fostul învățător au adus în satul brașovean al doilea autobuz, cumpărat la licitație, pe care vor să îl transforme în sală de mese. Tinerii din sat s-au oferit deja să înceapă lucrările de demontare și curățare, în timp ce profesorii de la EduBuzz sunt în căutare de variante pentru a le asigura copiilor o masă caldă, dar și de resurse financiare pentru amenajarea spațiului. Curtea care adăpostește fostele autobuze 508 și 509 va fi și ea transformată, în plan fiind și construirea unui teren de sport.
Copiii din Augustin au primit cu mare entuziasm vestea venirii celui de-al doilea autobuz, parcat în urmă cu două zile alături de cel deja transformat într-un spațiu educațional modern și plin de culoare. ”Le-a plăcut să se cațere, să se agațe de bare și mânere și, mai în glumă, mai în serios, ne-am gândit și la varianta de a face un fel de sală de sport, sală de fitness. Dar, cel mai probabil, o să ajungă sală de mese”, povestește Natalia Ginghină despre reacția copiilor.
”Planul este să fie zonă de mese în care să putem servi o masă caldă, în cazul în care vom găsi cumva un program, dacă vom prinde vreo oportunitate. Am avut activitatea <Caravana visurilor> și am mâncat pizza într-un spațiu improvizat. Am simțit că, dacă facem activități pe parcursul unei zile întregi, clar ne trebuie un spațiu unde să mâncăm”, adaugă profesoara.
Primul autobuz, cel transformat în spațiu educațional, are și o zonă de bucătărie, însă, din cauza pandemiei, aceasta nu a putut fi folosită, doar în cazuri excepționale, pentru un tiramisu sau clătite, atunci când copiilor le-a fost poftă. În rest, o pizza sau gustări au fost cumpărate din donațiile primite.
Pentru viitor, când autobuzul nr.2 va fi gata, Natalia Ginghină și Adrian Secal se gândesc la diferite soluții, cum ar fi programele de masă caldă oferite de diferite fundații sau donații: ”Cineva care își ia o porție de mâncare să știe că o altă porție de mâncare ajunge la un copil. Este o idee, încă nu ne-am făcut o strategie.”
Autobuzul a fost astăzi amplasat pe platformă în spatele șurii și în perioada următoare, cu ajutorul tinerilor din sat, vor începe lucrările de demontare și curățare.
Deocamdată, Natalia și Adrian nu dispun de resursele financiare pentru amenajarea spațiului, dar mizează în continuare pe sprijinul oamenilor de bine. Primul autobuz EduBuzz a fost amenajat cu ajutorul Asociației ”Zi de Bine”, dar de această dată ”este puțin mai simplu pentru că o sală de mese nu necesită foarte multă amenajare”.
Activitățile de la EduBuzz
Copiii din Augustin vin în fiecare zi să petreacă timp la autobuzul vechi, devenit un spațiu atractiv de învățare și relaxare. Natalia Ginghină, Adrian Secal și Mihaela Ungureanu, o învățătoare care s-a alăturat proiectului ca voluntar, sunt acolo de dimineață până seară, fiecare în funcție de programul său, inclusiv sâmbăta și duminica.
Cei trei fac lecții cu copiii din sat și diferite activități educaționale. Dacă la începutul anului mergeau pe sistemul de programare a întâlnirilor, între timp au renunțat întrucât copiii nu reușeau să ajungă întotdeauna.
”Acum vin copiii fără programare. Lecțiile sunt la modul drop-in: cine a venit, ce nevoie are. Însă ne gândim să construim o logică pentru program. Programările nu merg, copiii nu vin, atunci trebuie să fim foarte flexibili și să construim un instrument al nostru pentru a face educație flexibilă. Cu Aspire Teachers, construim o hartă a competențelor din școala primară – ce are de învățat copilul și unde a ajuns, care este evoluția competențelor lui. De exemplu, dacă lipsește două luni, ne uităm unde a rămas pe harta lui și continuăm tot de acolo”, explică Natalia Ginghină.
La activitățile desfășurate la EduBuzz vin, de regulă, copii de la 9 până la 14-15 ani, însă adesea autobuzul este vizitat și de cei mai mari. ”Dimineața, vin mai mult cei care nu sunt înscriși în școală. E permanent unul dintre noi aici. Am stat inclusiv până la ora 22.00 dacă erau copii care mai aveau ceva de făcut”, explică profesoara.
Amenajarea curții
În paralel, curtea în care funcționează EduBuzz va fi și ea amenajată. ”Vrem să facem un atelier în care copiii să își expună lucrurile pe care ei le creează. Apoi, ne dorim un teren de sport, în spatele curții, să refacem gardurile, să aducem mobilier în curte. Avem niște paleți din care vom construi ceva drăguț. Și mai avem terasa pentru dans. Pe primul autobuz am pus oglindă, iar lângă ea va fi un podium pe care copiii să danseze și să se vadă în oglindă”, povestește Natalia Ginghină despre planurile EduBuzz. Un altul – și chiar constituie o prioritate – este amenajarea unei zone cu dușuri, toalete și mașini de spălat. Toate pentru un EduBuzz ca un mic campus, în care copiii din Augustin să aibă parte de toate condițiile, alături de distracție și învățare.
EduBuzz, la inaugurare:
Sursa foto: facebook.com/ EduBuzz / arhiva personală – prof.Natalia Ginghină
Citește și:
- EduBuzz a parcat la Augustin. Cum a fost transformat un autobuz vechi, ruginit într-un spațiu educațional modern și plin de culoare FOTO
- O învățătoare vrea să amenajeze un spațiu de lectură și recreere pentru copiii din sat în vechea școală. Acum, activitățile au loc la căminul cultural
- Biblioteca pe roți din curtea școlii. O învățătoare vrea să amenajeze într-un autobuz vechi un spațiu de lectură colorat pentru copiii din sat