Simularea Evaluării Naționale 2024. Luni, 5 februarie, elevii de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română. Modele de subiecte

0

SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024, clasa a VIII-a. Simularea examenului de Evaluare Națională începe luni, 5 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată marți, 6 februarie, de proba la Matematică și miercuri, 7 februarie, la Limba și literatura maternă. Probele încep la ora 9.00, timpul destinat rezolvării subiectelor fiind de două ore. Pentru prima dată, lucrările elevilor vor fi scanate și corectate digital.

Desfășurarea probelor

  • Probele simulării naționale încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.
  • Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Repartizarea elevilor pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
  • La probele scrise ale Evaluării Naționale, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul.
  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale este de două ore (120 de minute), începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.  Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute.

Reguli de redactare a lucrărilor

  • La proba de limba și literatura română și/sau maternă:
    • Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
    • Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
    • Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
    • În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
  • La proba de matematică:
    • Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
    • La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
    • Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
  • Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect.
  • Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă acești itemi pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Aceasta conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea.
  • Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru redactarea răspunsurilor pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua formularea răspunsurilor.
  • Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise, fără a primi subiectele.
  • Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după descărcarea acesteia.
  • Broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor.

Scanarea și evaluarea lucrărilor

  • După finalizarea fiecărei probe scrise, elevii predau lucrările asistenților pentru a fi scanate. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.
  • Evaluarea lucrărilor scrise se realizează astfel: fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori.
  • Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate.
  • Media aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator, este calculată de aplicația informatică din platforma destinată evaluării digitalizate.
  • În situația în cate platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. 
  • Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Mai multe detalii despre scanarea și evaluarea lucrărilor aici (procedură) – Simulare Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – reguli de desfășurare. Probele încep la ora 9.00/ Cum se va face evaluarea digitalizată

Modele de subiecte la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2024. Subiecte de la simulările județene 2024 și simulările naționale 2019-2023:

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Ministerul Educației

Simulare județeană Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a – Brăila, ianuarie 2024

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Ilfov

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Buzău

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Constanța, ianuarie 2024

Simulare județeană Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a – Alba, ianuarie 2024 

Teste de antrenament la Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2024 – ISJ Vâlcea 

Simulare Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2022, clasa a VIII-a

Simulare Evaluarea Națională 2021, clasa a VIII-a  

Simulare Evaluarea Națională 2019, clasa a VIII-a

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, simularea națională a examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a are loc în perioada 5-7 februarie. Proba scrisă la Limba și literatura română este programată pe 5 februarie, la Matematică pe 6 februarie, iar pe 7 februarie la Limba și literatura maternă. Pe 23 februarie vor fi comunicate rezultatele obținute de elevi.

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie. Pe 25 iunie va avea loc proba la Limba şi literatura română, pe 27 iunie proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale (înainte de contestaţii) este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie vor fi publicate rezultatele finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.