Școala din Ruși, județul Sibiu, arată altfel după două zile în care copiii au derulat un proiect de amenajare și înfrumusețare a spațiilor, în cadrul Taberei de vară ”Viața la țară” Slimnic 2019. Elevi din trei sate sibiene au amenajat o seră pentru plante aromatice, au pictat o clădire din curtea școlii, au desenat trasee educative și au creat un spațiu de activități cu băncuțe colorate, realizate din paleți.
Elevii din satele Slimnic, Ruși și Veseud, aflați în Tabăra ”Viața la țară”, au creat o grădină pedagogică în curtea școlii din Ruși. Mai exact, copiii au amenajat o seră unde vor planta plante aromatice și chiar au gândit o mică afacere, propunându-și pe viitor să vândă plantele aromatice crescute în solar.
Totodată, copiii au reparat și înfrumusețat o clădire mică din curtea școlii, au făcut băncuțe din paleți și le-au pictat, au creat două șahuri de grădină și au desenat pe trotuare multe jocuri educative.
”Începutul de an școlar 2019-2020 îi va surprinde cu siguranță în mod plăcut pe elevii, părinții și dascălii Școlii Ruși. Desenele de pe trotuar vor oferi oportunitatea unor jocuri didactice distractive, magazia renovată va atrage atenția ca spațiu devenit mai prietenos, iar mobilierul creat din paleți și cele două seturi de șah de grădină vor constitui de asemenea o mare atracție. Solarul și grădina cultivată vor avea utilitate în cadrul orelor de educație tehnologică și biologie. Copiii sunt foarte mândri că au putut contribui la înfrumusețarea curții și grădinii școlii. În baza unui proiect dezvoltat cu restaurante din Sibiu, ne propunem să livrăm plante aromatice acestora”, spune Cosmin Simtion, profesor de istorie la Școala Gimnazială din Ruși, care a participat, alături de copii, la tabăra de vară.
Activitatea de amenajare a spațiilor din curtea școlii și de construire a serei a fost însă doar una dintre acțiunile desfășurate de elevi în tabără. Potrivit profesorului Cosmin Simtion, copiii au participat la diferite jocuri ”cu rol de energizare, coordonare, cooperare, îndemânare și imaginație”, au vizitat Cetatea Slimnic și Turnul Înclinat din Ruși, au desfășurat diverse ateliere de pictură, dansuri medievale și meșteșuguri, dar au avut parte și de o demonstrație de lupte medievale.
Iată câteva imagini care surprind ceea ce au realizat copiii la școala din Ruși:
Tabăra ”Viața la țară” este organizată de Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul PEPCO România. 150 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, participă în cadrul programului de la Slimnic, în perioada 15 – 26 iulie, scopul fiind acela de a-și dezvolta ”competențe din sfera meșteșuguri, desfășurarea de evenimente artistice pentru turiști, etc., comunicarea interpersonală, managementul proiectelor, rezolvarea problemelor, creativitatea și o atitudine pozitivă față de comunitate și de ei înșiși”.
”Programul dezvoltă încrederea în sine a tinerilor care au potențialul de a-și schimba viitorul. Copiii care au încredere în ideile și forțele lor sunt mult mai probabil să dezvolte activități în folosul comunității”, se arată într-un comunicat al Școlii Gimnaziale Slimnic.
Sursa foto: prof. Cosmin Simtion
Citește și:
- Strădania unor elevi de a face cunoscută ”comoara” din satul lor. Turnul înclinat din Ruși este al doilea din Europa, după cel din Pisa
- Școala colorată de pe strada Eminescu. Cum au pictat elevii și artiștii urbani un liceu din Roman FOTO
- Într-un sat mic din Sibiu: Școală cu ludotecă și atelier de învățare prin explorare. Elevii de clasa a IV-a au și Ceainărie literară
- Pauza non-formală, un proiect ambițios într-un sat din Brașov: Elevii și profesorii strâng bani pentru a amenaja curtea școlii
- O zi de vacanță, la țară. O experiență unică trăită de elevii învățătoarei Daniela Stana: ”Vor să ne mutăm școala la țară”
- Primul festival din curtea școlii: O poveste ”cool” creată de elevi și lecții de viață cu o profă de Biologie care crede în schimbare