Strădania unor elevi de a face cunoscută ”comoara” din satul lor. Turnul înclinat din Ruși este al doilea din Europa, după cel din Pisa

2
Foto: facebook.com/ Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi

La Ruși, un sat aflat la 23 de km de Sibiu, se află cel mai înclinat turn din România şi al doilea din Europa, după cel din Pisa. Un turn în inima Transilvaniei, însă nu la fel de cunoscut ca cel din Italia. Până anul trecut, în sat nici măcar nu existau panouri care să indice existența acestuia. Acest lucru a fost schimbat însă de elevii de la Școala Gimnazială din Ruși și de la cea din Slimnic, din dorința de a face din turnul aflat în satul lor un loc vizitat de turiști. În 2018, alături de profesorii lor de istorie și română, au pornit un proiect de promovare a monumentului, creând Clubul GreenImpact ”Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”. Prima lor realizare a fost instalarea de panouri turistice, iar următoarea provocare este amenajarea unui loc de odihnă și a unui popas pentru turiști.

Turnul Înclinat din Ruși, deși ocupă locul a doilea după faimosul turn din Pisa într-un top al celor mai înclinate turnuri, este mult mai puțin cunoscut decât cel italian. Pentru a-l scoate din conul de umbră, elevii celor două școli și profesorii lor au constituit, în februarie anul trecut, Clubul GreenImpact Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși, un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi și care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Din club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora, coordonați de Cosmin Simtion, profesor de istorie, și Bogdan Mira, profesor de română.

Primul mare obiectiv al elevilor-cavaleri a fost instalarea de panouri de informare turistică, în acest sens fiind făcute demersuri pentru obținerea avizelor necesare. Proiectul a fost derulat de aproximativ 60 de tineri voluntari, potrivit datelor oferite de Școala Gimnazială din Slimnic. Dintre aceștia, permanenți au fost 30 de cavaleri-voluntari – elevii din clasele V-VIII, iar activitățile au fost săptămânale, în afara orelor de curs, în timpul anului școlar, și zilnice în vacanțe.

”O mare izbândă în lupta cu blazarea și lentoarea”

”Ideea denumirii clubului și a primului proiect ne-a venit în ianuarie 2018, în timpul formării la un program pentru proiecte comunitare, derulat de Fundația Noi Orizonturi. Atunci am considerat că principala atracție a zonei, Turnul Înclinat din Ruși, trece aproape neobservată de către cineva și că merită a fi pusă în valoare măcar prin instalarea unor panouri de informare turistică și istorică.

De la acel moment de declic a început ”nebunia”: drumuri nesfârșite la primărie și la Direcția de Cultură Sibiu, acte peste acte, dar luna iulie a venit cu momentul izbăvitor al obținerii avizului de amplasare și fixarea în pământ a panourilor. Pentru mine, ca profesor de istorie, momentul a însemnat o mare izbândă în lupta cu blazarea și lentoarea ce caracterizează zilele noastre în privința grijii față de trecut”, ne-a declarat Cosmin Simtion, profesor de istorie.

Până la montarea panourilor, elevii-cavaleri au avut mai multe întâlniri în care au desfășurat activități de documentare, au confecționat obiecte hand-made, dar au susținut și acțiuni de ecologizare și au participat la mai multe evenimente.

”Ideea proiectului a prins atât de bine încât nu s-a înregistrat nicio retragere din rândul voluntarilor, mai mult, consemnându-se o creștere permanentă a numărului acestora. Elevii-cavaleri s-au împărțit după abilități în cavaleri ai sforii, lemnului și pielii, realizând astfel produse unicate din cele trei materii prime. Reușita acțiunilor participării la diferite evenimente, unde produsele cavalerești au fost foarte apreciate, au atras noi simpatii, voluntari și susținători. În paralel se depunea documentația pentru obținerea avizelor de montare a panourilor la Direcția Județeană de Cultură Sibiu. În luna iulie 2018, cavalerii au reușit și marea ispravă de a monta indicatorul și panoul de informare turistică.

Proiectul a cunoscut recunoașterea județeană și națională: Gala Tineretului din România- Locul III, secțiunea implicare socială și voluntariat, și Premiul Special Junior ONG; Gala Tineretului Sibian, cel mai bun proiect pentru tineret; Diploma Centenarului, decernată de C.J.Sibiu pentru activitatea de patrimoniu; Gala Voluntarilor din România, finaliști”, informează Școala din Slimnic.

Planurile pentru această toamnă…

După amplasarea panourilor, următoarea provocare pentru elevi și profesorii lor este amenajarea unui loc de odihnă și a unui popas pentru turiști. Locul de odihnă va fi amenajat și ca info-point turistic, urmând să fie amplasat în apropierea ansamblului Bisericii Evanghelice Ruși.

”Pentru iubitorii de priveliști minunate vom amenaja un belvedere pe Dealul Veseudului, prilej ideal de tură prin natură și instantanee demne de stârnit admirația prietenilor. Pentru realizarea celor două obiective, am înscris proiectul-cauză ”Popas la Poarta Trecutului” la Maratonul Internațional Sibiu unde, bucurându-ne de sprijinul a 50 de donatori și peste 70 de alergători, ne-am acoperit de glorie și am atins ținta fixată”, anunță Școala din Slimnic.

Profesorul Cosmin Simtion (foto) spune că amenajarea celor două obiective va avea loc în toamna acestui an.

”Prima noastră participare cu un proiect-cauză la Maratonul Internațional Sibiu, Popas la Poarta Trecutului, s-a soldat cu o mare reușită, atingerea și chiar depășirea sumei fixate, dar și ”dezmorțirea și dezghețul” comunității, care a rezonat foarte bine cu și spre noi. Amenajarea celor două obiective promovate în proiectul maratonului va avea în toamna acestui an, termenul limită la care ne-am angajat fiind 15 noiembrie”, precizează profesorul de istorie.

Ce spun elevii 

Pentru elevii celor două școli, activitatea de la club înseamnă muncă în echipă, distracție și multe lucruri noi învățate, iar promovarea ”comorii” din satul lor un proiect de care sunt foarte mândri.

Larisa Pantiru, cavaler al lemnului: ”Experiența de la club m-a făcut să fiu un copil mai bun, mai politicos, mai prietenos, mai fericit. Ne-am distrat, am lucrat, ne-am jucat și am avut doar de câștigat. Am pus Turnul Înclinat într-o lumină mai bună. Suntem o mână de copii, o școală mică, dar asta face ca reușitele noastre să fie și mai importante.”

Andra Sârbu, cavaler al sforii: ”În februarie 2018, am intrat în clubul Cavalerilor Turnului Înclinat. Toți cei care am devenit membri ai clubului am depus un jurământ cavaleresc prin care ne angajăm să păstrăm și să respectăm trecutul și comunitatea. Mie îmi face mare plăcere să fac parte din acest club, unde am învățat multe lucruri noi și aș vrea să fiu membră mult timp de acum încolo.”

Natalia Crișca, cavaler vistiernic: ”După intrarea în acest grup, perspectiva mea s-a schimbat din mai multe puncte de vedere: am apreciat mult mai mult ceea ce mă înconjoară, am protejat și admirat tot ceea ce văd, de la natură până la monumente istorice și am iubit mult mai mult tradiția și țara mea. Înainte de toate acestea am semnat un jurământ cavaleresc pe care îl voi respecta cu demnitate și fără greșeală și îmi voi respecta rolul în acest proiect (vistieria clubului).”

Stanciu Ciprian, cavaler maestru al meșteșugurilor:Eu, micul cavaler al Turnului Înclinat din Ruși, mă bucur că pot face parte și pot participa la activitățile clubului. Mă bucur nespus că acest club vrea să scoată în evidență comorile și valorile satului. În întâlnirile de la club învățăm să lucrăm împreună, să ne respectăm unii pe alții, să colaborăm, să ne jucăm jocuri distractive și multe altele.”

Povestea Turnului din Ruși

Turnul Bisericii Evanghelice din Ruşi este cel mai înclinat turn din România şi al doilea din Europa, după faimosul imobil din Pisa (Italia). Potrivit Agerpres, dacă Turnul din Pisa are o înclinaţie faţă de axa verticală de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri, cel din Ruşi, mult mai mic ca înălţime, are o înclinaţie de 1,4 metri.

Foto: sibiulinimagini.ro

Turnul din Ruşi se află la 23 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, în imediata vecinătate a drumului naţional care leagă Sibiul de cetatea Mediaşului. Actuala biserică săsească este ridicată după prăbuşirea alteia mai vechi, în anul 1638. În 1966, clopotniţa, ridicată în 1749, a fost lovită de trăsnet, suferind stricăciuni la acoperiş şi la zidărie, iar unele se pot vedea şi astăzi. Din cele trei clopote iniţiale, mai există doar unul. Celelalte două au fost predate în primul Război Mondial şi probabil au fost topite, scrie sursa citată.

Foto: povestisasesti.com

„În 1778, a început deodată să se încline şi nu s-a oprit decât după o sută de ani. De atunci, nu mai e în pericol să se prăbuşească. Alunecarea de teren a provocat înclinarea Turnului. Comunitatea s-a îngrijit să facă un fel de cămaşă, care a oprit înclinarea„, a declarat, pentru Agerpres, preotul Bisericii din Slimnic, Walter Gottfried Seidner.

Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi și coordonat de către prof. Mira Bogdan și prof. Simtion Cosmin, care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Lansată în 2017, rețeaua GreenIMPACT numără acum 32 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri și promovează programul de învățare prin serviciu în folosul comunității, cu focus pe patrimoniul local din eco-destinați. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora.

Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii, dar şi mentalitatea localnicilor.

Așa cum cei din vechime prețuiau slovele înălțătoare și pline de înțelepciune, tot așa Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși se orientează după preceptul antic ”Audaces fortuna juvat ”. Încă de la înființare, în luna februarie a anului trecut, clubul s-a bucurat de susținerea directorului Școlii Gimnaziale Slimnic, profesor Giusseppe Bothar.

Foto: Prof. Cosmin Simtion și facebook.com/ Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Va félicit pentru vii toate realizare, care sunt convinsa ca va avea succesul pe care vi-l doresc din
    departari, sunt cu sufletul tot acolo dupa 43 de ani de când am parasit România. Doresc din suflet
    sa vin sa vizitez. SUCCES!
    M.Negreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.