Îmbrăcați în straie de sărbătoare, copiii din Ruși dau viață, an de an, unui vechi obicei: ”Văruțele” VIDEO

0

Văruțele, un obicei care dispăruse de multă vreme din satul Ruși, județul Sibiu, a fost readus la viață de trei ani de către elevii școlii din localitate, care fac parte din clubul ”Cavalerii Turnului Înclinat”. Tradiția are loc de Sfântul Toader și omagiază prietenia, tinerețea, primăvara și inocența copilăriei.

La acest obicei participă fete și băieți între 10 și 14 ani, îmbrăcați de sărbătoare. Conform tradiției, ei se adună în curtea unei gazde, fiecare cu câte un colăcel făcut din aluat de pâine, își aleg un pom, de obicei măr sau prun, în care își agață colăceii, se rotesc în jurul pomului și repetă acest ritual de trei ori, timp în care cântă:

 ”Văruță, văruță, prinde-te cu mine, și cu Dumnezeu, să nu-ți pară rău, pân la primăvară, când ne prindem iară, și la anul care vine, să te prinzi iar văr cu mine.”

Apoi, scutură pomul din care cad colăceii și îi împart între ei: fiecare copil îi dă o jumătate celui cu care s-a rotit, iar cealaltă jumătate o păstrează pentru sine, o mănâncă și își spun “măi, vere” și “tu văruță”, consfințind astfel o prietenie mai puternică decât legăturile de rudenie, menită să dureze toată viața.

În satul Ruși, numeroși vârstnici folosesc aceste formule de adresare, fapt ce dovedește
fără de tăgadă atât vechimea obiceiului, cât și trăinicia acestuia, se arată într-un comunicat al clubului. 

Sâmbătă, de Sf. Toader, copiii din Ruși au respectat tradiția și au adus obiceiul lângă Turnul Înclinat din Ruși, simbolul lor:

Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi, care are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora.

Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi
să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii dar şi mentalitatea localnicilor, ghidându-se după proverbul latin, ales motto al clubului, ,,Audaces fortuna juvat”(Norocul ține cu cei îndrăzneți).

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.