Boovie 2024. Au început înscrierile la cea de-a noua ediţie a festivalului concurs de book-trailere. Anul acesta vor fi două secțiuni pentru elevii de liceu

0
Sursa foto: Facebook/ Boovie

Elevii de gimnaziu şi de liceu se pot înscrie, începând de joi, 1 februarie, şi până pe 10 martie, la cea de-a noua ediţie a festivalului concurs de book-trailere Boovie 2024. Anul acesta, Gala în care se vor acorda premiile va fi organizată la Iași, în perioada 23 – 26 iulie. Echipele înscrise în concurs vor trimite trailerele până la data de 10 mai. Noutatea ediției constă în crearea a două secțiuni de liceu: Boovie Rookie – pentru elevii claselor a IX-a și a X-a și Boovie Majors – pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

„Începând cu 1 februarie şi până pe 10 martie, elevii se pot înscrie la cea de-a IX-a ediţie a festivalului concurs de book-trailere Boovie 2024, iar pe 14 martie vor avea loc tragerile la sorţi pentru cărţile din concurs, la secţiunile gimnaziu şi liceu. Festivalul se va desfăşura în perioada 23 – 26 iulie, la Iaşi. Am ales Iaşi pentru ediţia din acest an a festivalului pentru că e un oraş universitar puternic şi una dintre inimile culturale ale României, dar şi pentru că vrem să dăm Moldovei ce e al Moldovei”, a declarat, pentru Agerpres, profesoara de limba şi literatura română, Carmen Ion, iniţiatoarea festivalului.

Anul acesta, pentru a elimina diferenţele dintre elevii din clasele mici de liceu şi cei din anii terminali, organizatorii au decis să organizeze două secţiuni, asigurând astfel o mai bună echitate de accedere la premii.

„În anii trecuţi, am avut două secţiuni la gimnaziu şi o singură secţiune la liceu, unde bătaia pe premii era foarte mare. Anul trecut, am avut o medie de 48 de echipe la fiecare carte de la liceu şi doar cinci cărţi. Şi atunci ne-am decis să procedăm anul acesta şi la liceu pe modelul de la gimnaziu şi să avem două secţiuni, una pentru clasele a IX-a şi a X-a, care se cheamă Rookie, şi o alta pentru clasele a XI-a şi a XII-a, pe care am numit-o Boovie Majors. Vom introduce şi mai multe cărţi la liceu, fiecare carte însemnând o subsecţiune premiată. Vom reduce astfel şi diferenţele dintre clasele a IX-a şi a XII-a de exemplu, pentru că în anii trecuţi cei din anii terminali, având mai multă experienţă, luau de obicei şi premiile”, a spus iniţiatoarea festivalului Boovie.

Regulament Boovie 2024

Cine poate participa la Boovie

Elevi din ciclul gimnazial – clasele V – VIII, din ciclu liceal – clasele IX – XII, din unitățile de învățământ de stat și private, din România și din străinătate, precum și elevii înscriși la cluburi de teatru/cinematografie, din Palate ale Copiilor/Case de Cultură etc. sau din unități care activează sub codul CAEN 8552, din același ciclu de învățământ, cu condiția să aibă un profesor coordonator.

Secțiunile Boovie 2024

Boovie 2024 cuprinde cinci secțiuni standard și o secțiune (TRAILERUL DE BUZUNAR) în afara concursului:

  • BOOVIE Kids – pentru elevi de gimnaziu (clasele a V-a și a VI-a). Secțiunea este împărțită în cinci subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs;
  • BOOVIE Junior – pentru elevi de gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a/ a IX-a, pentru țările în care clasa a IX-a este aferentă gimnaziului, de ex. Republica Moldova). Secțiunea este împărțită în cinci subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs;
  • BOOVIE Rookie – pentru elevi de liceu de clasele a IX-a și a X-a. Secțiunea este împărțită în cinci subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs;
  • BOOVIE Majors – pentru elevi de liceu de clasele a XI-a și a XII-a. Secțiunea este împărțită în cinci subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs;
  • BOOVIE+ – secțiune din domenii diferite, non-literare/non-epice sau conexe cu disciplinele studiate la școală, pentru elevi de gimnaziu și de liceu. La această secțiune sunt acceptate producțiile sub formă de animație și scenariile proprii; cuprinde o singură carte.
  • ExtRO BOOVIE – secțiune destinată elevilor români din diaspora și elevilor străini; aceștia vor alege o carte din concurs, în conformitate cu ciclul de învățământ căruia îi aparțin;
  • TRAILERUL DE BUZUNAR – secțiune în afara concursului, la care se pot înscrie, cu respectarea acelorași condiții, echipele care nu s-au încadrat în perioada oficială de înscriere sau cele care nu respectă numărul minim de membri specificat în prezentul Regulament. La această secțiune vor fi transferate și echipele al căror trailer nu a reușit să treacă de etapa preliminară de preselecție.

Înscrierea elevilor în concurs

  • Înscrierea în concurs a elevilor și profesorilor se poate face fie prin aplicația web – Boovie WebApp, disponibilă prin browserele de desktop/laptop/telefoane mobile, urmând linkul Înscrieri din meniul Înscriere, disponibil pe site-ul www.boovie.ro în perioada 1 Februarie 2024 – 10 Martie 2024, fie din aplicația de mobil Boovie, disponibilă în AppStore (pentru telefoanele cu sistem iOS (iPhone) și în Google Play Store sau Huawei Store (pentru telefoanele cu sistem Android).
  • Înscrierea se realizează de către fiecare participant în parte, profesor sau elev, prin completarea formularului de înscriere, după crearea contului de utilizator.
  • Nu se percep taxe de înscriere și participare pentru elevi și profesori. De la fiecare școală se pot înscrie oricâte echipe. O echipă va fi alcătuită din 6-11 membri, care pot fi din aceeași clasă ori din clase diferite, aparținând aceleiași unități școlare și aceluiași ciclu de învățământ.
  •  Fiecare echipă înscrisă în concurs își va alege cartea pentru care dorește să realizeze trailerul. În 14 martie 2024 va avea loc alegerea cărților.
  • În perioada 15 martie – 10 mai 2024, echipele realizează și trimit trailerele.

Premiile Boovie

  • Se va organiza o Gală festivă, pentru care vor fi selectate cele mai bune trailere din concurs, pentru următoarele categorii – interpretare feminină, interpretare masculină, scenariu, imagine, montaj, coloană sonoră originală, regie, scenografie, precum și pentru Marele Premiu Boovie® pentru fiecare din cele două categorii de reprezentare în concurs, gimnaziu, respectiv liceu.
  • Se vor acorda premii în bani și/sau produse, participări la cursuri tematice, invitații la emisiuni radio/tv, etc. după cum urmează:
  • Premiul I câte unul pentru fiecare subsecțiune în parte, pentru Boovie+ și pentru ExtRO Boovie
  • Premiul II câte unul pentru fiecare subsecțiune în parte, pentru Boovie+ și pentru ExtRO Boovie
  • Premiul III câte unul pentru fiecare subsecțiune în parte, pentru Boovie+ și pentru ExtRO Boovie
  • Mențiuni un număr de mențiuni egal cu 20% din numărul echipelor finaliste la fiecare secțiune), pentru fiecare subsecțiune în parte, pentru Boovie+ și pentru ExtRO Boovie;
  • Premiul de popularitate (se va acorda în urma votului publicului);
  • Premiile din Gala festivă, acordate de sponsori:
    • Marele Premiu al Juriului pentru Interpretare Feminină/Masculină
    • Marele Premiu al Juriului pentru Scenariu
    • Marele Premiu al Juriului pentru Imagine
    • Marele Premiu al Juriului pentru Montaj
    • Marele Premiu al Juriului pentru Coloană sonoră original
    • Marele Premiu al Juriului pentru Regie
    • Marele Premiu al Juriului pentru Scenografie
    • Marele Premiu / Trofeul BOOVIE®.

Mai multe detalii despre înscrieri și despre realizarea trailerelor în Regulamentul Boovie 2024

Festivalul Boovie a luat naştere în 2015, fiind organizat de profesoara Carmen Ion sub forma unui concurs şcolar la nivel de clasă, izvorât din nevoia de a-i motiva pe elevi să citească. În cadrul acestui concurs, elevii au combinat lectura cu abilităţile şi mijloacele multimedia, transformând cărţile citite în trailere. Ulterior, concursul a devenit unul judeţean şi mai apoi s-a extins la nivelul întregii ţări şi chiar peste hotare.

La ediţia de anul trecut a Boovie, s-au înscris în concurs 555 de echipe care au totalizat 5.570 de elevi şi profesori din 259 de şcoli şi licee din întreaga ţară, dar şi din străinătate.

„Avem aceleaşi emoţii în fiecare an, aşteptând să vedem numărul celor care se înscriu, dar în fiecare an festivalul a crescut. Şi-au anunţat deja prezenţa şi echipe din străinătate, din Republica Moldova, Grecia sau Irlanda, precum şi nelipsita echipă de elevi români din diaspora din Spania. Ne dorim, evident, să depăşim numărul record de anul trecut, dar nu depinde de noi, ci de dorinţa copiilor de a participa şi a profesorilor”, spune Carmen Ion.

Festivalul – concurs Boovie este înscris în calendarul activităţilor extraşcolare al Ministerului Educaţiei, fiind cel mai mare festival extraşcolar cu participare directă din ţară şi printre cele mai mari din lume, spun organizatorii.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.