Elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Ploiești au avut primele ore în sala de clasă în aer liber. Spațiul a fost amenajat în cadrul unui proiect în care a fost realizată și grădina școlii, iar lucrările au fost finalizate înainte de începerea anului școlar. Fotografii în care copiii învață și se bucură de orele afară ne-au fost transmise de Andreia Ionașcu, mama unui băiețel în clasa a III-a. ”Aici, orele de matematică, de științe ale naturii, cele de creație sau de educație civică au contextul prielnic învățării și experimentării, amplificându-le copiilor pofta de școală”, spune Andreia Ionașcu.
Sala de clasă în aer liber este practic un foișor construit în curtea școlii din Ploiești, acolo unde există și grădina de legume pe care o îngrijesc copiii. Aici, învățătoarelele își vor desfășura orele ori de câte vremea le permite.”Întotdeauna, am considerat că cei mici au nevoie să stea mai mult în natură. Acest lucru îi ajută să se dezvolte pe toate planurile, să se descopere, descoperind, la rândul lor, ceea ce este în jur”, ne declara, în vară, Alexandra Moise, învățătoare la clasa a III-a.
Proiectul a fost finalizat înainte de începerea școlii, astfel că elevii au avut deja, în prima săptămână, ore în sala de clasă din grădină. Andreia Ionașcu ne-a trimis câteva imagini.
Primele ore în clasa în aer liber:
Alături de fotografii, Andreia Ionașcu, mamă a trei copii, ne-a transmis și un mesaj despre ceea ce înseamnă un spațiu de învățare în aer liber, dar și câteva gânduri despre școală, despre temerile părinților și cum ar trebui să fie relația elev-profesor-părinte:
”Mulțumirea unui părinte este un sentiment ce se ivește odată cu apariția copilului în familie. Momente ce umplu sufletul, ca primul gângurit, zâmbetul micuțului când recunoaște chipul mamei, mersul de-a bușilea, apoi primii pași și primele cuvinte, fericirea copilului plimbat pe umeri de tătic, chipul uimit al piticului când descoperă lumea, toate fac inima părintelui să abunde de mulțumire.
Apoi copilul crește și, inevitabil, vine momentul în care acesta devine școlar. Panică totală și gata liniște și mulțumire de părinte. De ce? Dintr-o abordare greșită, dintr-o perspectivă deficitară, cauza fiind ideile preconcepute față de mediul școlar, lipsa de încredere pe care părinții o acordă instituțiilor de învățământ și aportul foarte redus de susținere pe care aceștia sunt dispuși să o aloce cadrului didactic sub aripa căruia își lasă copiii.
Eu sunt părinte. De 3 ori părinte. Și eu am simțit panică la cel dintâi contact al copiilor mei cu școala. Era ca și cum copilăria lor s-a terminat. Ce m-a făcut să trec peste acest sentiment neliniștitor? Încrederea! Am avut tot timpul încredere în școală, în cadrele didactice și în metodele lor de predare. Mi-am susținut copiii și i-am încurajat să dezvolte și ei încredere față de școală. Curând rezultatele așteptate au început să apară.
Copiii mei au avut o multitudine de experiențe minunate din postura de elev, într-o școală în care profesorii au mintea și inima deschise, iar asta face ca mediul școlar în care pășesc zi de zi să fie unul primitor și încântător pentru toți cei implicați în actul educațional, respectiv copii, profesori și părinți.
Cel mai recent motiv pentru care am resimțit mulțumirea de părinte față de mediul școlar se datorează acțiunilor unei echipe de profesoare din învățământul primar al Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Ploiești, fiind vorba despre Nica Alina, Georgescu Cristina, Moise Alexandra, Mihalcea Magdalena, Șulț Livia și Geană Ana-Maria, care au creat un spațiu de învățare în aer liber, cu grădină de legume și plante aromatice, cu stație meteo și un atrăgător foișor dotat cu bănci, ce deservește ca sală de clasă în grădină. Aici, orele de matematică, de științe ale naturii, cele de creație sau de educație civică au contextul prielnic învățării și experimentării, amplificându-le copiilor pofta de școală. Imaginile grăiesc de la sine.”
Clasa în aer liber:
Iată și câteva imagini din școală și cu grădina școlii:
Foto: facebook.com/ Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Ploiești