Trei copii au devastat școala primară din Clejani: ”Au distrus tot. Așa ceva nu s-a văzut în România”

0
Foto: giurgiupesurse.ro

Școala primară din comuna Clejani, județul Giurgiu, a fost distrusă în totalitate de trei copii, enervați de o jucărie muzicală. Copiii au spart, timp de 3 ore, tot ce au găsit în cale, de la centrala termică, abia montată, la uși și grupuri sanitare, scrie Mediafax.

În școală acum sunt jucării și materiale didactice distruse, uși și grupuri sanitare sparte și bănci răsturnate. Extinctoarele au fost pornite și spuma a fost împrăștiată peste tot. De furia celor trei nu au scăpat nici caloriferele sau centrala termică montată în primăvară.

Timp de trei ore, cei trei elevi, cu vârste de 8,9 și 10 ani, au distrus tot ce era în școală. Totul a pornit, se pare, după ce unul dintre copii s-a enervat la ore, din cauza unei jucării muzicale aruncate la gunoi, care continua să sune.

”Dintre cei trei, unul învață la altă școală. Au intrat pe un geam în școală. Asta după ce au tăiat plasa de la gard. Au distrus tot. Așa ceva nu s-a văzut în România. Așa au zis, că unul dintre ei, e clasa a II-a, s-a enervat când era la ore din cauza unei jucării muzicale și au venit să distrugă jucăria. Nu avem pază. Școala e lângă Primărie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Clejani, Florin Nidelea.

Foto: giurgiupesurse.ro

Potrivit acestuia, incidentul a avut loc după terminarea orelor, iar femeia de serviciu a fost cea care i-a găsit pe copii. Cinci clase, cancelaria, holul și baia au fost distruse.

”A venit femeia de serviciu să facă curat și i-a găsit. Unul făcea baie, altul a sărit pe geam, a fugit dezbrăcat acasă și s-a întors, l-am găsit pe sala de sport urcat. Ei provin din familii normale, cel care este clasa a II-a este cu ceva probleme psihice, are și adeverință”, a precizat Nidelea.

Primarul din Clejani a adăugat că pagubele încă nu au fost stabilite dar cel mai probabil depășesc 40.000 de lei.

”Măsuri nu au luat încă. E dosar penal, așteptăm să vedem cum se rezolvă, dar sunt minori”, a afirmat Florin Nidelea.

Între timp, școala, în care învață aproximativ 150 de elevi și preșcolari, a fost închisă timp de două zile.

Reacția FSLI: Solicităm creșterea numărului de psihologi școlari

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului să ia măsuri urgente pentru creșterea numărului de psihologi școlari și să introducă pază, în contextul în care trei elevi au vandalizat o școală din Clejani, județul Giurgiu.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară. Cazul grav care s-a petrecut în școala din Clejani, județul Giurgiu, unde trei copii au vandalizat întreaga clădire, este ceva greu de conceput. Imaginile cu școala vandalizată din Clejani, județul Giurgiu, sunt greu de descris, așa cum este greu de conceput că trei elevi, cu vârste sub 10 ani, au fost capabili să distrugă totul în calea lor. Sălile de clasă și holurile au fost devastate, iar școala nu poate fi, în acest moment, folosită, autoritățile făcând eforturi ca până la data de 20 septembrie să o reabiliteze, pentru a putea fi reluate cursurile”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de FSLI.

Sindicaliștii din Învățământ solicită Ministerului Educației să ia măsuri urgente pentru creșterea numărului de consilieri școlari în unitățile de învățământ.

”Acest caz de o gravitate extremă ne arată, încă o dată, faptul că în toate unitățile de învățământ avem nevoie urgentă de psihologi școlari care să depisteze din timp astfel de comportamente și să poată interveni. Prin urmare, cerem Ministerul Educației Naționale și Guvernului României să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ. Totodată, cerem autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ. Dacă, cel puțin aceste două condiții ar fi fost respectate, în acest moment, nu ne-am fi confruntat cu un astfel de caz de vandalism, extrem de grav”, se mai arată în comunicatul FSLI.

Citește și: Învățătoare din Satu Mare, reținută după ce a atacat doi elevi cu spray lacrimogen pe motiv că au deranjat ora

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here