Un liceu din Sibiu, modernizat și schimbat radical în timpul vacanței de vară. Printre finanțatori se numără și foști elevi ai școlii FOTO

2
Foto: Timotei Poplacean

Un liceu din Sibiu a fost complet renovat și reamenajat în această vară, în cadrul unui proiect realizat și finanțat de o asociație de tineri antreprenori, din care fac parte și foști elevi ai școlii. Este vorba de Liceul Teologic Betania, structură a Liceului Teoretic ”Constantin Noica”, transformat total pe timpul vacanței, de la fațadă și sălile de clasă, până la holuri și cancelarie. Profesorul Radu Cîmpean, coordonator al structurii, spune că s-a muncit de dimineață până seară, altfel nu se reușea terminarea lucrărilor până la începerea anului școlar. Au dat o mână de ajutor inclusiv elevi ai liceului, iar reacția din prima zi de școală a tuturor a fost una de uimire.

Profesorul Radu Cîmpean spune că lucrările au început în prima săptămână de vacanță și s-a terminat sâmbătă noaptea, înainte să înceapă școala. Inițiativa aparține Asociației Bearing Fruit care a coordonat și implementat întregul proiect de reabilitare a liceului.

Asociația este formată din tineri antreprenori, creată cu scopul de a ajuta comunitatea, iar printre ei se regăsesc și foști elevi ai liceului. De la ei a pornit ideea demarării unui proiect de reamenajare a școlii. ”Primul proiect la care s-au gândit a fost acela de a investi în educație. Acesta a fost un prim pas, pasul mare – amenajarea spațiilor, însă urmează să ajute și pe partea de dezvoltare academică, prin organizarea de traininguri de specialitate sau de tabere motivaționale”, precizează Radu Cîmpean, profesor de teologie.

Clădirea în care funcționează Liceul Betania, lipit de o grădiniță, a fost construită în anii ’70, iar pereții erau deteriorați și tencuiala căzută. După debarasarea lucrurilor vechi, a fost nevoie de o refacere totală a spațiilor, fiind schimbate inclusiv sistemul electric, instalațiile sanitare și cele de căldură. ”Toate au fost înlocuite, totul e nou acum, mobilier, bănci, tot, tot. În fiecare sală de clasă sunt bănci noi, table noi, există wireless în fiecare clasă și vom monta videoproiector în fiecare sală. Două avem deja”, explică profesorul.

Locul destinat profesorilor este de asemenea unul modern, cu spațiu de lucru și chicinetă, o cancelarie altfel. ”Este foarte frumoasă cancelaria. Fiecare profesor are dulapul lui, există un spațiu de lucru cu un calculator și o masă de lucru. Separat de cancelarie, avem chicineta profesorilor”, precizează Radu Cîmpean.

Liceul, care numără mai puțin de 100 de elevi – clasele IX-XII, are cinci săli de clasă, dintre care una este laboratorul de informatică. În toate, specialiștii în amenajări interioare, din cadrul asociației de antreprenori, au adus o pată de culoare: ”Am avut un designer și am lucrat efectiv după randări, adică poza finală, cum trebuie să arate. Fiecare firmă a venit cu ce a fost nevoie, cu implicare fizică, implicare materială...”

Profesorul spune că, din estimările făcute, valoarea investiției se ridică undeva la 60.000 – 70.000 de euro, o sumă nu foarte mare având în vedere dimensiunile lucrărilor. ”În foarte multe cazuri, s-a lucrat benevol. Spre exemplu, am primit piatra de urcat pe scări de la un cunoscut, s-au implicat și comunitățile creștine în proiect. Au fost donații și s-a gestionat foarte înțelept. Am lucrat și eu, și ei, antreprenorii, cu ditamai firmele, au pus osul la treabă… Și s-a tras de dimineață până seara, altfel am fi lungit-o și n-am fi intrat în condiții bune acum”, explică Radu Cîmpean.

”Elevii au fost foarte uimiți și plăcut impresionați”, descrie profesorul reacția liceenilor în prima zi de școală. Unii dintre ei, dar și câțiva profesori, au venit în timpul vacanței de vară și au dat o mână de ajutor: ”Au fost elevi care au lucrat cu noi, cot la cot, este adevărat, nu constant. Au venit câte o săptămână, alții 2-3 zile și au participat la curățenie pentru că într-un șantier este nevoie permanent de curățenie.”

”Noi ne dorim să oferim societății o generație de oameni de caracter, o generație de oameni competenți care să se poată implica activ și real în nevoile societății. Și pentru aceste două deziderate am investit mai întâi în partea aceasta a infrastructurii și continuăm să investim în partea resurselor umane. În cele din urmă, aceste două lucruri îmi doresc pentru liceul nostru: să oferim o generație de elevi, de viitori studenți de caracter, cu valori  creștine, nu ne ascundem de asta, suntem un liceu teologic creștin, dar cu valori morale înainte de toate și cu competențe”, conchide profesorul Radu Cîmpean.

Mai multe imagini cu Liceul Teologic Betania:

Sursa foto: Timotei Poplacean

Citește și:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.